Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

12. 2. 2011 13:46

Teodorka, ja používam obidva spôsoby, teda raz začnem so žĺtkami, inokedy s bielkami. Pri začínaní so žĺtkovou zmesou sneh dávaj úplne NAPOSLEDY a pomaly po častiach, kde v žĺtkovej zmesi je už aj olej a múka!
A medzitým nabehla Iva...

isindy isindy

12. 2. 2011 13:46

ale ten postup, který jsem psala teď v komentáři, ten bývá spíše u piškotových - bez oleje...já je moc nemusím ;-), jsou takové suché...ale někdo to má rád, stejně jako piškotovou bábovku ;-) já dávám přednost olejovému korpusu, je vláčnější...a tam mám osvědčený postup v receptu, aby nebyl korpus moc těžký, ale nadýchaný....

isindy isindy

12. 2. 2011 13:43

teodorko, myslím, že by to šlo dělat i podobným postupem, ale pamatuj si, že v takovém případě sníh vždy až na konec - takže vyšlehat žloutky s cukrem do skoro bílé pěny, mělo by to hodně zvětšit objem, všlehat olej, smíchat mouku smíchanou s kakaem a až nakonec lehce vmíchat sníh z bílku se špetkou soli. A pokud vmícháš do mouky pro jistotu i lžičku prášku do pečiva, tak ti korpus určitě vyjde. Jen ten s práškem do pečiva nemá rád rychlé teplotní změny, občas se propadne...takže troubu vypnout, pootevřít dvířka a nechat chvíli v troubě "dojít", pak opatrně vyndat a dát vychladnout na mřížku...a nebouchnout s ním, jinak se těsto lekne a spadne ;-)

Simona Skolakova Simona Skolakova

12. 2. 2011 13:42

teodorka já myslím,že proto je zde popsaný postup opravdu velmi podrobně, jak a co máš dělat.U takového výrobku jako je korpus je důležité postup dodržovat.;-)Kdo tak neudělá,tak se pak diví,že se to nepovedlo.;-):-K

teodorka

12. 2. 2011 13:33

Ještě budu otravovat :-8 : Udělá stejný efekt když si zvlášť vyšlehám cukr se žloutky, posléze s olejem a smíchám s kakaem, a až do tohoto vmíchat ušlehaný sníh z bílků a pak mouku? Nebude to splasklé když se to dělá dohromady?
Právě mi nikdy není jasné, jestli je to jedno jak se postupuje, nebo je pro nadýchané těsto "přesný" postup. Děkujii :-K

magdalenka magdalenka

12. 2. 2011 12:57

Ivka, aj ja patrím k tým, ktorí sú ti vďační za podrobný popis. Tortu pečiem asi 3 x ročne (rodine nechutí tento typ múčnikov, čo mi na jednej strane dosť vyhovuje) a jednoducho som ešte nenachytala doteraz ten správny grif. Napriek tomu by som toto umenie chcela ovládať.
Veľa pozdravov!:-K

marunda marunda

12. 2. 2011 12:51

Ivi, to je dobře, že je tu zase nějaký jiný korpus, já pořád na dorty peču ten můj a ráda bych ochutnala i jiný. Tak ukládám a určitě zase udělám změnu. Teď mi stydne korpus, škoda, že tu nebyl včera. Udělala bych tento. Tak příště. Díky moc:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 2. 2011 12:36

No super, toho je třeba, jak drbání, jsem ráda, že to tady je.:yes:

isindy isindy

12. 2. 2011 12:29

teodorko, jistě, že ano ;-)
stačí dlouhý ostrý nůž, okolo si nařízneš kolem dokola tak 1cm linku, aby ses držela rovně, zvrchu přihržuješ levou rukou a pootáčíš...a až to objedeš dokolečka, tak rukou zvrchu opatrně přidržuješ a jedeš v té naříznuté rýze pořád zešikma hlouběji a dokola...a pořád ti kousek špičky kouká ven a u rukojeti taky...takže se držíš ve stopě toho 1.zářezu - jako když rozkrajuješ velkou housku ;-)
já to příště taky nafotím, ono se to blbě popisuje :-D

teodorka

12. 2. 2011 12:21

Děkuji děkuji, teď to jen nějak rovně nařezat, Na to máte taky fígl? :-8

isindy isindy

12. 2. 2011 12:09

Irrenko, kdo by se s tím stříhal :-O:-O;-):-D toto je podstatně rychlejší a jednodušší ;-)

isindy isindy

12. 2. 2011 12:07

teodorko, přesně tak :-) tím máš nahoře krásně rovnou plochu, kterou můžeš zdobit, potahovat atd....

teodorka

12. 2. 2011 11:45

To je super :) Z původního dna se tedy překlopením stane horní strana dortu? :-8

majda 2

12. 2. 2011 11:43

Nádherně popsaný postup,to se cení!:yes::yes::yes::-D

Irrena Irrena

12. 2. 2011 11:37

Isahu to je super popsaný postup:yes:Já patřím k těm nejstarším tady a přesto jsi mě opět přivedla na další fígl, já totiž vždycky vystřihuju kruh pečícího papíru na dno formy a jak je vidět nemusím:-D

1 25 26 27 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ