Shmaky v provensálském koření s červenou cibulí a pórkem

Bezmasá jídla Doba přípravy: 15min. 8 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: 15min. 8 názorů

Suroviny 1porce

Šmakoun natural 1/2 balení (100 g)
1/2 lžičky provensálského koření
sůl
1/2 lžičky hladké mouky nebo Solamylu
olej lžíce
červená cibule menší
asi 10 cm pórku
zeleninový bujon Natur 1/2 kostky (nemusí být)
1 dcl bílého suchého vína
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Šmakoun nakrájíme na tenké proužky a v misce smícháme se solí a provensálským kořením.Necháme chvíli odležet. Mezitím si oloupeme cibuli,nakrájíme jí na půl kolečka a pórek na kolečka.

  2. V pánvi si rozehřejeme olej,vložíme naložený šmakoun a chvilku ho restujeme, potom přidáme půl dávky cibule a ještě necháme chvilku restovat. Poté zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Můžeme přidat kousek zeleninového bujonu. Pak přidáme půl dávky pórku a vše necháme chvilku vařit. Dle chuti dosolíme.

  3. Podlijeme vínem, přidáme zbytek cibule a pórku a pomalu necháme přejít varem. Zelenina by neměla být rozvařená a měla by být na skus. I šťávy by mělo být jen tak pod směs a jídlo by nemělo tzv. plavat. Podáváme s vařenými bramborami,nebo třeba jen s pečivem. Myslím,že by šla i rýže. Směs lze místo moukou zahustit i škrobem.Ve skleničce si rozmícháme trošku vody se škrobem a pár minut před koncem vaření,směs vmícháme do jídla.

Poznámka od kuchařky

Opět jídlo které vzniklo na základě momentální chuti a bylo moc dobré.

To víno v něm není ani moc cítit,jen je tam jemný nádech.Kdo nemá chuť nemusí ho použít.

Komentáře k receptu Shmaky v provensálském koření s červenou cibulí a pórkem

  • Eliza Eliza

    Tak já nevím... Ty o tom tak pěkně píšeš, že mu snad dám ještě šanci...;-) Třeba jsem to jen neuměla připravit, že bych to zkusila podle tebe...:-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Díky moc:-).Na Šmakouna jsem se naučila až tady a musím říct,že mě chytil.Líbí se i jak je krásně dochutitelný (sám má chuť neutrální),takže lze použít dle toho,nač vás honí mlsná:-p.Ve studené kuchyni pro mě není to pravé ořechové,ale v teplé si ho docela užívám:-8.I starší syn ho jí a chutná mu.Budu moc ráda,když ho vyzkoušíte a nemusí to být zrovna podle tohoto receptu;-).Myslím,že Šmakoun jako takový stojí za vyzkoušení.
    Hanko:-) u nás je k zakoupení i v normálních Potravinách (myslím,tím starou dobrou "sámošku";-)),v chladících boxech.
    Lucasinko:-),opravdu tam být mouka nemusí,ale měla jsem chuť na šťávičku:-8.

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Šmakouna taky neznám, ani nevím kde bych ho tady v těch končinách sehnala:-// Mirčo, ale vypadá to tak nádherně a lákavě, že asi rozjedu pátrání:-D po šmakounovi:-D :yes: +

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Fotka je nádherná a moc lákavá:yes: Vzhledem k tomu, že Mirčiny recepty mne nikdy nezklamaly, troufnu si dát bodík předem aspoň za fotku a tip, ikdyž jsem šmakouny dosud neochutnala. Určitě ale vyzkouším.:yes::yes::yes:+3

    Odpovědět

  • Oksika Oksika

  • sebena sebena

    Mirčo skvělé nafocené:yes: a vypadá to opravdu chutně, šmakouna jsem zatím neměla příležitost ochutnat, tak snad to brzy doženu;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mirečko, máš tak úžasné fotky... ale poslední dobou si mě ty recepty se šmakounem a podobnými náhražkami vyloženě nezískávají... Vypadají na fotce pěkně, ale ty hlavní suroviny...:-(
    Dokonce to nejí ani můj napolo vegetariánský syn. Když nad tím tak uvažuju, třeba když to připraví taková kuchařka jako ty, půjde to pozřít a i si pochutnat...:-K:-K

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    tak tohle si prvniho bodika zaslouzi. Jen bych mozna vynechala tu mouku...ale to uz je na chuti kazdeho :-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: šmakoun provensálské koření recept šmakoun kuchařka šmakoun recepty losos na provensálském koření šmakoun provensálský šmakoun recepty jak používat šmakoun smakoun zpusob pouziti smakoun s provensálským kořením-recept šmakoun recepty s provensaskym korenim šmakouny shmaky na co používat provensáls ké koření varime smakoun kde používat provensálské koření bezmasá kuchařka-shmaky šmakoun voda shmaky salát jemný shmak uzený recept šmakoun provensalské koření recepty červená pórková cibule