Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

4. 2. 2010 11:31

Suroviny pro 2

2

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Mražená filátka nabízí obchod JIP, za cenu cca 50,-Kč.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

JanaDorazinova JanaDorazinova

4. 2. 2010 13:16

:yes:

zizala zizala (moderátorka)

4. 2. 2010 13:10

Já si výrobu trošku urychluju. Máslo rozpustím, nechám zase ztuhnout, udělám dva otvory až na dno a těmi vyliju tekutinu, která se tam usadila. Pak ještě jednou rozehřeju a opatrně přeliju do připravené nádoby. Máslo už je téměř čisté. Uznávám, že to není to pravé, ale při skladování v chladničce a celkem brzké spotřebě mi to stačí.

Colombo65 Colombo65

4. 2. 2010 12:52

Já tedy přepouštím máslo tak, že 4 kostky másla 82% nakrájím do hrnce se silným dnem, a zahřívám na mírném ohni. Máslo tak rozpustím a přivedu k varu. Celý trik je v tom, že je třeba nechat odpařit nadbytečnou vodu a postupně přitom sbírat pěnu dokud nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená kapalina,tedy dokud se na nás neusmívá čistý mléčný tuk. Pozor se musí dát, aby se máslo nepřepálilo. Čas výroby ze 4 kostek másla trval 30 minut.Potom nechám lehce vychladit a hned naleju do sklenice 0,7 (více z toho nezískáte) a mám na dobroty nachystáno.Uložím do lednice. Dále už nepřevařuji. "Takovej vepřovej řízek na tomto másle to je mazec".
Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.:-p

Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé. ;-);-);-)

michsamant michsamant

4. 2. 2010 12:34

ghee je dost drahe inak .. 500ml v Indii 159 rupii
159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
1 EUR = 63.7363 INR
1 INR = 0.0156897 EUR

pipre pipre

4. 2. 2010 12:26

Výborný recept a dík i za postup pro výrobu přepuštěného másla. Vím o něm i o tom, že je zdravější, jen jsem ho zatím nepřipravovala. Byla jsem jednou na přednášce, kde se m.j. přepuštěné máslo doporučovalo používat např. u těch, kteří z nějakých zdravotních důvodů museli opatně přecházet na normální stravu. Ale už jsem ho měla možnost ochutnat knedlíky polité tímto máslem, a musím říct, že mi chutnaly líp, než polité jen rozpuštěným máslem. :yes:4.

michsamant michsamant

4. 2. 2010 12:17

ghee sa da skladovat aj mimo chladnicky a neskazi sa ako obycajne maslo a tiez obsahuje menej laktozy pre toho, kto ju netoleruje

mikklik

4. 2. 2010 11:52

Děkuji, nicméně to mám trochu z ruky. Koupím celé rybičky a filátka si udělám.;-)

Lusinda79

4. 2. 2010 11:51

Krásný a jednoduchý recept, rybička a máslo:yes:

michsamant michsamant

4. 2. 2010 11:47

aha ghee poznam :-):yes:

Colombo65 Colombo65

4. 2. 2010 11:46

Přepuštěné máslo neboli GHÍ

Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.

Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
Zdroj:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165

mikklik

4. 2. 2010 11:46

Makrelu miluji:-)Co je to za obchod ten JIP? Děkuji za odpověd´.

michsamant michsamant

4. 2. 2010 11:38

ake je to prepustene maslo?

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: výroba přepuštěného másla nakladani makrel výroba ghí jak vyrobit ghí ghí recept máslo chí máslo ghí výroba másla ghí jak pripravit ghi výroba másla chi jak připravit máslo ghí nakladani makrely jak pripravit makrelu máslo ghí recept ghí ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit makrela videorecept jak se dělá ghí chi maslo chi maslo

Suroviny: makrela, sůl, mouka hladká, pepř, ghee

TopRecepty.cz

Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YW1W