Žaludovo-čirokové sušenky bez lepku, mléka a vajec

petram Kuchařka: petram

Moučníky , Dia a bezlepkové 7 názorů

Suroviny

100 g žaludové mouky
150 g čirokové mouky
1 lžíce chia mouky nebo mletého lněného semínka
1 vanilkový cukr
50 g cukru
1/2 lžičky Xanthanu nebo Guaru
4 kostičky hořké čokolády bez obsahu mléka
12 mandlí
3 lžíce oleje
180 ml vody
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kostičky nasekanou čokoládu a mandle, přilijeme olej a vodu a zpracujeme pevné nedrobivé a nelepivé těsto.

  2. Rukama formujeme sušenky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180°C asi 15 minut.

Poznámka

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žaludovo-čirokové sušenky bez lepku, mléka a vajec

  • petram petram(autor receptu)

    TerezaVe: Terezo, díky moc za vyzkoušení a za zpětnou vazbu! :-K

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe

    Nakonec se ochutnavači rozdělili do dvou skupin. Jedni, co mají rádi hodně sladké, těm moc sušenky nechutnaly. Druhá skupina, co zase nemá ráda přeslazené, chuť sušenek ocenila. I malé batole se dožadovalo dalších sušenek svým typickým neodbytným "HÁÁÁÁM". :-)
    Zkusím příště použít sladší čokoládu a trošičku více přisladit, abych uspokojila více jedlíků.
    Díky za recept a rady!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    petram: aha, no vidíš, to mě nenapadlo, protože jsem to bez xantanu nedělala, díky za info, ale připadlo mi to nějak lepší s ním.... :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    spagetka: Xanthan je pojivo a na výslednou chuť nemá žádný vliv. Používá se jako náhrada lepku.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    TerezaVe: souhlas s Péťou, je hořčí,já nesladím (kvůli diabetu v rodině) a tak nějak jsme si zvykli. Ale na rozdíl od Péti pochybuju, že by tu chuť, pokud vám to připadá hořké, vylepšil cukr jako takový, ale přidala bych tam právě to, co jste vynechali - xantan.

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    TerezaVe: Je pravda, že žaludová mouka i 70% čokoláda jsou mírně hořké, ale ve výsledku mi sušenky nějak výrazně hořké nepřipadaly. My doma méně sladíme, možná by to vyřešil přídavek většího množství cukru. Nebo jste možná měla smůlu na mouku, třeba byla hořčí než ta, kterou jsem použila já.

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe(neregistrovaný)

    Recept jsme dnes vyzkoušeli. Vynechali jsme chia mouku a xantan. Místo toho jsme přidali dvě křepelčí vejce. Manželovi je nahořklá chuť sušenek příjemná, mně připadají až hodně hořké po žaludové mouce. Mají sušenky podle receptu mít nahořklou chuť po žaludové mouce? Možná, že jsou trošku hořké po 70% čokoládě, ale té mi v receptu nepřipadne až tak významné množství. Předem díky za odpověď.

    Odpovědět

Tématické fráze: co je xantan sušenky z čirokové mouky cirokova babovka recepty bez mléka a bez vajec sušenky pro batolata linecke s čirokove mouky xantan v recept čiroková mouka perník jídla z xantanu chia místo vajec sušenky z mouky chia cirokova semena bramborovo cirokove cukrovi