Pavučinkový makový závin
Kynuté záviny se těší velké oblibě, i když jsou pracnější a časově náročnější. Až ochutnáte první kousek jemného a dozlatova upečeného závinu s voňavou makovou náplní, nebudete vynaloženého času litovat.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme makovou náplň, aby vychladla. V širokém kastrolu ohřejeme 250 ml mléka, vsypeme cukr a ohřejeme, až se cukr rozpustí. Pak přisypeme mák a postupně přidáváme zbytek mléka a mícháme. Vznikne velmi hustá hmota. Odstavíme z plotny a přidáme koření, vanilkový cukr a necháme zchladnout. Do zchladnutého máku přidáme citronovou kůru, rozinky a džem, nebo nahrubo nastrouhané jablko.
Ořechová náplň: Krok 2: Dále připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy s cukrem a skořicovým cukrem promícháme a pomalu, opatrně, za stálého promíchávání přiléváme horké mléko, až vznikne velmi hustá kaše. Rozhodně nepřiléváme mléko najednou, řídká náplň by ze závinů vytekla. Krok 3: Pokud chceme upéct 2 makové a 2 ořechové záviny, vložíme po celé délce plechu mezi ně natřikrát složený pásek alobalu, aby se náplně nepromíchaly. Krok 4: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít. Krok 5: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost. Krok 6: Vznikne vláčné měkké těsto, které přesně rozdělíme na 4 bochánky. Můžeme je zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme je potravinovou fólií a necháme 15-25 minut mírně nakynout. Krok 7: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Každý nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme na něj 1 čtvrtinu makové náplně a rozetřeme téměř po celé ploše, pouze konec závinu (5-6 cm) necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme. Krok 8: Záviny položíme na nízký plech vyložený pečicím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Záviny mezitím potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je propícháme vidličkou, ať má kudy unikat pára. Krok 10: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Krok 11: Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečicím papírem a zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.
Ořechová náplň: Krok 2: Dále připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy s cukrem a skořicovým cukrem promícháme a pomalu, opatrně, za stálého promíchávání přiléváme horké mléko, až vznikne velmi hustá kaše. Rozhodně nepřiléváme mléko najednou, řídká náplň by ze závinů vytekla. Krok 3: Pokud chceme upéct 2 makové a 2 ořechové záviny, vložíme po celé délce plechu mezi ně natřikrát složený pásek alobalu, aby se náplně nepromíchaly. Krok 4: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít. Krok 5: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost. Krok 6: Vznikne vláčné měkké těsto, které přesně rozdělíme na 4 bochánky. Můžeme je zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme je potravinovou fólií a necháme 15-25 minut mírně nakynout. Krok 7: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Každý nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme na něj 1 čtvrtinu makové náplně a rozetřeme téměř po celé ploše, pouze konec závinu (5-6 cm) necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme. Krok 8: Záviny položíme na nízký plech vyložený pečicím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Záviny mezitím potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je propícháme vidličkou, ať má kudy unikat pára. Krok 10: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Krok 11: Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečicím papírem a zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.
Zveřejněno 2. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pavučinkový makový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBK3
Moje poznámka
Pavučinkový makový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBK3
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 14 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 17 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 3 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 4 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 5 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 6 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 8 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 9 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 9 hodinami
Stir-fry s mletým masem, zelenými fazolkami a červenou paprikou
spamejlik před 10 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 10 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 11 hodinami
Suroviny:
mouka výběrová,
sůl,
kypřící prášek do pečiva,
olej slunečnicový,
mléko,
cukr krystal,
droždí čerstvé,
mouka výběrová,
náplň maková,
mák mletý,
cukr krystal,
mléko plnotučné,
rozinky v rumu,
skořice mletá,
koření hřebíček,
cukr vanilkový,
cukr vanilinový,
džem meruňkový,
citron,
ořechy vlašské,
cukr krystal,
cukr skořice,
mléko plnotučné,
vejce,
mléko
Komentáře (6)
Dopíšu gramáž másla do receptu, vyzkouším a napíšu, jaké je těsto s máslem, jestli je lepší, nebo ne.
A také zkusím ořechovou náplň, paní peče i ořechové záviny. Dostala jsem k velikonocům kilo velmi dobrých ořechů a hned jak dojíme makovník, pustím se do ořechového závinu. A musím taky vyzkoušet náplň s tím jablíčkem. Mák a jablka, jsou velmi dobrá kombinace.