Těstoviny s krémovou omáčkou, rajčátky a lilkem
Tento pokrm nabízí dokonalou rovnováhu mezi lehkostí a sytostí, kdy každé sousto přináší kombinaci svěžích rajčat a jemného lilku, obaleného v hladké omáčce. Tento recept osloví nejen vegetariány, ale i milovníky italské kuchyně.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 742 kJ / 3 284 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 99,36 g |
Tuky | 150,48 g |
Vláknina | 39,44 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 382 mg |
Sůl | 0,72 g |
Sacharidy | 372,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ze všeho nejdříve nejméně 2 hodiny před vařením namočte kešu oříšky do vody. Když jste připravení pustit se do vaření, připravte si lilky.
Krok 2: Troubu předehřejte na 220 °C, lilky omyjte a nakrájejte na cca 2-3 mm silná půlkolečka.
Krok 3: Dva plechy vyložte pečicím papírem, lehce vymažte olivovým olejem a vyskládejte na ně lilky. Ty opět velmi lehce pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 8 minut, poté vyndejte a všechna půlkolečka otočte.
Krok 4: Vraťte do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud lilky nejsou na některých místech hnědé. Pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili.
Krok 5: Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout, teplotu v troubě snižte na 180 °C. V misce smíchejte asi 1/4 hrnku tamari omáčky a přidejte javorový sirup. Pokud máte k dispozici i uzenou sůl, použijte jen asi poloviční množství tamari, zbytek doplňte vodou a přidejte, mimo javorového sirupu, i lžičku této soli.
Krok 6: Každé půlkolečko lilku omočte ve směsi, vraťte na plech a poté nechte ještě 5 minut péct v troubě.
Krok 7: Mezi tím omyjte a nakrájejte rajčátka, v míse je promíchejte s trochou olivového oleje a solí.
Krok 8: Když vyndáte hotové lilky, teplotu v troubě zvyšte opět na 220 °C a asi 10-15 minut v ní pečte rajčata.
Krok 9: V dalším kroku slijte kešu oříšky a spolu s vývarem, droždím, citronovou šťávou, hořčicí, cibulí a česnekem je dohladka rozmixujte v mixéru (může to nějakou tu minutu trvat). Dochuťte pepřem a solí.
Krok 10: Těstoviny uvařte dle návodu. Když jsou al-dente, slijte je a ihned vraťte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte k nim omáčku a asi 3 minuty nechte zahřívat na mírném plameni, aby se omáčka s těstovinami pěkně spojila.
Krok 11: Přidejte rajčátka, rukolu, bazalku a lilky. Zamíchejte, opepřete a ihned podávejte. Na talířích dozdobte čerstvými rajčátky, rukolou a bazalkou.
Zveřejněno 21. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Těstoviny s krémovou omáčkou, rajčátky a lilkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X2L5
Moje poznámka
Těstoviny s krémovou omáčkou, rajčátky a lilkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X2L5
Nejnovější recepty
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 6 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 21 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
aladew před 6 hodinami
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 8 hodinami
Řecká musaka
misula29 před 9 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 12 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 13 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 15 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 16 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 18 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan 15. 9. 2025 20:19
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Tématické fráze:
těstoviny s lilkem,
ltestoviny z lilkem houbama,
tamari recepty,
těstoviny s kremovou imackou,
těstoviny recepty,
testoviny s rajcatky,
těstoviny s krémovou,
testoviny s omackou z rajcat,
testoviny z lilkem,
testovinovy salt s kurecim masem
Suroviny:
lilek,
omáčka sojová,
sirup javorový,
sůl uzená,
rukola,
bazalka čerstvá,
rajče cherry,
těstoviny,
oříšky kešu,
vývar zeleninový,
lahůdkové droždí tebi,
šťáva citronová,
hořčice dijonská,
cibule,
česnek,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (6)
http://www.celostnimedicina.cz/lahudkove-drozdi-te...