Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčin svítek

Ta nejjednodušší jídla bývají nejlepší, zvláště když nás k nim pojí nostalgie. Podle tohoto receptu si připravíme svítek přesně tak, jak ho dělávala maminka nebo babička. Po upečení ho můžeme potřít povidly nebo marmeládou a rázem jsme zpátky v dětství.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava)

12. 5. 2010 11:58

Suroviny pro 8 porcí

8 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 206 kJ / 1 244 kcal
Bílkoviny63,04 g
Tuky32,18 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 807 mg
Sodík 502 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy172,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Svítek nám maminka dělávala k obědu jen málokdy, většinou když neměla čas uvařit něco "pořádného". O to víc jsme ho my děti měly rády.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Klariska Klariska

22. 6. 2010 14:38

Jde sice o palačinkové (nikoliv omeletové :p) těsto, ale připravené úplně jinak, než je zvykem. Jako palačinka opravdu nechutná :).

finneta

22. 6. 2010 13:49

to je vlastně nastavená omeleta, je to tak?:-//

Klariska Klariska

12. 5. 2010 14:06

Žádné kypřidlo. Naběhne to samo tím, že se to naleje do horkého oleje a zprudka upeče :).

Mirabelko, buď tak hodná a svou fotku smaž, děkuji.

Mirabelka

12. 5. 2010 14:01

tak to omlouvám, že to není ono. A to se upeče? Žádné kypřidlo????

Klariska Klariska

12. 5. 2010 14:00

Mirabelko, díky za fotku, ale tvůj svítek bohužel vypadá úplně jinak než maminčin :). Předpokládám, že jsi měla hustší těsto a pekla zvolna. Při řídkém těstě a prudkém pečení svítek vyběhne po stěnách pekáče až se nafouklé a přismahlé okraje z vyšky zase kloní k těstu, na dně pekáče vznikne cosi jako tlustá puchýřovatá palačinka.
Vypadá to asi takhle (omáčku si odmyslete) farm1.static.flickr.com/206/502128513_a1a27d6c69.jpg

Mirabelka

12. 5. 2010 13:48

Nic to není - to mléko musí být těsně k varu, těstíčko prostě tužší, může se nakypřit sněhem, když je upečený, tak se trouba vypne a svítek se zalije tím vařícím mlékem - troubu nechávám pak už otevřenou, aby se to "vypářilo" Omlouvám se, že zasahuji do receptu, připomnělo mi to babičku....:-8

finneta

12. 5. 2010 13:41

vypadá to skvěle. ale moje babička dělala svítek tak, že ho dávala péct do trouby a polévala ho mlékem. bohužel ho nikdo neumíme a babička nás už ho nenaučí;-(

Mirabelka

12. 5. 2010 13:40

A poslala jsem ti bod.

Mirabelka

12. 5. 2010 13:40

Dovolila jsem si dát svoji fotečku:-8 Já ho tím mlékem pak zalívám, když je upečený. Krásně se nasákne..... Je to moje dětství.....Bože, je mi až k pláči....plačka, no....

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 5. 2010 12:47

Tak to musí být dobrota!!:-p

zizala zizala (moderátorka)

12. 5. 2010 12:04

Moje tchýně šlehala z bílků sníh a svítek podávala s koprovou omáčkou, bylo to moooc dobré :-p

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: svítek svítek recept vaječný svítek recept na svítek svítek podle babičky vaječný svítek recept svítek do koprovky vaječný svítek sladky vaječný svítek do polévky svitek s ovocem jak se dělá svítek recepty svitek recept svítek svítek pečený recept sladký svítek recept na vajecny svitek bramborový svítek vaječný svítek v troubě recept na sladký svítek svítek sladký

Suroviny: vejce, mléko, mouka polohrubá, sůl, olej, povidla švestková

TopRecepty.cz

Maminčin svítek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/283j