Svíčková
Typickou českou klasickou omáčkou, kterou podáváme při slavnostních příležitostech, je svíčková. Specifickou chuť smetanové omáčky utváří kořenová zelenina a citrónová šťáva. Samozřejmě nesmí chybět šťavnaté hovězí maso a houskový knedlík.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 891 kJ / 213 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,05 g |
| Tuky | 3,20 g |
| Vláknina | 22,51 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 1,09 g |
| Sůl | 2,76 g |
| Sacharidy | 28,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí maso osolíme, opepříme, prošpikujeme, zasypeme cibulí pokrájenou nadrobno a zalijeme olejem. Necháme tři dny odležet.
Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme špek. Přidáme nakrájenou zeleninu, restujeme a přidáme maso, které necháme ze všech stran zatáhnout.
Krok 4: Podlijeme vroucí vodou, přidáme koření v sítku a zeleninový bujón. Vaříme dvě hodiny.
Krok 5: Maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Dle potřeby osolíme a opepříme, přidáme citrónovou šťávu a zalijeme smetanou.
Krok 6: Krátce povaříme a vrátíme zpět maso. Servírujeme s knedlíkem, plátkem citronu, trochou smetany a brusinkami.
Zveřejněno 3. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r7LK
Moje poznámka
Svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r7LK
Nejnovější recepty
Kuřecí mleté kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 10 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 11 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Margot koláč s jablky
jestedka před 1 hodinou
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 1 hodinou
Řepánky
Jitkazmecka před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 1 hodinou
Jablkový křen
cookamater před 1 hodinou
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 12 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 13 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 13 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 14 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 15 hodinami
Tématické fráze:
svíčkova,
svíčková recept,
recept na svíčkovou,
recept svíčková,
nejlepší svíčková,
vepřová panenka recept,
svíčková recepty,
nejlepsi svickova recept,
recepty svíčková,
svíčková z vepřové panenky,
recepty na svíčkovou,
top recepty svíčková,
vařena svíčková,
jak uvařit svičkovou,
recept na nejlepší svíčkovou,
poměr zeleniny na svíčkovou,
svíčková poměr zeleniny,
jak servírovat svíčkovou,
recepty z vepřové panenky,
maso na svickovou
Suroviny:
maso hovězí,
mrkev,
cibule,
celer,
petržel,
koření nové koření,
pepř červený,
bobkový list,
sůl,
pepř mletý,
smetana,
bujón zeleninový,
špek,
šťáva citronová,
Komentáře (20)
na této strance jsem poprvé takže jsem si bohužel nezjistila co v jakém receptu je abych sem nedávala stejny.Zkusila jsem jí poprvé uvařit a vložit sem recept tak se předem všem omlouvám že bohužel i já tam dávám mrkev a celer atd... tudíž je to asi stejné :)
Tara23 ja si opravdu nemyslím , že dělám nejlepší svíčkovou na světě ani to tam nikde nepišu
Ilonahen.... je prošpikované špekem a osolené opepřene a nalozene v oleji a cibuli. :)
Fanda.. já si z toho opravdu nic nedělám :))))
Péťa.. Díky
x.XXX.x:
Mimochodem, "recept" na chléb se sádlem s cibulí tu není a to mě třeba PŘEKVAPUJE