Čalamáda moc dobrá
Doma sterilovaná směs zeleniny neboli čalamáda, kterou můžeme vytvořit z přebytků ze zahrádky, je skvělý způsob uchování zeleniny do další sklizně. Pikantní čalamády používáme všude tam, kde bychom použili sterilované okurky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 896 kJ / 4 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,24 g |
Tuky | 303,40 g |
Vláknina | 29,45 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 56,25 g |
Sůl | 140,50 g |
Sacharidy | 481,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky. Přidáme cukr, sůl, ocet, olej a promícháme.
Krok 2: Necháme do druhého dne odležet. Zelenina pustí šťávu a není potřeba žádný nálev.
Krok 3: Zeleninu dáme do skleniček a až poté doplníme šťávou. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane.
Krok 4: Zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Moje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Nejnovější recepty
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 3 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno 21. 8. 2025 18:02:02
Belgické vafle
Přidáno 21. 8. 2025 12:30:38
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Linecký koláč s tvarohem
Zbynek Hladik před 13 minutami
Cuketové karbanátky s hermelínem
rejt9 před 38 minutami
Čočka na kyselo
nowaja před 54 minutami
De Sousa: dort s kokosovým mlékem
Matea před 55 minutami
Katův šleh po mém
tomanpetr1 před 1 hodinou
Vepřové maso na mrkvi
Spidan75 před 2 hodinami
Broskvový džem
Annanas před 2 hodinami
Červená řepa
radbastim před 3 hodinami
Zapečené brambory s hermelínem
Ivet88 před 4 hodinami
Kounický kotlet
Kajkajak před 4 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda,
čalamáda recept,
recept na čalamádu,
domaci calamada,
čalamády,
jak se dělá čalamáda,
recept na domácí čalamádu,
domácí čalamáda recept,
calamada bez zavarovani,
recept čalamáda,
recepty na čalámádu,
recepty na čalamády,
čalamáda recepty,
výborná čalamáda,
výborná domácí zeleninová čalamáda,
recept na dobrou čalamádu,
recepty čalamada,
zavařování čalamáda,
jak udelat calamadu,
zavarovani calamady
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá žlutá,
cibule,
mrkev,
ocet,
olej,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (137)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...
Je to starý osvedčený recept, vyskúšaj. Budeš robiť ešte raz, lebo prvá dávka sa zje tak rchlo, že sa ani nezbadáš. Ak ti vadí ten olej, daj ho menej.
www.lacnepostreky.sk/pomocne.pripravky/dvojsiricitan.draselny.borken
tady píšou 5g na 100 litrů...
http://miric.unas.cz
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Jinak nezavářím, všechno stihneme sníst za syrova. Takže jsem upravila i zeleninu, vynechávám mrkev a přidala jsem salátovou okurku. S okurkou nedoporučuji zavařovat, je pak moc rozměklá.
Takže palce nahoru
dakujem,cez vikend ju budem robit,urcite vam dam vediet ako chutila:)
chcela by som čalamadu urobiť,ale neviem,koľko asi kg myslite toho
1x zeli
dakujem,s pozdravom Edita z Bratislavyedulik2@azet.sk
Přidala jsem tam okurku a za syrova to bylo moc dobré .
Za čalamádu máš 10.bod