Sváteční vánočka
Receptů na přípravu a způsob pletení vánočky je mezi hospodyňkami a pekaři nespočet. Tento recept na sladké, typicky vánoční snídaňové pečivo, přináší na suroviny tradiční základ, avšak pletení z 10 pramenů. Tak ať se povede.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 530 kJ / 4 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 139,69 g |
Tuky | 37,41 g |
Vláknina | 31,84 g |
Cholesterol | 795 mg |
Sodík | 843 mg |
Sůl | 1,93 g |
Sacharidy | 807,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka. Rozmícháme do hladka a necháme vzejít.
Krok 2: Mouku, cukry, vejce a sůl dáme do mísy, přidáme nachystaný kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěnou a vychladlou Heru a mléko.
Krok 3: Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo a necháme kynout přikryté na teplém místě.
Krok 4: Poté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Zveřejněno 19. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Moje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 6 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 7 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 9 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 10 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 10 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 12 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 12 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 12 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 13 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 14 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 14 hodinami
Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)
Renata Svetnov před 16 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky 4+3+2,
vanocka top recept,
vánočka top recepty,
pletení vánočky 4 3 2,
sváteční vánočka-recept,
top recepty vánočka,
top vánočka,
vánočka recept pro začatečníky,
svátečnívánočka,
vánočka recept,
vánočka top,
top recept na vánočku,
vánočka do formy,
babiccina vanocka,
pleteni vanocky ze 4,
vánocka pol,
sváteční recepty,
sváteční vánočka z domácí pekárny,
babiččina vánočka recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
kvasnice,
tuk hera,
vejce,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
rozinky,
mandle,
vánočka
Komentáře (18)
No, mohu-li radit, zkuste jiný rcp... Např.: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
(z kila mouky to bude pořádný macek! Málo kvasnic. Pouze celá vejce. Málo tuku. Málo soli. Oříšek neééé?)
Já peču na 225°C pár minut do "pozlacení", pak snížím na 160°C nadkryji alobalem a dopékám asi 30´ (ze 600 g mouky) na špejli
Ať se dílo podaří
Sladěnku používám také