Sváteční vánočka
Receptů na přípravu a způsob pletení vánočky je mezi hospodyňkami a pekaři nespočet. Tento recept na sladké, typicky vánoční snídaňové pečivo, přináší na suroviny tradiční základ, avšak pletení z 10 pramenů. Tak ať se povede.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 530 kJ / 4 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 139,69 g |
Tuky | 37,41 g |
Vláknina | 31,84 g |
Cholesterol | 795 mg |
Sodík | 843 mg |
Sůl | 1,93 g |
Sacharidy | 807,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka. Rozmícháme do hladka a necháme vzejít.
Krok 2: Mouku, cukry, vejce a sůl dáme do mísy, přidáme nachystaný kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěnou a vychladlou Heru a mléko.
Krok 3: Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo a necháme kynout přikryté na teplém místě.
Krok 4: Poté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Pleteme copy na způsob 4-3-2-1 a mezi ně klademe rozinky a mandle.
Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Před pečením potřeme žloutkem a dáme upéct ( 160-170 °C / 45 minut). Sledujeme barvu vánočky, pokud zlátne, přikryjeme ji v troubě alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Zveřejněno 19. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Moje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Nejnovější recepty
Cuketová smetanová polévka s chlebovými krutonky
Přidáno před 2 hodinami
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 6 hodinami
Úžasná medová žebírka
Přidáno před 14 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 14 hodinami
Křehký štrúdl
Přidáno před 14 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec nadivoko se sušenými houbami
Jan Nemec před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s kukuřicí a rajčaty
Walderama08 před 1 hodinou
Krůtí prsa v jogurtu
Kdyzjehlad před 1 hodinou
Dvacetiminutový švestkový koláč
Fitulka před 4 hodinami
Fazolkový salát
Vlasta159 před 9 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 16 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 17 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 18 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 20 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 20 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky 4+3+2,
vanocka top recept,
vánočka top recepty,
pletení vánočky 4 3 2,
sváteční vánočka-recept,
top recepty vánočka,
top vánočka,
vánočka recept pro začatečníky,
svátečnívánočka,
vánočka recept,
vánočka top,
top recept na vánočku,
vánočka do formy,
babiccina vanocka,
pleteni vanocky ze 4,
vánocka pol,
sváteční recepty,
sváteční vánočka z domácí pekárny,
babiččina vánočka recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
kvasnice,
tuk hera,
vejce,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
rozinky,
mandle,
vánočka
Komentáře (20)
No, mohu-li radit, zkuste jiný rcp... Např.: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
(z kila mouky to bude pořádný macek! Málo kvasnic. Pouze celá vejce. Málo tuku. Málo soli. Oříšek neééé?)
Já peču na 225°C pár minut do "pozlacení", pak snížím na 160°C nadkryji alobalem a dopékám asi 30´ (ze 600 g mouky) na špejli
Ať se dílo podaří
Sladěnku používám také