Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fíkový salám

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 690 kJ /
3 272 kcal
Bílkoviny57,72 g
Tuky169,23 g
Vláknina36,81 g
Cholesterol 426 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy361,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Figy pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme mandle, orechy, cukor, žĺtky a kandizované ovocie. Dobre zmiesime na jednoliatu masu. Krok 2: Cesto rozdelíme na dve časti a každú sformujeme do tvaru salámy s priemerom asi 3-4 cm. Krok 3: Obalíme v práškovom cukre, zabalíme do alobalu a uložíme do chladu dobre stuhnúť. Krok 4: Režeme ostrým nožom na 1 cm hrubé kolieska.

Zveřejněno 18. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fíkový salám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5EE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fíkový salám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5EE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Hrašuľka.Hrašuľka: tie poškóty nie sú zlý nápad :yes:;-) Díky za tip :yes:;-)

PaCaOl: Smiem sa spýtať, či ťa niekto núti dať tam žĺtky? Alebo dokonca urobiť tú salámu? ;-)

Jitkas: žloutky bych tam také nedala.

Hrašuľka.Hrašuľka 19. 12. 2013 22:48
tejaja: Dušinka moja, ja som na túto salámu už dávno zabudla, takže si ma vrátila o X-desaťročí späť.;-);-) Naša mamička ju robila každý rok, ale až po Vianociach. Figy totiž väčšinou ostali a toto bolo ich super využitie.:-p:-p:-p Pamätám sa, že ona do nich dávala aj na hrubo podrvené piškóty - aby pobrali sladkosť - a tak mala saláma krásne "očká".:-D:-D:-D A rum tam istotne nechýbal - aspoň trošku pre chuť. No veru si ju urobím.:yes::yes::yes::yes:

tejaja::yes::yes::yes::-K

zuzum: Presne tak, ja nedelam, neb susene fiky u nas nejsou zrovna v oblibe. Ale dela se tak, ze misto cukru se dava med (lehce zahraty) a prida se trochu rumu, pote orechy(mlete), mandle na kousky, klidne i liskove orisky + kandovane ovoce. Do medu se muze pridat tez kakaovy prasek, pak je na rezu salam tmavy. Vse se obali v mouckovem cukru a zabali jako salam. Zloutky se nedavaji, pojidlo je med. Nic proti syrovym zloutkum, jen pro ty, co je nemusi.

Ja bych taky nedavala zloutky a ani cukr, ale to je kvuli kaloriim:-8. Jinak se zloutkama ma tejaja pravdu, tolik veci muze zpusobit nejakou reakci, ale jen zloutky maji tu smulu, ze se jich lidi boji. Kdyz je tam ten cukr (popripade panak), tak to funguje jako konzervant zejo?. Jeste se da pouzit hraska, pokud nekdo nebere ty zloutky, ale to bych uz volila med jako lepidlo. Tyhle nepeceny veci miluju, a hlavne pokud jsou narvany susenym ovocem, takze ode me bod:yes::-p

casino: ;-) Neboj, voda krátky, neutopíš :-D:-D:-D Tento recept robím skoro 40 rokov, odkedy som vydatá, a ešte nikomu nikdy nič nebolo. Rovnako dávam žĺtky do krému a opäť, ako na potvoru, žiadna salmonela :-D Zato, ako som tu už raz spomínala, manžel dostal salmonelózu v závodnej jedálni, a ako sa dokázalo, z čierneho korenia. Ochorelo okolo 40 ľudí. A predsa čierne korenie používa každý a nekomentuje to nikto. ;-)
Mimochodom, táto saláma je nepečená, a preto sa nerobí mesiac pred Vianocami alebo konzumovaním, ale stačí 2 dni pred, aj na Štedrý deň, ak má niekto čas a chuť. A samozrejme, žiadne pečivo nedržíme v byte pri 22°C. malo by sa držať v chlade, ja ho mám na balkóne. Takže žiadne obavy, pre mňa žiadne surové vajce nie je strašiakom, bojím sa iných vecí.;-)

1974andrea: Andrejka, pravdaže sušené, doplním ;-)

Terezko, asi bys tam měla doplnit, že jde o fíky sušené nebo ne?

Žloutky???
Podobné salámy jsou vedle chlebíčků a bajgli cukroví, které se chystá před Svátky v předstihu a mají dlouhodobou trvanlivost:yes: ale se syrovými žloutky bych to tedy raději moc dlouho neskladoval:-//
Karel IV. prý kázal do malty na Kamenný most přidávat syrová vejce, že aby se nerozpadl:-)) Sladké salámy nejsou most a i bez žloutků také nerozpadnou:-)):-)):-))

:yes:další lahůdky z Terezčiny kuchyně:-*:-K:-K:-K

Terízku, recept znám, ale jen teoreticky, nikdy jsem ho nezkoušela, ale ochutnávala ;-);-);-), takže za chuť a práci bodík. To víš, diabeticky tohle určitě nemůžu uděšlat, škoda.....:-/:-p:-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
fíkové cukroví, fíkový chlebíček, nepečený vánoční salám, nepecene cukrovi salam, fikove nepecene cukrovi, nepečeny salam, panák ze salámu, cukroví nepečené fíkové, fikový salámek, sladký salám, nepečené fíkové cukroví, fíkový salám-recept, sladký vánoční salám, cukrový salám, cukroví salam, salám ze sušeného ovoce, vanocni cukroví nepečený salám, vánoční nepečený salám, fíkové vánoční cukroví, suseny salam cukroví

Suroviny:
array, cukr moučkový, ořechy mleté, mandle mleté, ovoce kandované, žloutek

Přidat fotografie receptu