Francouzská hovězí pečeně

honzam Kuchař: honzam

Doba přípravy: (pomalu vařené jídlo) 2 dny 3 porce Hovězí maso 5 názorů

Suroviny

2 lžíce extra panenského olivového oleje
0,75 kg hovězí roštěné (nebo hrudí - prošpikované, zformované do válce a svázané)
2 střední plátky slaniny (kůra odstraněna, nasekané na kostičky)
1/2 pórku krájeného na tenké plátky
2 stroužky česneku na tenké plátky
6 francouzských šalotek loupaných
2-4 mrkve drobně nakrájené
250 ml (1 šálek) červené víno
250 ml (1 šálek) hovězího vývaru
1 čerstvá buquet garni:
celer
bobkový list
tymián
petržel - vše svázané nití do svazečku
600 g menších brambor řádně vydrhnutých (nebo oškrábaných) a podélně rozkrojených
150 g očištěných žampionů
Nasekané čerstvé bylinky (petrželka,pažitka, bazalka atd.)
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 150 ° C, horkovzdušnou na 130 ° C, plynovou na 1 - 2 stupeň a vložte do mírně nahřátého oleje ve velkém hrnci připravené a svázané hovězí maso.

  2. Opékejte s obracením ze všech stran po dobu 6 minut, nebo dokud maso nezhnědne. Pak přeložte maso na talíř.

  3. Zahřejte zbývající olej v pánvi na středně nízké teplo. Přidejte slaninu a opékejte za stálého míchání, po dobu 1 minuty.

  4. Přidejte pórek a česnek a opékejte dál za stálého míchání, po dobu 3 minut, nebo dokud pórek nezměkne.

  5. Přesypte bez tuku do pekáče, tuk ponechejte v pánvi.

  6. Přidejte šalotku a mrkev na pánev a pečte za stálého míchání, po dobu 3 minut, nebo dozlatova. Přeložte na samostatnou misku a dejte stranou.

  7. Vraťte slaninovou směs a hovězí maso do pánve.

  8. Vmíchejte víno, pak dusíme po dobu asi 2 minut. Vložte do hovězího vývaru bouquet garni.

  9. Zakryjte a přeneste do trouby. Pečeme za občasného obracení masa po dobu 2 hodin.

  10. Do pekáče vysypeme šalotku a mrkev a pečeme po dobu 30 minut, nebo dokud maso není téměř měkké.

  11. Upečené maso odstavíme necháme zvolna vychladnout na pokojovou teplotu, pak uložme do ledničky na pekáči nebo ve vzduchotěsných obalech.

  12. Druhý den ochlazenou pečeni dáme na mírný oheň po dobu asi 10 min.

  13. Až se prohřeje, přidáme brambory a žampióny do pekáče k masu.

  14. Pečte ještě dále po dobu 40 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.

  15. Pečeni necháme přikrytou ještě dalších 15 minut.

  16. 10 minut před podáváním posypeme směsí jemně nasekaných zelených bylinek.

Poznámka

Patří mezi pomalu vařená jídla: příprava 30 minut, Vaření 3 hodiny 45 minut a druhý den ještě 40 min.

Připravuji v titanovém nádobí.

Pozn:: hovězí maso by mělo být z mladého býčka a šťavnaté.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 66 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Francouzská hovězí pečeně

  • sikulka7 sikulka7

    Milá honzam, nemusíš být uštěpačná, já jenom napsala, že jsem dusila v pomalém hrnci a i tak bylo výborné.Jo a malá poznámka - roštěná není hrudí!;-)

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    sikulka7: v surovinách mám napsané: ... 0,75 kg hovězí roštěné (hrudí), prošpikované, zformované do válce a svázané; ...

    Takže žádná změna, stačí jen poctivě číst:-K

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Skvělý recept.Trochu jsem si ho upravila, maso jsem prošpikovala a orestovala a dál jsem postupovala podle tebe, nakonec vše šoupla do pomalého hrce. No a - výsledek vynikající. Doufám, že všem bude zítra chutnat, jako mně. :-O:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • honzam honzam(autor receptu)

    spagetka: nemám a dělám v titanu, i když jsou to vlastně hrnce rychlejší...:-)):-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ideální pro pomalý hrnec ;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pečené hovězí hrudí francouzská pečeně hovězí po francouzsku hovezi valec hovězí válec recepty pomalu pečené hovězí hrudí hovězí pečeně doba pečení masa výborné hovězí plátky prošpikovaný hovězí pecene pomalu pečené hovězí maso roštěná po francouzsku irské hovězí maso na pečení jak dlouho se peče hovězí jak dlouho se peče hovězí maso pecene po francouzsku francouzská roštěná výborná hovězí pečeně francouzské hovězí pomalu pecene hrudi

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít