Tomův vaječňák (vaječný likér)
Každý, kdo doma připravuje domácí vaječný likér má svůj osvědčený recept. K přípravě tohoto likéru budete potřebovat dostatek vaječných žloutků, smetany, kondenzované mléko a netradičně také bílý rum. Vanilkové aroma pak dotáhne chuť k dokonalosti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 357 kJ / 7 495 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 146,32 g |
| Tuky | 293,80 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 5,59 g |
| Sodík | 1,10 g |
| Sůl | 2,23 g |
| Sacharidy | 1 066,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do kastrolu se silným dnem nalijeme smetanu, kondenzované mléko a polovinu cukru. Rozmícháme, aby se cukr rozpustil a přivedeme k mírnému varu. Poté odstavíme.
Krok 2: Do mísy vložíme žloutky a přidáme zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmícháme a poté už s větší energií vyšleháme, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy (můžete použít i robota).
Krok 3: Směs horké smetany vlijeme za stálého míchání ke žloutkům a rozmícháme. Vlijeme zpět do rendlíku a postavíme na mírný plamen.
Krok 4: Za stálého míchání pomalu přivedeme likér ke zhoustnutí při teplotě okolo 75-80 °C. Zabere to asi 10 minut.
Krok 5: Ihned, jakmile krém zhoustne, stáhneme jej z plamene a dále mícháme. Do krému přidáme rum a promícháme, poté přidáme vanilkové aroma. Pokud jsou v likéru hrudky, přecedíme ho skrz jemné sítko.
Krok 6: Hotový likér naplníme do nádob a uskladníme v lednici.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Moje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 14 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 15 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová panenka se švestkama
lumir.pecka před 35 minutami
Koprová omáčka
oswaldjan23 před 1 hodinou
Dokonalá zelňačka
pazderka83 před 1 hodinou
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 9 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 13 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 13 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 14 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 14 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 15 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 15 hodinami
Suroviny:
žloutek,
rum bílý,
mléko kondenzované neslazené,
smetana,
cukr moučkový,
vanilkové aroma
Komentáře (5)