Srnčí plátky vonící po rozmarýnu a jalovci

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: Cca 1hod. 4 porce Jiné maso 24 názorů

Suroviny

Srnčí kýta 4 plátky
sůl
koření na divočinu
slanina (špek) 30 g
(kořenová zelenina - 2 hsti)
mrkev
petržel
celer
cibule 2 ks
čerstvý rozmarýn malá větvička (sušený 1/2 lžičky)
jalovec 5 kuliček
protlak 1 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
olej
vývar (voda) na podlití
Na ozdobu:
zakysaná smetana
brusinky
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso lehce naklepeme, osolíme a posypeme kořením divočina. Můžeme dát odležet, ale není to potřeba.

  2. V hrnci si rozehřejeme na špalíčky nakrájenou slaninu a každý plátek masa na ní lehce opečeme (jen do zatažení masa).

  3. Maso odložíme na talíř a ve výpeku orestujeme do červena cibuli nakrájenou na kostky.

  4. Pak přidáme taktéž pokrájenou zeleninu, lehce orestujeme. Přidáme rozdrcený jalovec, rozmarýn, protlak, lžíci brusinek, lehce promíchneme a zalijeme horkým vývarem(vodou).

  5. Vložíme maso a dusíme pod pokličkou do měkka. Tekutina by měla sahat sotva po vršek masa - dle potřeby ji v průběhu dušení doléváme.

  6. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  7. Vzniklou šťávu zahustíme jíškou z hladké mouky a lžičky oleje a nebo moukou rozmíchanou ve trošce studené vody, necháme 10-15 min provařit a pak přecedíme přes jemný cedník. Zeleninu pěkně propasírujeme do omáčky - částečně nám ji zahustí a taky pak omáčka lépe chutná.

  8. Do přecezené omáčky přidáme špetku koření divočina (na ovonění) a dle potřeby dosolíme. Necháme ještě asi 10 min pomalu provářet - aby nám omáčka pustila glanc (tuk napovrch) a pak vložíme hotové maso. Necháme lehce přejít varem.

  9. Servírujeme ozdobené lžící zakysané smetana a lžičkou brusinek.
    Jako příloha se hodí rýže, brambory a kdo má rád může si dát i knedlíky.

Poznámka

Tento recept jsem dnes vytvořila podle své chuti. Jídlo je příjemně voňavé, ale není překořeněné. A ta zakysanka s brusinkami nahoře mu dodají na pikantnosti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 80 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Srnčí plátky vonící po rozmarýnu a jalovci

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Vypadá to fantasticky,právě připravuji k obýdku ;-),pak písnu jak to dopadlo! :-* ....ale voní to po celém bytě....mňam

    Odpovědět

  • ruzena ruzena

    Mirko tak jsem prošvihla takovou velkou dobrotu,to mě ale mrzí;-) no ale doufám,že si Baruš pošmákla místo mě:-p to byla jistě velká dobrůtka:-p:-p:-p:-K no,jak se říká,kdo zaváhá,neže...e:-))dala bych ti ještě bodíky,ale bohužel,už mám vybráno,nejde to,tak jenom velká pochvala za tu mňamku:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Miri, 15. bodík tu krásu jistí. :yes::-K

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Mirco, jestli Ruzenka nebude mit zajem, jsem v poradi:-D Zverinu mam take moc rada, i kdyz tady mame hlavne divocaky. Bodik pro tebe za krasny recept:yes:14:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Moc vám všem děkuju za milé komentáře:-8.Ráda bych vás všechny pozvala,protože zvěřiny je v mrazáku ještě poměrně dost,ale nevím jak zvládnete ten přesrepublikový zledovatělý přejezd:-(;-):-D.
    Je pravda,že je zvěřina v obchodech hodně drahá,ale myslím,že když se poptáte ve svém okolí jestli někdo nezná nějakého myslivce,tak k ní přijdete podstatně levněji;-).
    Růženko:-) ještě mi tu porce zbyla,takže jestli máš zájem...:-p;-).

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Mirco:-Kto jsi mi kápla do noty, protože srnčí na nás kouká z mrazáku a brzy tedy půjde do placu:-D 13.bodík je pro Tebe;-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Mirčo, nádhera:yes::yes::yes: +

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Miruš, zvěřinu mám rád:-p a tento recept vypadá hodně voňavě:-p:-p. :-!:-)):yes::yes::yes: +11

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    juj hned bych si dala:-D:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Mirčo, to musí být fakt moc dobré a krásně to i vypadá:yes::yes::yes:+10.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Krásné a jistě mňamózní;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Už kvôli takejto fotke by som nemohla byť vegetarián...:-D +

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, chválím, je to krása a dobrota veliká a když jsem občas měla srnčí, taky jsem dělávala, ale teď pár let nemám zdroj, ale pase se jich tu veliký množství-celá stáda. Dávám ti 8.boda, znám to dobře:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Miru - co ti mám říct - MŇÁÁÁM :-p:-K:yes::yes:
    Jinak zvěřinu - srnčí, jelení, kančí, mufloní - měli v akci v Intersparu

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    jaaaj to je nadhera
    :yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: srnčí kýta recepty na rozmarýnu plátky z divočiny srnčí kýta recepty srnčí plátek plátky ze srnčího jelení plátky srnčí kýta na rozmarýnu srnčí kýta platky zvěřina na rozmarýnu srnčí plátky na zelenině zverina na jalovci jeleni platky na zelenine srnčí na brusinkách jelení plátky recepty plátky ze srnčí kýty srnci kyta na jalovci jelení kýta na rozmarýnu plátky ze srnčího masa srnčí kýta na smetaně s rýží zverina srnci na smetane

Zapomněl/a jsem heslo