

Shmaky v provensálském koření s červenou cibulí a pórkem
Suroviny 1porce
- Šmakoun natural 1/2 balení (100 g)
- 1/2 lžičky provensálského koření
- sůl
- 1/2 lžičky hladké mouky nebo Solamylu
- olej lžíce
- červená cibule menší
- asi 10 cm pórku
- zeleninový bujon Natur 1/2 kostky (nemusí být)
- 1 dcl bílého suchého vína
- voda na podlití
Postup přípravy receptu
Šmakoun nakrájíme na tenké proužky a v misce smícháme se solí a provensálským kořením.Necháme chvíli odležet. Mezitím si oloupeme cibuli,nakrájíme jí na půl kolečka a pórek na kolečka.
V pánvi si rozehřejeme olej,vložíme naložený šmakoun a chvilku ho restujeme, potom přidáme půl dávky cibule a ještě necháme chvilku restovat. Poté zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Můžeme přidat kousek zeleninového bujonu. Pak přidáme půl dávky pórku a vše necháme chvilku vařit. Dle chuti dosolíme.
Podlijeme vínem, přidáme zbytek cibule a pórku a pomalu necháme přejít varem. Zelenina by neměla být rozvařená a měla by být na skus. I šťávy by mělo být jen tak pod směs a jídlo by nemělo tzv. plavat. Podáváme s vařenými bramborami,nebo třeba jen s pečivem. Myslím,že by šla i rýže. Směs lze místo moukou zahustit i škrobem.Ve skleničce si rozmícháme trošku vody se škrobem a pár minut před koncem vaření,směs vmícháme do jídla.
Poznámka od kuchařky
Opět jídlo které vzniklo na základě momentální chuti a bylo moc dobré.
To víno v něm není ani moc cítit,jen je tam jemný nádech.Kdo nemá chuť nemusí ho použít.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Shmaky v provensálském koření s červenou cibulí a pórkem
-
Tak já nevím... Ty o tom tak pěkně píšeš, že mu snad dám ještě šanci...
Třeba jsem to jen neuměla připravit, že bych to zkusila podle tebe...
-
Díky moc
.Na Šmakouna jsem se naučila až tady a musím říct,že mě chytil.Líbí se i jak je krásně dochutitelný (sám má chuť neutrální),takže lze použít dle toho,nač vás honí mlsná
.Ve studené kuchyni pro mě není to pravé ořechové,ale v teplé si ho docela užívám
.I starší syn ho jí a chutná mu.Budu moc ráda,když ho vyzkoušíte a nemusí to být zrovna podle tohoto receptu
.Myslím,že Šmakoun jako takový stojí za vyzkoušení.
Hankou nás je k zakoupení i v normálních Potravinách (myslím,tím starou dobrou "sámošku"
),v chladících boxech.
Lucasinko,opravdu tam být mouka nemusí,ale měla jsem chuť na šťávičku
.
-
Šmakouna taky neznám, ani nevím kde bych ho tady v těch končinách sehnala
Mirčo, ale vypadá to tak nádherně a lákavě, že asi rozjedu pátrání
po šmakounovi
+
-
Fotka je nádherná a moc lákavá
Vzhledem k tomu, že Mirčiny recepty mne nikdy nezklamaly, troufnu si dát bodík předem aspoň za fotku a tip, ikdyž jsem šmakouny dosud neochutnala. Určitě ale vyzkouším.
+3
-
-
Mirčo skvělé nafocené
a vypadá to opravdu chutně, šmakouna jsem zatím neměla příležitost ochutnat, tak snad to brzy doženu
-
Mirečko, máš tak úžasné fotky... ale poslední dobou si mě ty recepty se šmakounem a podobnými náhražkami vyloženě nezískávají... Vypadají na fotce pěkně, ale ty hlavní suroviny...
Dokonce to nejí ani můj napolo vegetariánský syn. Když nad tím tak uvažuju, třeba když to připraví taková kuchařka jako ty, půjde to pozřít a i si pochutnat... -
tak tohle si prvniho bodika zaslouzi. Jen bych mozna vynechala tu mouku...ale to uz je na chuti kazdeho