Ryba s omáčkou Gribiche

Suroviny

rybí filety
sůl
citrónový pepř
olivový olej
citrón
Omáčka Gribiche:
3 uvařená vejce
1 lžíce Dijónské hořčice
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce kaparů (nebo 1 sterilovaný okurek)
1 lžička červeného vinného octa
citrónová šťáva
sůl
pepř
petrželová nať
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Rybí filety rychle orestujeme na olivovém oleji, přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme, proložíme citrónovými plátky a chvíli zapečeme v troubě.

  2. Mezitím jdeme na omáčku: Uvaříme vejce ( já vařím maximálně 7 minut a přidám do horké vody trochu octa, vejce jdou lépe loupat ), žloutky vyjmeme a rozmixujeme, nebo pořádně vymícháme s olejem, hořčicí, citrónovou šťávou. Přidáme jemně nakrájené bílky, kapary nebo okurek, osolíme, opepříme a zamícháme vinný ocet a bylinky. Každý okyselí podle sebe. Omáčku můžete udělat řidší přidáním olivového oleje. Příloha - bramborová kaše, brambory, ale nemusí být.

Poznámka od kuchařky

Omáčka Gribiche - jedná se o francouzský recept (říkají jí omáčka, ale z našeho pohledu je to spíš salát…). Ve Francii je oblíbenou omáčkou, která se u nich servíruje nejen k vařené telecí hlavě, ale i k teplému a studenému masu a rybám.

Je to variace na náš recept Treska v majonéze, ale ve zdravější formě z uvařených vajec.

Původně jsem tento recept chtěla zařadit do Dietních receptů, ale diety nesleduji - možná by někomu vadilo vejce, nebo hořčice, tak ho nechám v Rybách.

Komentáře k receptu Ryba s omáčkou Gribiche

Tématické fráze: omacka gribish ryba s omáčkou ryby recepty gribish recepty ryby recepty na ryby varena ryba s omackou omacka z pažitky na ryby recept na omáčku k zapečení ryby ryba recept recepty ryba gribish salat jak udelat omacku na ryby omáčka citron pažitka ryba recept studena omáčka gribiche jak se servíruje ryba recept na rybu s omáčkou recepr ryba s omáčkou gribiche majoneza recept om ali