Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenové zelí

Máte rádi čalamády? Tuto vyrobíte z nakrouhaného hlávkového zelí, cibule a nastrouhaného křenu. Menší část můžete sníst hned a zbytek dáte do sklenic, zavíčkujete a ani nemusíte zavařovat, pouze je uložíte do chladného sklepa či spíže.

Hodnocení receptu je 4,8 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Severinka Severinka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + odležení do druhého dne

60 min (60 min příprava, + odležení do druhého dne)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 814 kJ /
4 019 kcal
Bílkoviny52,00 g
Tuky207,20 g
Vláknina104,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 21,55 g
Sůl50,00 g
Sacharidy443,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrájíme najemno nebo nakrouháme. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Křen oloupeme a nastrouháme. Krok 3: Všechny suroviny řádně promícháme. Deko nevaříme, jen přimícháme půl sáčku. Krok 4: Necháme stát nejlépe do druhého dne, aby se chutě řádně propojily. Krok 5: Poté směs namačkáme do čistých sklenic. Otřeme důkladně okraje a uzavřeme čistým víčkem nebo celofánem. Už nesterilujeme.

TIP: Jak se dělá kvašená zelenina

Zveřejněno 8. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křenové zelí

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JQjo

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křenové zelí

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JQjo

Marie

Komentáře (33)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vypadá velmi lákavě, hned vyzkouším.👍

Vynikajici, křen na struhadle a cibule se zelim v el. sekáčku na jemno.:-)

Amalatata 21. 12. 2017 11:28
Fakt dobrý, ten křen a deko jsou konzervanty . Bez nich to začne kvasit.Ahoj:yes:

V receptu se uvádí DEKO,ale já jsem obešla všechny prodejny,supermarkety ,hypermarkety...... a DEKO nikde nemají,prý už je po sezoně .Stane se něco,když to do zelí nedám?nebo je to DEKO tak zásadní,že bez něj křenové zelí udělat nejde ?:-)

Severinka: kyselina benzoová je konzervant, asi bych jen se solí si netroufla - je to bez sterilizace, aby to nezačalo kvasit

hosta: no,jo to je fakt, tak aby to ta paní spíše zkusila zasterilizovat, jestli to chce ještě dělat a nebo toho udělat míň, jen na rychlou spotřebu:-p:-p:-p

Takto jsem zavařovala zelí v loni a mohu říct, že bylo hned pryč, takže letos z větší dávky - díky za recept :-)

Severinka:
Děkuju za odpověď, určitě recept vyzkouším :-D;-)

ralelo:tam to drží ten cukr a ocet i to deko a vydrží s přehledem do příštího roku;-);-), ale nám nevydrželo, snědlo se přes zimu:-D:-D:-D

jak dlouho to vydrží když se to nesterilizuje?

Podobný recept mám od tety, liší se jen v množství cukru (používám 40 dkg, máme raději sladší). Zelí nemá chybu :yes:

tak do tohodle jdu taky! :-*

zelíčko hotové, teď jen nechat trošičku uležet a můžeme se na něj těšit.. jinak jsem ho dělala před rokem a všem moc chutnalo :-)

jj je moc dobré..dělá ho moje ségra:yes:

Severinko, bylo by vhodné do receptu dopsat:
- 2 dcl oleje
- 4 dcl octa
Nebo upřesnit, že sklínky mají 2 dcl.
Při čtení receptu mi nebylo jasné, jak velkou sklínku oleje a octu použít. Dozvěděla jsem se to až v komentářích. A komentáře každý nečte.;-)
Tenhle recept ukládám a vyzkouším. Zelíčko musí být výborné. :-p

Tématické fráze:
zelí s křenem, nakládané zelí s křenem, zelí s křenem recept, zelí recepty, kysané zelí s křenem, nakládání zelí s krenem, zelí s křenem recepty, recept na zelí s křenem, červené zelí s křenem, recept na kysané zelí s křenem, jak naložit zelí s křenem, recept zelí s křenem, naložené zelí s křenem, nakládané zelí s křenem recept, zeli s s křenem, recepty zeli s krenem, zelí, výborné salátové zelí s křenem, zeli z krenem, nakládaný křen

Suroviny:
zelí, cibule, křen, cukr, olej, ocet, deko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu