Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavučinkový makový závin

Kynuté záviny se těší velké oblibě, i když jsou pracnější a časově náročnější. Až ochutnáte první kousek jemného a dozlatova upečeného závinu s voňavou makovou náplní, nebudete vynaloženého času litovat.

Hodnocení receptu je 4,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 35 min

155 min (120 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 kusy

Plech o rozměru 32x45 cm

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme makovou náplň, aby vychladla. V širokém kastrolu ohřejeme 250 ml mléka, vsypeme cukr a ohřejeme, až se cukr rozpustí. Pak přisypeme mák a postupně přidáváme zbytek mléka a mícháme. Vznikne velmi hustá hmota. Odstavíme z plotny a přidáme koření, vanilkový cukr a necháme zchladnout. Do zchladnutého máku přidáme citronovou kůru, rozinky a džem, nebo nahrubo nastrouhané jablko.
Ořechová náplň: Krok 2: Dále připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy s cukrem a skořicovým cukrem promícháme a pomalu, opatrně, za stálého promíchávání přiléváme horké mléko, až vznikne velmi hustá kaše. Rozhodně nepřiléváme mléko najednou, řídká náplň by ze závinů vytekla. Krok 3: Pokud chceme upéct 2 makové a 2 ořechové záviny, vložíme po celé délce plechu mezi ně natřikrát složený pásek alobalu, aby se náplně nepromíchaly. Krok 4: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít. Krok 5: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost. Krok 6: Vznikne vláčné měkké těsto, které přesně rozdělíme na 4 bochánky. Můžeme je zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme je potravinovou fólií a necháme 15-25 minut mírně nakynout. Krok 7: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Každý nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme na něj 1 čtvrtinu makové náplně a rozetřeme téměř po celé ploše, pouze konec závinu (5-6 cm) necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme. Krok 8: Záviny položíme na nízký plech vyložený pečicím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Záviny mezitím potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je propícháme vidličkou, ať má kudy unikat pára. Krok 10: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Krok 11: Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečicím papírem a zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.

TIP: Moučníky a dobroty s mákem

Zveřejněno 2. 5. 2025

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Recept mi laskavě a na moji žádost a otravování, poskytla paní Marta Ghútová, za což ji nesmírně děkuji, že se o recept podělila. Pekla jsem 1. května, dnes 6. května, jsme makovník dojedli, pořád je jako čerstvý. Koláček na celou dovolenou a celé svátky. Druhou várku jsem pekla těsto s máslem. Zdá se mi, že ten tím s olejem je vláčnější a chuť jsem nerozlišila, oba byly chutné!

Z těsta vyjdou 4 nohavice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavučinkový makový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wBK3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavučinkový makový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wBK3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Veru nádherná práce,luxusní závin hned bych ochutnala😋😋😋👍

Simona Skolakova: Ke kávičce, když se sejde větší počet hostů ideální. Lze upéct i dva dny před podáváním, my ho papáme už třetí den a je pořád lepší a lepší, vůbec neoschnul, naopak je vláčnější a líp se krájí. Velmi vděčný koláček! Dvě nohavice jsem rozdala a všichni chválí!

Krásny recept, krásne podrobne napísaný. Iba malý zlepšovák - je dobré kvások nerobiť z celého množstva mlieka, iba z časti a potom postupne pridávať mlieko do cesta podľa potreby. Je to jednoduchšie.

magdalenka: Magdi pekla jsem poprvé, hned jak jsem dostala recept, tak jsem se držela receptu. Zkusím taky místo oleje máslo, přepočtu si 100% tuk-olej na 82% máslo, aby to těsto bylo vláčné.
Dopíšu gramáž másla do receptu, vyzkouším a napíšu, jaké je těsto s máslem, jestli je lepší, nebo ne.
A také zkusím ořechovou náplň, paní peče i ořechové záviny. Dostala jsem k velikonocům kilo velmi dobrých ořechů a hned jak dojíme makovník, pustím se do ořechového závinu. A musím taky vyzkoušet náplň s tím jablíčkem. Mák a jablka, jsou velmi dobrá kombinace.

:-)<3:yes::yes: Recept i postup se mi moc líbí, máš je opravdu parádní . :-K

Suroviny:
mouka výběrová, sůl, kypřící prášek do pečiva, olej slunečnicový, mléko, cukr krystal, droždí čerstvé, mouka výběrová, náplň maková, mák mletý, cukr krystal, mléko plnotučné, rozinky v rumu, skořice mletá, koření hřebíček, cukr vanilkový, cukr vanilinový, džem meruňkový, citron, ořechy vlašské, cukr krystal, cukr skořice, mléko plnotučné, vejce, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu