Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
Moje poznámka
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
Nejnovější recepty
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 4 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno 15. 9. 2025 08:31:48
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno 15. 9. 2025 08:16:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 1 hodinou
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 13 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 14 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 14 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 14 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 15 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 15 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 17 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 17 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 19 hodinami
Tématické fráze:
výroba přepuštěného másla,
nakladani makrel,
výroba ghí,
jak vyrobit ghí,
ghí recept,
máslo chí,
máslo ghí,
výroba másla ghí,
jak pripravit ghi,
výroba másla chi,
jak připravit máslo ghí,
nakladani makrely,
jak pripravit makrelu,
máslo ghí recept,
ghí,
ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit,
makrela videorecept,
jak se dělá ghí,
chi maslo,
chi maslo
Suroviny:
makrela,
sůl,
mouka hladká,
pepř,
ghee
Komentáře (15)
Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.
Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé.
159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
1 EUR = 63.7363 INR
1 INR = 0.0156897 EUR
http://shoppardubice.jip-napoje.cz/stranky/pobocky...
Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.
Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
Zdroj:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165