Cuketová omáčka z dužiny,bez zahuštění

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: hotovo do 30 minut 4 velké porce Omáčky 14 názorů

Suroviny

900 g vydlabané dužiny se semínky z přerostlejších cuket (nebo z dýní)
200 ml horké vody
200 ml hrnek nakrájené pažitky
1 kostka zeleninového bujónu, kdo nechce, použije sůl
1 lžíce oleje
tenký plátek másla
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
3 velké prolisované stroužky česneku
sůl
mletý pepř
na naředění horká voda
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém tuku necháme osmažit do růžové barvy nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou dužinu z cuket, zalijeme horkou vodou a rozdrobíme zeleninovou kostku. Pod pokličkou přibližně 10 minut necháme rozvařit.

  2. Poté ponorným mixérem rozmixujeme. Pokud chceme, můžeme ještě přes husté síto propasírovat a podle potřeby naředit vodou na námi požadovanou hustotu. Dochutíme solí, pepřem, přidáme česnek, pažitku a ještě 5 minut necháme provařit. Podáváme s vařeným bramborem a vejci. Hodí se i vařené, nebo pečené maso a příloha podle chuti.

Poznámka

Někdo dužinu vyhazuje, já z ní dělávám různé krémové polévky :-)

Zavařovala jsem cuketové zelí. Opět mi zbylo hodně dužiny a na polévku nebyla chuť.

Omáčka byla velice dobrá. Pažitku můžeme nahradit koprem, nebo nasekanou zelenou petrželí. Můžeme také dochutit trochou octa a cukru...prostě podle své chuti :-)

Do podobných přidávám 2recepty. Nejsou to sice omáčky, ale polévky, které jsou také připravené z takzvaného“odpadu“, který se dá opravdu dobře zužitkovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 97 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cuketová omáčka z dužiny,bez zahuštění

  • aanet3 aanet3

    :-):yes: cuketu fakt můžu :-p

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Kupuju jenom mladé cukety a z těch mně nikdy nic nezbude, nicméně určitě super a bod je tam!:yes::-)):-));-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Anna Kocikova: A je to jasné, díky za vysvetlenie. Dužina je to, čo jeme, to, čo vačšina ľudí vyhadzuje, sú semená. Ja z nich varím polievku.;-) ;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Ivana79:Ivanko,už jsem to v surovinách doplnila:-)Ta dužina byla taková"zavádějící":-8

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Tiež som najprv nevedela či dobre rozumiem :-O ale bola by som moc zvedavá aké to môže byť z tej dužiny :-)Neviem či tam v záhrade ešte taká väčšia tekvica je :-/

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    ivulinka:Ale je:-K
    Já jsem přemýšlela,jak to srozumitelně popsat:-8Ale pro jistotu do surovin dopíšu,že se jedná o přerostlejší(větší cukety)protože u těch mladých tato dužina opravdu není:-)Takže Terezčin dotaz byl na místě:yes:

    Hell-promiň,Tvůj dotaz jsem přehlídla:-8
    Já jsem to dělala i se semínky.U cukety nejsou tak tvrdá.Když dělávám z dýně Hokkaido,tak po rozmixování ještě přepasíruji přes jemné síto.Semínka bývají hodně tuhá:-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Anna Kocikova: nemáš zač děkovat:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    ivulinka:Ivanko,děkuji za doplnění...líp bych to nepopsala:yes::-*

    Terezko,přidala jsem 2 poslední fotografie pro informaci:-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    tejaja: já si myslím, že jde o ten houbovitý, měkký střed, ve kterém se později vyskytují semena;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Anička, nerozumiem 1.vete v poznámke. Dužinu predsa konzumujeme, na akýkoľvek sposob, ak vyhodím dužinu, čo mi ostane, šupka, semená ? Asi nerozumiem :-8

    Odpovědět

  • Hell. Hell.

    Aničko, semena musím asi vybrat, viď... :-(

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    ivulinka:Děkuji:-K
    Ivulinko,ani nevíš,jakou chuť jsem na tu koprovku měla;-):-))Ale nějaký dobrák nám všechen kopr ze záhonku ukradl:-SPažitka,která byla hodně zaplevelená,tak tu nám naštěstí nechal:-)Takže jsem udělala pesto a zbytek jsem šoupla tady do omáčky:-)

    Dani díky:-K:-KJá chci také s koprem:-D

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Já taky s koprem, prosíím ;-):-D:yes::-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Další nápad jak zužitkovat nadúrodu cuket, Aničko, já bych použila kopr a tobě posílám bod:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: cuketová omáčka cuketová omáčka s koprem zahuštění omáček co s duzinou z cukety zahuštēní omáčky cuketou cuketa omáčka zelí polevka s cuketove duziny přílohové omacky krémová omáčka z cukety cuketova omacka ke spagetam kremová cuketová omáčká omáčka z cukety omáčky zahuštěné zeleninou suroviny k zahuštění jak zužitkovat nadúrodu dýně hokkaido cuketová émáčka s koprem omáčka zahuštěná zeleninou co s cuketovou dužinou zeleninova omacka z cuket a dyni omáčky z cuket

Zapomněl/a jsem heslo