Rajčatový protlak
Pokud pěstujete rajčata a zvažujete, jak zužitkovat bohatou úrodu, jistě oceníte recept na domácí protlak. Jakmile ho jednou vyzkoušíte z vlastních rajčátek, která jsou plná chuti a vůně, o kupovaný ztratíte zájem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 586 kJ / 140 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,00 g |
Sůl | 30,00 g |
Sacharidy | 35,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata pokrájíme a pomalu vaříme, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny.
Krok 2: Protlak rozmixujeme, protlačíme přes síto a pak zvážíme.
Krok 3: Podle hmotnosti protlaku propočítáme, kolik máme přidat cukru a soli. Pak necháme 5 minut povařit.
Krok 4: Horký protlak naplníme do čistých vymytých skleniček. Okraje otřeme a dobře uzavřeme víčkem.
Krok 5: Kečup naskládáme do zavařovacího hrnce a nalijeme vodu pod okraj sklenic. Sklenice ve vodě nesmí plavat. Domácí kečup zavařujeme na 80 °C 30 minut. Teplotu vody hlídáme teploměrem.
Zveřejněno 8. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajčatový protlak
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KZ4G
Moje poznámka
Rajčatový protlak
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KZ4G
Nejnovější recepty
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno před 20 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 14 minutami
Pečený bůček
BublinaF před 14 minutami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 46 minutami
Listové šátečky s náplní z tvarohu, pudingu a meruněk
faluska před 1 hodinou
Jednoduchá roláda
Fikina před 1 hodinou
Obalovaný chléb ve vejci
bobnak před 2 hodinami
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 3 hodinami
Výborné lasagne
Nela20 před 3 hodinami
Rizoto z vepřové konzervy
BubakJura před 4 hodinami
Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
essinKa před 4 hodinami
Tématické fráze:
rajčatový protlak,
rajský protlak domácí výroba,
rajčatový protlak recept,
recept rajcatovy protlak,
domácí rajčatový protlak,
domácí rajčatový protlak recept,
rajsky protlak domácí,
rajský protlak recept,
domácí rajský protlak,
recept na domaci rajčatový protlak,
rajský protlak,
protlak z rajčat,
recept na rajčatový protlak,
rajcatovy protlak domaci,
výroba rajčatového protlaku,
domácí protlak,
vyroba rajského protlaku,
rajčatový protlak vyroba,
recept na domaci rajský protlak,
recept na rajský protlak
Komentáře (44)
Nařezaná rajčata jsem nejprve "pošťuchal" jako brambory - hodně se rozmělní. Pak se nemusí tolik "štvát" tyčový mixer (ještě před vařením).
Při vaření jsem použil nižší stupeň na el. sporáku (3 -4). Nemusí se to tolik hlídat. Na konci vaření ještě jednou mixerem.
Pasírák je fajn. Nemusí být drahý z Tescomy, stačí plastový z Kaufu.