Pavučinkový makový závin.
Kynuté záviny se těší velké oblibě, jsou sice pracnější a časově náročnější, ale až ochutnáte první kousek nadýchaného, jemného a dozlatova upečeného závinu, plného voňavé a vláčné makové náplně, zjistíte, že vaše námaha stála za to.
Suroviny pro 4 kusy
Plech rozměru 32x45 cm nízký kraj. Z těsta vyjdou 4 nohavice.
4kusy
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme makovou náplň, aby vychladla. V širokém kastrolu ohřejeme 250 ml mléka, vsypeme cukr, ohřejeme, až se cukr rozpustí, pak přisypeme mák a postupně přidáváme zbytek mléka a mícháme. Vznikne velmi hustá hmota. Odstavíme z plotny a přidáme koření, vanilkový cukr a necháme zchladnout. Do zchladnutého přidáme citronovou kůru a džem, nebo na hrubé slzičce nastrouhané jablko a rozinky.
Krok 2: Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít.
Krok 3: Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost.
Krok 4: Vznikne vláčné měkké těst. Těsto přesně rozdělíme na 4 bochánky, můžeme zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme igelitem a necháme 15-25 minut mírně nakynout.
Krok 5: Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme 1 čtvrtinu máku, rozetřeme od začátku a konec závinu asi 5-6 cm necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme.
Krok 6: Dáme na plech s pečícím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Zapneme troubu na 200 °C a počkáme až se ohřeje. Záviny natřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je popícháme vidličkou, ať má kudy uniknout pára.
Krok 7: Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečícím papírem zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.
Zveřejněno 2. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pavučinkový makový závin.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBK3
Moje poznámka
Pavučinkový makový závin.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBK3
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 2 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 13 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 17 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 21 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 7 minutami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 12 minutami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 2 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 2 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 11 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 11 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 15 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 15 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 17 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 17 hodinami
Suroviny:
mouka výběrová,
sůl,
kypřící prášek do pečiva,
olej slunečnicový,
mléko,
cukr krystal,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
mák mletý,
cukr krystal,
mléko plnotučné,
rozinky v rumu,
skořice mletá,
koření hřebíček,
cukr vanilkový,
cukr vanilinový,
džem meruňkový,
citron,
vejce,
mléko
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.