Bobaľky
Bobaĺky jsou tradiční štědrovečerní pokrm na Slovensku. Tady u nás je známe pod názvem peciválky, opékance nebo pupáky. Nejoblíbenější jsou právě s mákem, ale lze je připravit i naslano, s brynzou nebo zelím.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 723 kJ / 2 324 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,63 g |
Tuky | 206,25 g |
Vláknina | 37,50 g |
Cholesterol | 319 mg |
Sodík | 13 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 53,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bobaľky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2koA
Moje poznámka
Bobaľky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2koA
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 29 minutami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ševcovský mls II.
redwinn před 1 minutou
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 2 minutami
Ledvinky na paprice
OK1AMF před 32 minutami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 37 minutami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 49 minutami
Halali - zelenina na "svíčkovou" omáčku
Orbitka před 1 hodinou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
Darwin před 3 hodinami
Pečené gnocchi se žampiony a cibulí
Jan Nemec před 3 hodinami
Dušené zelí s uzeným a cizrnou
Mirrika před 3 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Tunislav před 4 hodinami
Tématické fráze:
opekance,
bobaľky s makom,
bobalky s mákem,
makové bobaľky,
opékance s makem,
slovenské opekance,
makove pupaky,
pupaky,
recept na opékance,
opekance recept,
bobalky.sk,
opekance s makom,
bubalky,
buchtičky se sirobem,
pařené buchtičky,
opekance- pupáky recept,
bobajky,
bobaky,
cesto na bobalky,
pupaky recept
Suroviny:
těsto kynuté,
máslo,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko
Komentáře (43)
casino: Čo to boli za noviny? Bobaľky by som k dukátovým buchtičkám neprirovnala, tie sú väčšie a majú iný tvar. A aby sa zapekali ako nákyp, to počujem prvý raz.
https://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekance...
https://dobruchut.azet.sk/recept/41128/bobalky-pup...
Je to vyložene jedlo zo štedrovečerného menu, ako píše magdalenka, u nich sú to opekance, u nás na východe bobaľky, inde pupáky. U nás s makom, niekde s kyslou kapustou...
V každom prípade bez nich Vianoce byť nemôžu. Raz som ich urobila mimo Vianoc, ale chyba lávky...nechutili tak ako na Vianoce. Jednoducho patria k Vianociam.
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976
"...jsou to takové oválné bobečky, něco jako dukátové buchtičky. Zapékají se jako nákyp s různými druhy náplní."
I napadlo mi, podívat se zda tu tejaja: podobný recept má
No, má ho tu
***
Čta znovu rcp, vybavila se mi italská BABÁ
No, ta se ale koupá v rumu
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.