Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Směs vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění - obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 240,88 g |
Tuky | 165,96 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 4,32 g |
Sodík | 2,79 g |
Sůl | 6,36 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce nalijeme studené mléko a rozmícháme v něm vejce. Přidáme hřebíčky, sůl a cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka. Poté stáhneme z ohně.
Krok 2: Cedník vyložíme dvojitým plátýnkem a směs do něj nalijeme. Svážeme provázkem a necháme do druhého dne vykapat.
Krok 3: Syrek řežeme na plátky a podávame se šunkou jako součást studené mísy.
Zveřejněno 30. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Moje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Nejnovější recepty
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 7 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Letní koláč s třešněmi
Přidáno před 12 hodinami
Domácí malinová zmrzlina
Přidáno před 13 hodinami
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno 7. 7. 2025 18:07
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno 7. 7. 2025 14:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hamburská vepřová kýta
Zlatnice před 14 minutami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
stefi.f47 před 35 minutami
Cuketový perník
Markeeta před 54 minutami
Bramborové vafle
Leontinka73 před 2 hodinami
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 4 hodinami
Vepřové na houbách
Sahula před 4 hodinami
Vepřové srdce na kmínu a slanině
Sahula před 4 hodinami
Domácí quiche
TotalMudla před 5 hodinami
Máslová krupková polévka
poirotka před 6 hodinami
Kuře po vracovsku
poirotka před 6 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční hrudka,
syrek,
recept na syrek,
syrek recept,
velikonoční jídelníček,
velikonocni syr,
velikonoční recepty jídelníček,
recepty na velikonoční jídelníček,
recepty velikonoční,
klinčeky,
masovy syrek,
peceny syrek,
velikonoční recepty,
velikonoční hrudka recept,
co jsou klinčeky,
velikonoční šoldra,
velkonocny syrek,
velikonoční top recepty,
recept sýrek,
syrek k velikonocům
Suroviny:
mléko,
vejce,
koření hřebíček,
sůl,
cukr krupice
Komentáře (34)
Pridávam foto veľkonočnej raňajkovej misy so syrkom
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal