Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Tradiční gyros, osvěžující tzatziki, autentický řecký salát plný čerstvé zeleniny a křupavá pita – to vše dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci chutí, která vás přenese na řecké pláže, přímo do srdce Středomoří.
Suroviny pro 3 porce
1 hrnek = 250 ml
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 640 kJ / 2 782 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 186,44 g |
Tuky | 49,96 g |
Vláknina | 22,17 g |
Cholesterol | 237 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,75 g |
Sacharidy | 387,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, cibulí, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda.
Krok 2: Tzatziki:
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Zveřejněno 27. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
Moje poznámka
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 13 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 18 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 20 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 22 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno 6. 5. 2025 05:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
prochajdam před 14 minutami
Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Chlebajez před 44 minutami
Pórková polévka s vejci, bramborami a lahůdkovým droždím
brtna před 1 hodinou
Maďarská rybářova polévka Halászlé
gedzitka před 2 hodinami
Chia pudink s ovocem
nasr.ferid před 3 hodinami
Krémová cibulačka
IIvveettaa před 6 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 13 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 13 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 15 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 15 hodinami
Tématické fráze:
kuřecí nudličky gyros, tzatziky,
gyros salát,
gyros,
salát gyros,
pita gyros,
gyros pita,
gyros salát recept,
řecké recepty,
gyros pita recept,
těsto na gyros,
gyros v pita chlebu,
recept na pita chleba řecky,
řecký kebab,
ořezávané maso,
tsaciki,
co je to gyros,
placka na recky gyros,
domaci gyros v pite,
salát tzatziki,
řecke placky
Suroviny:
maso vepřové,
gyros,
cibule,
olej,
sůl,
okurka salátová,
jogurt řecký,
kopr,
máta,
česnek,
pepř mletý,
sůl,
olej olivový,
okurka salátová,
rajče,
paprika čerstvá červená,
cibule červená,
sýr feta,
koření oregáno sušené,
ocet vinný,
olej olivový,
mouka hladká,
voda,
cukr,
sůl,
droždí sušené
Komentáře (34)
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gyros
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab
...moc práce(pro lenocha)