Dýňová polévka se smetanou a zázvorem
Dýňová polévka patří mezi stálice podzimních a zimních polévek, protože je velmi snadná a rychle hotová. Zahřeje vás, zasytí a rozjasní den nádhernou sytě oranžovou barvou. V tomto receptu vyniká nápadité zdobení kopečkem zázvorové šlehačky.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 348 kJ / 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,97 g |
Tuky | 75,75 g |
Vláknina | 2,07 g |
Cholesterol | 250 mg |
Sodík | 96 mg |
Sůl | 0,25 g |
Sacharidy | 21,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Vybranou dýni podélně rozřízneme. Vydlabeme semínka a obě poloviny položíme na plech řezem nahoru. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200 °C, až se na slupce začnou dělat puchýřky.
Krok 3: Kolem dýně můžeme nasypat vybraná a propláchnutá semínka, která nasolíme a pražíme na plechu o něco kratší dobu než dýni.
Krok 4: Upečenou dýni necháme vychladnout. Poté ji snadno oloupeme (hokaido dýni loupat nemusíme). Kusy čisté dužiny rozmixujeme.
Krok 5: Dýňovou dužinu vložíme do hrnce. Přilijeme vývar, přidáme sůl, pepř a lžičku strouhaného zázvoru. Necháme krátce povařit.
Krok 6: Mezitím vyšleháme asi polovinu smetany do tuha. Do vyšlehané smetany vmícháme lžičku nastrouhaného zázvoru.
Krok 7: Do hotové polévky nalijeme zbylou část smetany, necháme prohřát a ihned naléváme do talířů.
Krok 8: Do každého talíře dýňové polévky vložíme lžíci zázvorové šlehačky a ozdobíme několika praženými semínky.
Zveřejněno 14. 9. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňová polévka se smetanou a zázvorem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JjpK
Moje poznámka
Dýňová polévka se smetanou a zázvorem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JjpK
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 11 hodinami
Divoká kachna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 23 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno 16. 10. 2025 15:07:03
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno 16. 10. 2025 11:02:02
Mrkvový krém
Přidáno 16. 10. 2025 10:02:01
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 1 hodinou
Vepřový pörkölt s nokedli
caprioli před 2 hodinami
Zeleninová polévka s fazolemi a špenátem
Kajkajak před 4 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
karfil@post.cz před 4 hodinami
Uzená žebra pomalu pečená
Monika28 před 5 hodinami
Cibulová polévka
drutek73 před 6 hodinami
Jemná banánová bábovka
Borinka před 6 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Romecka7 před 7 hodinami
Řecká musaka
verahromadkova@seznam.cz před 7 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 8 hodinami
Tématické fráze:
dýnová polevka se zazvorem,
dýňová polévka zázvor,
recept dýňová polévka se zázvorem,
dýňová polévka hokaido se zázvorem,
dynova polevka se smetanou,
dýňová polévka se zázvorem a chilli,
dýňová polévka s chilli a zázvorem,
dýňová polévka hokaido se smetanou,
dýnová polévka s nivou,
jak opražit dýňová semínka,
dýňová polévka hokaido zázvor,
polévka z dýně hokaido se zázvorem,
dýňová polévka hokaido s chilli,
dýňový krém se zázvorem,
dýňová polévka zázvor chili,
pečená dýňová polévka se zázvorem recept,
pecena dynova polevka se zázvorem,
dyne zazvor,
pečená dýňová semínka recept,
opražená dýňová semínka
Suroviny:
dýně hokkaido,
vývar zeleninový,
smetana ke šlehání,
zázvor,
sůl,
pepř mletý,
semínka dýňová
Komentáře (5)
Máslovou dýni bych také neloupala