Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka se smetanou a zázvorem

Dýňová polévka patří mezi stálice podzimních a zimních polévek, protože je velmi snadná a rychle hotová. Zahřeje vás, zasytí a rozjasní den nádhernou sytě oranžovou barvou. V tomto receptu vyniká nápadité zdobení kopečkem zázvorové šlehačky.

Hodnocení receptu je 4,3 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 348 kJ /
800 kcal
Bílkoviny6,97 g
Tuky75,75 g
Vláknina2,07 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 96 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy21,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Vybranou dýni podélně rozřízneme. Vydlabeme semínka a obě poloviny položíme na plech řezem nahoru. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200 °C, až se na slupce začnou dělat puchýřky. Krok 3: Kolem dýně můžeme nasypat vybraná a propláchnutá semínka, která nasolíme a pražíme na plechu o něco kratší dobu než dýni. Krok 4: Upečenou dýni necháme vychladnout. Poté ji snadno oloupeme (hokaido dýni loupat nemusíme). Kusy čisté dužiny rozmixujeme. Krok 5: Dýňovou dužinu vložíme do hrnce. Přilijeme vývar, přidáme sůl, pepř a lžičku strouhaného zázvoru. Necháme krátce povařit. Krok 6: Mezitím vyšleháme asi polovinu smetany do tuha. Do vyšlehané smetany vmícháme lžičku nastrouhaného zázvoru. Krok 7: Do hotové polévky nalijeme zbylou část smetany, necháme prohřát a ihned naléváme do talířů. Krok 8: Do každého talíře dýňové polévky vložíme lžíci zázvorové šlehačky a ozdobíme několika praženými semínky.

TIP: Husté krémové polévky pro chladné dny

Zveřejněno 14. 9. 2014

Poznámka autora medmic

Dýňová polévka se může dělat i z vody místo vývaru, je sice mírně mdlejší, ale zase pro změnu vystoupí chuť dýně.

Recept byl inspirován ale mírně upraven podle polévky na http://www.zahradaapriroda.cz/dyne-druhy-pestovani...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňová polévka se smetanou a zázvorem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JjpK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňová polévka se smetanou a zázvorem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JjpK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Moc dobrá. Jen dám příště méně vody, aby byla polévka hustá.

Tuhle polévku taky miluju, dělám na zimu zásoby do mrazáku. Abych nemusela prodlužovat čas přípravy pečením v troubě, oloupu, nakrájím na kostičky a opeču v hrnci spolu s hnědým cukrem (vše zkaramelizuje). Dále už postup stejný, jen místo zázvoru přidávám trošku chili papričky.

Sunny.sofi - doporučuju vyzkoušet, jinak je možné s v tomto postupu hrát a například místo se zázvorem udělat tu smetanu s kari a nebo kurkumou :)

Zajímavý postup:yes: Dýňovou polévku miluju, recept se mi líbí:-p
Máslovou dýni bych také neloupala;-)

Tématické fráze:
dýnová polevka se zazvorem, dýňová polévka zázvor, recept dýňová polévka se zázvorem, dýňová polévka hokaido se zázvorem, dynova polevka se smetanou, dýňová polévka se zázvorem a chilli, dýňová polévka s chilli a zázvorem, dýňová polévka hokaido se smetanou, dýnová polévka s nivou, jak opražit dýňová semínka, dýňová polévka hokaido zázvor, polévka z dýně hokaido se zázvorem, dýňová polévka hokaido s chilli, dýňový krém se zázvorem, dýňová polévka zázvor chili, pečená dýňová polévka se zázvorem recept, pecena dynova polevka se zázvorem, dyne zazvor, pečená dýňová semínka recept, opražená dýňová semínka

Suroviny:
dýně hokkaido, vývar zeleninový, smetana ke šlehání, zázvor, sůl, pepř mletý, semínka dýňová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu