Tomův vaječňák (vaječný likér)
Každý, kdo doma připravuje domácí vaječný likér má svůj osvědčený recept. K přípravě tohoto likéru budete potřebovat dostatek vaječných žloutků, smetany, kondenzované mléko a netradičně také bílý rum. Vanilkové aroma pak dotáhne chuť k dokonalosti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 357 kJ / 7 495 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 146,32 g |
Tuky | 293,80 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 5,59 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,23 g |
Sacharidy | 1 066,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do kastrolu se silným dnem nalijeme smetanu, kondenzované mléko a polovinu cukru. Rozmícháme, aby se cukr rozpustil a přivedeme k mírnému varu. Poté odstavíme.
Krok 2: Do mísy vložíme žloutky a přidáme zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmícháme a poté už s větší energií vyšleháme, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy (můžete použít i robota).
Krok 3: Směs horké smetany vlijeme za stálého míchání ke žloutkům a rozmícháme. Vlijeme zpět do rendlíku a postavíme na mírný plamen.
Krok 4: Za stálého míchání pomalu přivedeme likér ke zhoustnutí při teplotě okolo 75-80 °C. Zabere to asi 10 minut.
Krok 5: Ihned, jakmile krém zhoustne, stáhneme jej z plamene a dále mícháme. Do krému přidáme rum a promícháme, poté přidáme vanilkové aroma. Pokud jsou v likéru hrudky, přecedíme ho skrz jemné sítko.
Krok 6: Hotový likér naplníme do nádob a uskladníme v lednici.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Moje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Nejnovější recepty
Křehký štrúdl
Přidáno před 1 hodinou
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 4 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 4 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Mozzarella grilovaná ve vinném listu
Přidáno před 4 hodinami
Špízy se sýrem v šunce a zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajčatové chutney
BlaV. před 3 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 3 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 5 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 6 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 7 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 7 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 8 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 8 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 8 hodinami
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
Jitka29 před 8 hodinami
Suroviny:
žloutek,
rum bílý,
mléko kondenzované neslazené,
smetana,
cukr moučkový,
vanilkové aroma
Komentáře (5)