Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavučinkový makový závin.

Kynuté záviny se těší velké oblibě, jsou sice pracnější a časově náročnější, ale až ochutnáte první kousek nadýchaného, jemného a dozlatova upečeného závinu, plného voňavé a vláčné makové náplně, zjistíte, že vaše námaha stála za to.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 35 min

155 min (120 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 kusy

Plech rozměru 32x45 cm nízký kraj. Z těsta vyjdou 4 nohavice.

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme makovou náplň, aby vychladla. V širokém kastrolu ohřejeme 250 ml mléka, vsypeme cukr, ohřejeme, až se cukr rozpustí, pak přisypeme mák a postupně přidáváme zbytek mléka a mícháme. Vznikne velmi hustá hmota. Odstavíme z plotny a přidáme koření, vanilkový cukr a necháme zchladnout. Do zchladnutého přidáme citronovou kůru a džem, nebo na hrubé slzičce nastrouhané jablko a rozinky. Krok 2: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít. Krok 3: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost. Krok 4: Vznikne vláčné měkké těst. Těsto přesně rozdělíme na 4 bochánky, můžeme zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme igelitem a necháme 15-25 minut mírně nakynout. Krok 5: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme 1 čtvrtinu máku, rozetřeme od začátku a konec závinu asi 5-6 cm necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme. Krok 6: Dáme na plech s pečícím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Zapneme troubu na 200 °C a počkáme až se ohřeje. Záviny natřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je popícháme vidličkou, ať má kudy uniknout pára. Krok 7: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečícím papírem zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.

TIP: Moučníky a dobroty s mákem

Zveřejněno 2. 5. 2025

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Recept mi laskavě a na moji žádost a otravování, poskytla paní Marta Ghútová, za což ji nesmírně děkuji, že se o recept podělila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavučinkový makový závin.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wBK3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavučinkový makový závin.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wBK3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka výběrová, sůl, kypřící prášek do pečiva, olej slunečnicový, mléko, cukr krystal, droždí čerstvé, mouka polohrubá, mák mletý, cukr krystal, mléko plnotučné, rozinky v rumu, skořice mletá, koření hřebíček, cukr vanilkový, cukr vanilinový, džem meruňkový, citron, vejce, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu