Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou, chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 115,59 g |
| Tuky | 17,38 g |
| Vláknina | 22,87 g |
| Cholesterol | 200 mg |
| Sodík | 4,27 g |
| Sůl | 10,50 g |
| Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku. Poté přidáme maso, krátce opečeme, osolíme a okořeníme paprikou. Podlijeme trochou bílého vína (nebo vodou) a pozvolna dusíme asi jednu hodinu. Maso by mělo být jen lehce ponořené v tekutině, ne zcela potopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme přibližně 20 minut.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob. Dosolíme, přidáme utřený česnek a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté směs přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapékáme v troubě při 180 °C asi 30 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 6 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 14 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 55 minutami
Bábovka Albert
Ketynna před 1 hodinou
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 1 hodinou
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 1 hodinou
Rajská omáčka
Vershyna před 2 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 3 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 3 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 4 hodinami
Vosí hnízda
mares-mikulas před 4 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
smetana zakysaná,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (65)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!