Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Sváteční kaldoun je tradiční česká polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Její bohatá chuť vychází z kvalitního vývaru, nejčastěji z drůbežího masa, který je zahuštěn smetanou a doplněn jemnou zeleninou. Její neodmyslitelnou součástí jsou dva druhy knedlíčků.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 538 kJ / 845 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 37,14 g | 
| Tuky | 35,73 g | 
| Vláknina | 11,21 g | 
| Cholesterol | 768 mg | 
| Sodík | 884 mg | 
| Sůl | 2,06 g | 
| Sacharidy | 90,20 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Nejprve  přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do kovového vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit.
	Krok 2: Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) vcelku. Uvařené maso i zeleninu pak vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
	Krok 3: Na játrové knedlíčky vše smícháme dohromady. Na žemlové knedlíčky pokrájíme pečivo na drobné kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchaným vejcem a necháme nasáknout. Pak přidáme vše ostatní.
	Krok 4: Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
	Krok 5: Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou vařenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.
	Krok 6: Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.
	Krok 7: Poté vlijeme do vývaru větší část smetany a ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
	Krok 8: Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny, pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.
	Krok 9: Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec ozdobíme  nakrájenou petrželkou.
Zveřejněno 11. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Moje poznámka
					
				
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 6 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 9 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 11 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 14 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 2 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 4 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 5 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 5 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 6 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 7 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 8 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 8 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 8 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 9 hodinami
						Tématické fráze:
						
							kaldoun pavel vítek, 
						
						
							kaldoun, 
						
						
							zavářka do kaldounu, 
						
						
							těstoviny do kaldounu, 
						
						
							vipprostreno, 
						
						
							knedlíčky do kaldonu, 
						
						
							kaldoun podle pavla vitka, 
						
						
							kaldoun pavla vítka, 
						
						
							šoulet pavla vítka, 
						
						
							kalgoun, 
						
						
							kaldoun vítek, 
						
						
							kaldoun recept, 
						
						
							co je to kaldoun, 
						
						
							pavel vítek facebook, 
						
						
							co je kaldoun, 
						
						
							vipprostreno recepty, 
						
						
							kachní kaldoun s knedlíčky, 
						
						
							pavel vítek kaldoun, 
						
						
							kachní polévka ze smetanou, 
						
						
							kuřecí kaldon od pavla vítka
						
					
						Suroviny:
						
							droby kachní, 
						
						
							pepř, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							cibule, 
						
						
							zelenina kořenová, 
						
						
							hrášek, 
						
						
							květák, 
						
						
							sůl, 
						
						
							játra, 
						
						
							česnek, 
						
						
							majoránka sušená, 
						
						
							vejce, 
						
						
							strouhanka, 
						
						
							pepř, 
						
						
							sůl, 
						
						
							rohlík, 
						
						
							mléko, 
						
						
							vejce, 
						
						
							ořech muškátový, 
						
						
							petrželka, 
						
						
							máslo, 
						
						
							sůl, 
						
						
							těstoviny, 
						
						
							smetana, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							ořech muškátový, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							máslo
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Komentáře (34)