Bobaľky
Bobaĺky jsou tradiční štědrovečerní pokrm na Slovensku. Tady u nás je známe pod názvem peciválky, opékance nebo pupáky. Nejoblíbenější jsou právě s mákem, ale lze je připravit i naslano, s brynzou nebo zelím.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 723 kJ / 2 324 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,63 g |
| Tuky | 206,25 g |
| Vláknina | 37,50 g |
| Cholesterol | 319 mg |
| Sodík | 13 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 53,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bobaľky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2koA
Moje poznámka
Bobaľky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2koA
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 5 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 5 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 7 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravý makový koláč
Janicee před 1 hodinou
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 3 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 4 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 4 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 5 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 6 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 7 hodinami
Hovězí polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Nejlepší marokánky
Lada008 před 8 hodinami
Tématické fráze:
opekance,
bobaľky s makom,
bobalky s mákem,
makové bobaľky,
opékance s makem,
slovenské opekance,
makove pupaky,
pupaky,
recept na opékance,
opekance recept,
bobalky.sk,
opekance s makom,
bubalky,
buchtičky se sirobem,
pařené buchtičky,
opekance- pupáky recept,
bobajky,
bobaky,
cesto na bobalky,
pupaky recept
Suroviny:
těsto kynuté,
máslo,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko
Komentáře (43)
casino: Čo to boli za noviny? Bobaľky by som k dukátovým buchtičkám neprirovnala, tie sú väčšie a majú iný tvar. A aby sa zapekali ako nákyp, to počujem prvý raz.
https://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekance...
https://dobruchut.azet.sk/recept/41128/bobalky-pup...
Je to vyložene jedlo zo štedrovečerného menu, ako píše magdalenka, u nich sú to opekance, u nás na východe bobaľky, inde pupáky. U nás s makom, niekde s kyslou kapustou...
V každom prípade bez nich Vianoce byť nemôžu. Raz som ich urobila mimo Vianoc, ale chyba lávky...nechutili tak ako na Vianoce. Jednoducho patria k Vianociam.
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976
"...jsou to takové oválné bobečky, něco jako dukátové buchtičky. Zapékají se jako nákyp s různými druhy náplní."
I napadlo mi, podívat se zda tu tejaja: podobný recept má
No, má ho tu
***
Čta znovu rcp, vybavila se mi italská BABÁ
No, ta se ale koupá v rumu
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.