Sušená rajčata v olejové lázni
Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 846 kJ / 3 309 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 20,57 g |
| Tuky | 290,79 g |
| Vláknina | 38,54 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 153 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 133,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata omyjeme a krájíme buď na přibližně 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít například do leča.
Krok 2: Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce a sušíme. Pokud sušíme v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.
Krok 3: Sušení v horkovzdušné troubě při teplotě 70 °C může trvat i 12 hodin. V případě sušení v troubě je lepší rajčátka rozložit na mřížku, zkrátíme tím proces sušení.
Krok 4: Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.
Krok 5: Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
Krok 6: Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.
Krok 7: Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabydou na objemu.
Krok 8: Na napěchovaná rajčata lijeme pomalu a velmi opatrně olej. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřeme okraj sklenice dočista.
Krok 9: Sklenici pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžeme ochutnat.
Zveřejněno 8. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Moje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Nejnovější recepty
Kuřecí mleté kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 10 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 11 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Margot koláč s jablky
jestedka před 1 hodinou
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 1 hodinou
Řepánky
Jitkazmecka před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 1 hodinou
Jablkový křen
cookamater před 1 hodinou
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 12 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 13 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 13 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 14 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 15 hodinami
Tématické fráze:
sušení rajčat,
sušená rajčata recept,
sušena rajčata,
sušení rajčat v sušičce,
sušená rajčata v oleji recept,
jak usušit rajčata,
recept na sušená rajčata v oleji,
sušení rajčat v troubě,
sušená rajčata v troubě,
jak sušit rajčata,
recept na sušená rajčata,
jak naložit sušená rajčata,
jak spravne susit rajcata,
jak dlouho sušit rajčata v sušičce,
sušená rajčata v oleji,
sušené rajčata recepty bez masa,
sušená rajčata v sušičce,
jak sušit rajčata v sušičce,
jak použít sušená rajčata,
recept sušená rajčata
Suroviny:
rajče,
olej olivový,
ocet,
sůl,
sušená bazalka,
koření oregáno sušené,
tymián sušený,
koření provensálské,
česnek sušený
Komentáře (103)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Děkuji