Domácí smetanová zmrzlina
Toto je základní recept na klasickou smetanovou zmrzlinu, kterou můžeme libovolně upravovat podle své chuti. Můžeme ji dochutit například vanilkou, jahodovou marmeládou nebo oblíbeným ovocem, případně posypat oříšky nebo polít čokoládou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 272 kJ / 1 260 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 23,36 g |
| Tuky | 90,12 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 768 mg |
| Sodík | 274 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 88,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pečlivě oddělíme žloutky od bílků tak, aby bílky byly ideálně čisté a bez jakéhokoliv žloutkového smítka.
Krok 2: Z čistých bílků vyšleháme dokonale tuhý sníh, do kterého poté přidáme polovinu cukru.
Krok 3: Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku.
Krok 4: Žloutky utřeme nebo ušleháme až do běla s oběma cukry a nakonec ještě vešleháme lžíci teplé (ale ne horké) převařené vody.
Krok 5: V míse vše opatrně, ale zároveň velmi pečlivě spojíme, zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do mrazáku.
Krok 6: Již po dvanácti hodinách máme domácí zmrzlinu hotovou. Pro její lepší konzistenci je dobré (ale není to nutné) ji za tu dobu několikrát lžící promíchat, aby se zabránilo tvorbě velkých ledových krystalů.
Krok 7: Po vyndání z mrazáku necháme asi 5 minut zmrzlinu povolit, aby se dala servírovat. Pokud spěcháme, pomůžeme si v teplé vodě nahřátou lžící.
Zveřejněno 2. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí smetanová zmrzlina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pLqm
Moje poznámka
Domácí smetanová zmrzlina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pLqm
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 14 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 14 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 14 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 15 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 16 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 17 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 17 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 18 hodinami
Tématické fráze:
smetanová zmrzlina,
smetanová zmrzlina recept,
smetanová jahodová zmrzlina,
recept na domácí zmrzlinu,
vařena zmrzlina,
domací zmrzlina recept,
jak udělat domácí zmrzlinu,
domácí smetanovo vanilková zmrzlina,
recept na smetanovou zmrzlinu,
recept na domácí smetanovou zmrzlinu,
domaci varena zmrzlina,
domácí zmrzlina z bílku,
domácí zmrzlina,
zmrzlina ze smetany,
domácí zmrzlina vařená,
teplá zmrzlina,
zmrzlina z bílků,
žloutková zmrzlina,
jahodová smetanová zmrzlina,
recept smetanová zmrzlina
Suroviny:
smetana ke šlehání,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
voda
Komentáře (5)