Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová omáčka z dužiny, bez zahuštění

Tato jednoduchá omáčka dokazuje, že i z cuketové dužiny lze připravit pokrm, který na talíři zazáří. I bez použití mouky a smetany je jemná a krémová. Nejlépe vynikne v klasické úpravě s vařenými vejci a bramborem.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 589 kJ /
619 kcal
Bílkoviny20,78 g
Tuky12,91 g
Vláknina51,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 58 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy96,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme na rozehřátém oleji do zrůžovění. Krok 2: Přidáme nakrájenou dužinu z cuket, zalijeme horkou vodou a rozdrobíme do ní bujón. Vaříme asi 10 minut. Krok 3: Poté ponorným mixérem rozmixujeme. Pokud chceme, můžeme ještě přes husté síto propasírovat a podle potřeby naředit vodou na námi požadovanou hustotu. Krok 4: Dochutíme solí, pepřem, přidáme utřený česnek, pažitku a necháme ještě 5 minut provařit. Krok 5: Podáváme s vařeným bramborem a vejci. Hodí se i vařené nebo pečené maso a příloha podle chuti.

TIP: Jak připravit domácí bujón

Zveřejněno 21. 8. 2014

Poznámka autorky Anna Kocikova

Někdo dužinu vyhazuje, já z ní dělávám různé krémové polévky :-)

Pažitku můžeme nahradit koprem, nebo nasekanou zelenou petrželí. Můžeme také dochutit trochou octa a cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketová omáčka z dužiny, bez zahuštění

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qq8M

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketová omáčka z dužiny, bez zahuštění

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qq8M

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-):yes: cuketu fakt můžu :-p

Kupuju jenom mladé cukety a z těch mně nikdy nic nezbude, nicméně určitě super a bod je tam!:yes::-)):-));-)

Anna Kocikova: A je to jasné, díky za vysvetlenie. Dužina je to, čo jeme, to, čo vačšina ľudí vyhadzuje, sú semená. Ja z nich varím polievku.;-) ;-)

Ivana79:Ivanko,už jsem to v surovinách doplnila:-)Ta dužina byla taková"zavádějící":-8

Tiež som najprv nevedela či dobre rozumiem :-O ale bola by som moc zvedavá aké to môže byť z tej dužiny :-)Neviem či tam v záhrade ešte taká väčšia tekvica je :-/

ivulinka:Ale je:-K
Já jsem přemýšlela,jak to srozumitelně popsat:-8Ale pro jistotu do surovin dopíšu,že se jedná o přerostlejší(větší cukety)protože u těch mladých tato dužina opravdu není:-)Takže Terezčin dotaz byl na místě:yes:

Hell-promiň,Tvůj dotaz jsem přehlídla:-8
Já jsem to dělala i se semínky.U cukety nejsou tak tvrdá.Když dělávám z dýně Hokkaido,tak po rozmixování ještě přepasíruji přes jemné síto.Semínka bývají hodně tuhá:-)

Anna Kocikova: nemáš zač děkovat:-K

ivulinka:Ivanko,děkuji za doplnění...líp bych to nepopsala:yes::-*

Terezko,přidala jsem 2 poslední fotografie pro informaci:-)

tejaja: já si myslím, že jde o ten houbovitý, měkký střed, ve kterém se později vyskytují semena;-)

Anička, nerozumiem 1.vete v poznámke. Dužinu predsa konzumujeme, na akýkoľvek sposob, ak vyhodím dužinu, čo mi ostane, šupka, semená ? Asi nerozumiem :-8

Aničko, semena musím asi vybrat, viď... :-(

ivulinka:Děkuji:-K
Ivulinko,ani nevíš,jakou chuť jsem na tu koprovku měla;-):-))Ale nějaký dobrák nám všechen kopr ze záhonku ukradl:-SPažitka,která byla hodně zaplevelená,tak tu nám naštěstí nechal:-)Takže jsem udělala pesto a zbytek jsem šoupla tady do omáčky:-)

Dani díky:-K:-KJá chci také s koprem:-D

Já taky s koprem, prosíím ;-):-D:yes::-K

Další nápad jak zužitkovat nadúrodu cuket, Aničko, já bych použila kopr a tobě posílám bod:yes:

Tématické fráze:
cuketová omáčka, cuketová omáčka s koprem, zahuštění omáček, co s duzinou z cukety, zahuštēní omáčky cuketou, cuketa omáčka zelí, polevka s cuketove duziny, přílohové omacky, krémová omáčka z cukety, cuketova omacka ke spagetam, kremová cuketová omáčká, omáčka z cukety, omáčky zahuštěné zeleninou, suroviny k zahuštění, jak zužitkovat nadúrodu dýně hokkaido, cuketová émáčka s koprem, omáčka zahuštěná zeleninou, co s cuketovou dužinou, zeleninova omacka z cuket a dyni, omáčky z cuket

Suroviny:
cuketa, cibule, česnek, pažitka, voda, bujón zeleninový, olej, máslo, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu