Maďarské zelí v římském hrnci - pre Mirku

magdalenka Kuchař: magdalenka

Vepřové maso 10 názorů

Suroviny

2 kg kysaného zelí
800 g mletého masa mix
150 g rýže
1 vejce
zelné listy
sůl
pepř (příp. podle chuti i jiné koření)
1 cibule pokrájená na drobno
trochu česneku
400 g uzeného masa (krkovička apod.)
400 g (pikantní) uzené klobásy
víno na zalití
200 g uzené slaniny
zakysaná smetana
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Najprv si namočíme rímsky hrniec.

  2. Ryžu trochu predvaríme - cca 4 minúty varíme a scedíme.

  3. Z hlávky kapusty oberáme vrchné listy, na chvíľku vhadzujeme do vriacej vody, aby zmäkli, rebro zrežeme z listov a plníme plnkou. Ideálne je, ak si pri nakladaní kapusty do suda necháme vykvasiť aj samotné listy a tie môžeme plniť.

  4. Vychladnutú ryžu zmiešame s mletým mäsom, vajcom, soľou, korením, cibuľou, cesnakom. Kôpky plnky dáme na hrubšiu časť listu, preložime a stáčame.

  5. Na dno hrnca dáme asi tretinu kapusty - ak je veľmi kyslá, premyjeme, rozložíme na ňu naplnené listy, pomedzi dáme nakrájané údené mäso a kusy klobásy. Prikryjeme zvyškom kapusty. Zalejeme asi 100 ml vody, ak máme - vína. Zakryjeme vekom. Dáme do studenej trúby, zapneme a "dusíme" na strednej teplote asi dve hodiny. Tekutinu skontrolujeme počas pečenia - nemá jej byť veľa. Nakrájame z údenej slaniny "hrebienky", rozložíme na pokrm a necháme bez poklopu - ku koncu pečenia.

Poznámka

Na tanieri každý dostane kapustu, plnený list, kúsok údeného aj klobásy, slaniny. Prelievame hustou kyslou smotanou. Chutí k tomu mäkký biely maďarský chlieb.

Je to trochu časovo náročná príprava, ale stojí za námahu, hlavne, ak si chceme niekoho uctiť (podmienka je ale zdravé trávenie...) A že toto jedlo je najlepšie na druhý deň, to vám nemusím hovoriť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Maďarské zelí v římském hrnci - pre Mirku

  • Maruska Maruska(neregistrovaná)

    nase dceruska xD si mylela ze to sme privezli z Madarska vy te my sme tam byli o prazdninách no pros to byla takova sranda ze sme se popadaly za brycha!:-Oto cumite co nestacili byste se divit!:-!:-!:-!:-!:-!:-!:-!

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mirčo, ty fotografie jsou jak do časopisu!!! :yes:
    A jídlo neméně krásné, také jsem ho chtěla uvařit, ale zdálo se mi nějak složité...:-8 Ale jak je vidět, stojí to za to :-p...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Taká žabulka mladá šikovná...;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Magdalenko, ale to máš krásný recept s krásnou fotografií! Ta Mirka je bombič, co?;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Magdalenko:-)já tu ještě statečně bojuji s fotkami a ty už víš co jsme měli k obědu;-):-D.Bylo to opravdu výborné:-p-hodně syté!-ale všichni strávníci se shodli na slově vynikající:-p:-p.Udělala jsem jen malinkou změnu-zakysanku jsem nedávala až nahoru,ale promíchala jsem jí s tím vínem na podlití a přidala jsem špetku ml.papriky pro barvu.Jinak bych do mých strávníků tu zakysanku nedostala:-(.No a pro nás to bylo letos poslední jídlo které bylo takto syté-tedy ještě mi tu jeden oběd pro všechny zbyl:-8-tak až potom nastoupí dietka;-).Omlouvám se,že nejsou fotky nejlepší,ale já měla dneska u nandavání nějaký fofr:-(.Boďka č.6 je tvá a já nechávám v rodinných oblíbených:-).

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Teda Mirka, vy ste sa teda mali! Úprimne závidím! T.č. varím jednoduchšie a "zdravšie", takéto zelí sme v tomto roku snáď ani nemali...:-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Myslím si, že toto je taká medzinárodná klasika - Rakúsko-Uhorsko - ja som ovplyvnená hlavne tým Maďarskom. Všetkých vás zdravím a želám pekný víkend.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Magdalenko:-)recept vypadá móóć pěkně:-p i když trošku kaloricky;-):-D.Něco podobného dělám-ovšem bez uzeného masa a klobásky(já hloupá:-p) a zakysanku dávám chvíli před koncem pečení přímo do pekáčku(klasického) k závitkům:-p.A protože přibližně vím,jak tvá dobrůtka chutná a tak mohu s čistým svědomím poslat boďku č.5 a rcp.si ráda ukládám;-).
    Papričko:-)až budu realizovat,tak písnu-můžeš se stavit:-p;-).Báro:-)tebe samozřejmě zvu taky,ale nejsem si jistá,jestli se ti do té dálky bude chtít;-):-D.Jo a Magdalenko,u nás jistě do druhého dne nevydrží:-S:-D:-D.

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Papricko jsme na tom v rodine podobne.:-SJa ale zeli rada a moc a proto posilam bodik:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Asi bych to u nás jedla jen já:-(. Už jsem jak Výbušná - jak je někde kyselé zelí, tak slintám:-p a zbytek rodiny se šklebí:-S:-//. Kdyby mně na to někdo pozval, tak zblajnu půl římského hrnce, ale dělat to jen kvůli sobě se mi moc nechce.:-(
    Magdalenko - tobě posílám velký bodík, protože tu slintám, i když jsem právě dojedla.:-D:-D :yes::yes: ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: maďarské recepty řimské zelí římský hrnec recepty maďarské jídla zelí v římském hrnci hrnec na ryzu hrnec na nakládaní zelí madarske plnene zeli vepřové závitky v římském hrnci madarske klobasy madarská jídla recepty pro rimsky hrnec hrnec na zelí uzené maso zelí madarský recept uzené se zelí v římském hrnci jedlo z jednoho hrnca domácí maďarské klobásy nakládání zelí recept do hrnce maso na zelí v římském hrnci madarske maso v zeli

Zapomněl/a jsem heslo