Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Hmota vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění- obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 240,88 g |
Tuky | 165,96 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 4,32 g |
Sodík | 2,79 g |
Sůl | 6,36 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Je to tradičná súčasť Veľkonočných raňajok u nás, na Šariši.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 5. 2012 18:41
a kdo bude čekat do velikonoc
13. 4. 2011 00:43
Terezko, děkuji za tento recept. Moje bývalá suseda o něm mluvila, že ho doma dělávali (pochází od Košic) a dokonce mi ho jednou nadiktovala, ale už nevím, kam jsem ho založila bez vyzkoušení. Tak teď to snad vyjde a vyzkouším. Jsem zvědavá na chuť, kterou si nějak nedokážu představit.
22. 6. 2010 12:02
tak tohle by me nenapadlo...super napad, ktery si bodik zaslozi
31. 3. 2009 07:53
Maruška, kľudne môžeš použiť krabicové, trvanlivé, vajcia to zrazia. Nemusí byť čerstvé mlieko.
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
31. 3. 2009 06:53
Terezko, asi se musí použít čerstvé mléko a ne krabicové, trvanlivé, ne ?
31. 3. 2009 06:41
já to zkusím z té menší dávky, zase nějaká změna Popsané je to srozumitelně, takže to zvládnu
31. 3. 2009 04:49
Dievčatá, môžete si to skúsiť v malom, či vám to bude chutiť, trebárs z 3 vajec a 5 dl mlieka. Osolíte, 1 klinček, štipka cukru. Syrek nesmie byť sladký, musí byť cukrom len ochutený.
31. 3. 2009 04:44
Laďka, ako píšeš, mlieko sa len ohrieva. Vajíčka v studenom mlieku dobre rozhabarkuj ( kvedlačkou alebo jednoduchšie ručným šľahačom kratúčko)a pri ohrievaní treba stále miešať. Keď sa zašnú tvoriť väčšie zrazeniny, treba scediť. Z jednej dávky urobím 2 hrudky. Cedím cez redšiu kuchynskú utierku, ktorú vožím do cedníka a postavím na hrniec. Potom nad hrudkou, teda ešte len masou previažem špagátom a zavesím. Pozor, podložiť hrnček, aby syrovátka mala kde kvapkať. Robím v sobotu poobede a nechávam odkvapkávať do večera alebo nedele rána. Keď chytíš hrudku cez utierku, cítiš, či je už pevná. Čím dlhšie necháš, tým bude tvrdšia. Ako tvaroh. Ak je pevná, môžeš ju vybaliť, dať do chladu.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky Ale konzumovať môžeš hneď ako vyberieš z obrúska, netreba nechávať odležať.
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky Ale konzumovať môžeš hneď ako vyberieš z obrúska, netreba nechávať odležať.
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal
30. 3. 2009 22:42
Jéé, Jani díky, mě pořád napadalo, že to jsou nějaké zvonečky či co....
30. 3. 2009 22:13
Rozhabarkujeme, to je taky výraz! Ale myslím, že je to rozškvrdlat
30. 3. 2009 22:12
Hani, hřebíčky!!
30. 3. 2009 22:10
Terezko prosím, co jsou to klinčeky je mi to takové povědomém ale fakt nevím
30. 3. 2009 21:07
Terezko jak ho můžu uchovat a jakou dobu, nebo lépe kdy ho mám připravit. Konzumuje se hned, nebo se nechá odležet?? Nikdy jsem o tomto pokrmu neslyšela asi hned, když tak jsou vejce
30. 3. 2009 20:57
Terezko, to bych vyzkoušela - předpokládám, že mléko se pouze ohřívá, nevaří, ale musí se míchat - jak dlouho ti asi tohle množství trvá, než ho můžeš dát do ubrousku vykapat?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 14 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 22 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Právě bylo uvařeno:
Zapékané těstoviny
Kamil@ uvařila před 6 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kamil@ uvařila před 6 hodinami
Vepřové plátky pečené s marinádou
MaminkaVladuska uvařila před 6 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
HolyBee uvařila před 9 hodinami
Šťouchané brambory
Alenka87 uvařila před 9 hodinami
Hradecká pomazánka
Saratice uvařila před 10 hodinami
Bramboračka
Kacasek25 uvařila před 10 hodinami
Cuketový krém s mrkví
annaval uvařila před 10 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
olivka uvařila před 11 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Rosvi uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: velikonoční hrudka syrek recept na syrek syrek recept velikonoční jídelníček velikonocni syr velikonoční recepty jídelníček recepty na velikonoční jídelníček recepty velikonoční klinčeky masovy syrek peceny syrek velikonoční recepty velikonoční hrudka recept co jsou klinčeky velikonoční šoldra velkonocny syrek velikonoční top recepty recept sýrek syrek k velikonocům
Suroviny: mléko, vejce, koření hřebíček, sůl, cukr
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
29 názorů