Krůtí maso na víně ála svíčková

Lusinda79 Kuchař: Lusinda79

cca4-6 Drůbeží maso 15 názorů

Suroviny

600-800 g krůtího masa(stehno či prsa)
1/2 většího celeru
3 mrkve
2 petržele
cibule
2 dcl červeného suchého vína
1 lžíce brusinek
citron + citrónová šťáva
cca 4 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
5 kuliček celého nového koření
špetka tymiánu
2 dcl smetany ke šlehání
trochu zakysané smetany
sůl
bujonová kostka
1 lžíce cukru
olej
máslo
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme olej se lžící másla a opečeme ze všech stran krůtí maso, vyjmeme a do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu.

  2. Opečeme do zlatova, zasypeme lžící cukru, necháme zkaramelizovat, zastříkneme citronovou šťávou a přidáme koření.

  3. Vložíme maso a zalijeme vínem, necháme odpařit a přidáme lžíci brusinek, bujonovou kostku a trochu vařící vody. Můžeme přidat pár plátků citronu, osolíme.

  4. Přivedeme k varu a vložíme do trouby vyhřáté na 200st., pečeme podle výšky masa asi 60-80 minut.

  5. Maso vyjmeme, necháme pod poklicí nebo alobalem cca 15min dojít a poté nakrájíme na plátky.

  6. Zeleninu rozmixujeme, provaříme a zjemníme šlehačkou a zak.smetanou.

  7. Po vypnutí přidáme silnější plátek másla a případně dochutíme citr.šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo noky.

Poznámka

V rodině mého muže je to tradiční jídlo, které vaří 22.12., původně to byl zajíc, ale lety se přešlo na krůtí maso.Mouka na zahuštění není třeba, kdo má rád příchuť divočiny může přidat 2-3 kuličky jalovce.Prsa občas špikuji slaninou, pro lepší manipulaci ji, už nakrájenou, vložím před špikováním na hodinku do mrazáku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 218 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krůtí maso na víně ála svíčková

  • Jonath Jonath

    Tak to je paráda! !!!!! Nebe v hubè????

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    evula: Joj, to se mi líbí! Hrozně ráda vařím s vínem. Jen ta bageta by mi k tomu asi nejela. Jenže knedlíkvý typ taky nejsem, takže co? Já bych možná volila krokety, případně ty noky. Zkrátka to chce vyzkoušet! :yes:

    Odpovědět

  • evula evula

    Hezké, má to takový francouzký nádech, jen místo knedlíku by se musela podávat bageta.

    Odpovědět

  • katerina 83 katerina 83

    teda vypadá to užasně uplně se mi zbíhají sliny :yes:

    Odpovědět

  • Suzsssie Suzsssie

    Výborný!!! :-) :yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    z krůtího masa jsem svíčkovou ještě neděla,ale po dnešku dělat budu..a často:-!;-)je to naprosto vynikající záležitost:yes::yes::yes:moc jsme si pochutnali:-p:-p:-*
    za recept díky,bod a foto:-K;-):yes::yes:
    P.S.přidala jsem lžíci plnotučné hořčice a část cukru jsem nahradila javorovým sirupem;-):-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Z krůtího jsem ještě maso na způsob svíčkové nedělala, ale vyzkouším. Svíčkovou milujeme a už jsem ji vyzkoušela na vícero způsobů, tak vyzkouším i tento :-):yes:9.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jako se říkalo kdysi - kuře 100x jinak, tak i svíčková se dá dělat v různých podobách a přesto nikdy nezklame a bodík za tuto u Tebe přistane :-K:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Ta jemňounká omáčka nemá chybu. Dělám podobnou a je vynikající. Takže dávám bodík

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Lucko, svíčkovou mám rád a proč nevyzkoušet plátek krůtího místo hovězího;-). :-!:-)):yes::yes::yes: +6

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Noo, to je krása, Luci, taková smetánková omáčka:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Lusi, já jsem sem před pár dny dala velmi podobný recept, taky z krůtího, nebylo tam víno, ale k té vší zelenině ještě brokolice. Včera jsme jí s těžkým srdcem dojídali-byla výborná a nazvala jsem jí jinak. Vím, jak je to dobrý, tak ti dávám boda:yes:

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Tak to je nááádhera ... slintám jako pejsek ...bodík:yes:+3

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79(autor receptu)

    Spagi v rodině mého muže se vaří tradičně 22.12, recept jsem přidala, protože víno "stáhne"sladkost drůbežího masa.BTW-už se těším na nový foťák, co přinese Ježíšek.;-)Asi před měsícem jsme tady debatily(myslím s Elizou?)nad tím, že obě děláme i drůbeží svíčkovou..Já ji dělám takto a recept tu není, jinak bych nepřidala.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Lusí, mám zkušenost,že jakékoli maso ala svíčková je výborné, na tom se zkrátka nedá nic zkazit a v tom je naše typicky česko i slovenská :-D specialitka naprosto světová, protože univerzální a skvělá :-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: svíčkova z krůtího masa maso na víně krůtí na víně krůta na víně krůtí prsa na víně krutí stehna na vine krůtí maso recepty krůtí stehno na víně krůtí prsa jako svíčková svíčková z krůtího svíčková z krůtích prsou kruti prsa ala svickova krůtí prsa na červeném víně kruti maso recepty z krůtího masa svičkova z krutích stehen smetanková omáčka svíčková s krůtího masa svickova z krutiho stehna drůbeží svíčková

Zapomněl/a jsem heslo