Letní zelený falafel s ořechy a čerstvými bylinkami

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 2 názory

Suroviny

Falafel:
svazek čerstvé máty (cca 8 snítek), ev. jiné bylinky (např. koriandr)
svazek čerstvé petržele (cca 8 snítek)
200 gr pistácií natural (část můžete nahradit např. dýňovými, slunečnicovými semínky, mandlemi či jinými ořechy dle chuti)
2 hrnky vařené cizrny (či cirzny z konzervy/skleničky v nálevu. Část můžete nahradit hráškem.)
2 rozmačkané stroužky česneku
1 malá cibule (či půlka střední), nakrájená na kusy
3 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžička římského kmínu
1 vrchovatá lžíce mouky (špaldové, pšeničné či pohankové pro GF verzi)
1 lžička prášku do pečiva
Rajčatová salsa:
3 větší rajčata
1/2 chilli papričky
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
čerstvé oregáno
pepř
sůl
Mátový jogurt:
250 g bílého sojového jogurtu nebo jiného rostlinného jogurtu (domácí či např. AlproSoya)
4 snítka čerstvé máty
1 limetka
Kešu dresing
6 lžic kešu (máslo získáte několikaminutovým mixováním kešu ořechů)
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
sůl
Falafel twister (na kompletaci):
velké salátové listy nebo např. kapustové listy
rozinky
ořechy
sezam
čerstvé bylinky
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravte rajčatovou salsu a mátový jogurt. Oboje nejlépe chutná poté, co nějakou dobu odleží v chladu.

  2. Rajčata nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s olejem a na drobno nasekanou chilli papričkou, oreganem a rozmačkaným česnekem. Dochuťte pepřem a solí a dejte do lednice.

  3. V jiné misce smíchejte jogurt s na drobno nasekanými mátovými listy, přidejte kůru a šťávu z jedné limetky, zamíchejte a také uložte do lednice. Co se týče kešu dresingu, nečekaně opět vše smíchejte (nejlépe v mixéru) a dejte do lednice.

  4. Falafel: V mixéru dobře rozmixujte bylinky.

  5. Přidejte pistácie (ev. ořechy či semínka, která používáte) a opět dobře rozmixujte.

  6. Nakonec vložte cizrnu se zbytkem ingrediencí a párkrát zapulzujte mixérem, ev. ostatní ingredience rozmačkejte vidličkou či mačkadlem na brambory a rukama dobře prohněťte s rozmixovanými bylinkami a ořechy. Směs by neměla být úplně kašovitá, ideálně by v ní měly být hrubší kousky cizrny.

  7. Rukama tvarujte menší kuličky (velké asi jako vlašské ořechy, z uvedeného množství byste jich měli získat asi 24) a klaďte je na pečicím papírem vyložený plech.

  8. Pokud je směs příliš lepivá, pomoučněte si před každou kuličkou ruce.

  9. Pečte asi 15 - 20 minut na 200° v dobře předehřáté troubě. Vždy po pěti minutách kuličky otočte vidličkou, aby se opekly ze všech stran. Po upečení nechte lehce vychladnout.

  10. Na falafel twister rozložte na plochu větší salátové listy (můžete kombinovat zelené a červené, např. radicchio), vložte cca 3 kuličky falafelu, dvě lžíce rajčatové salsy, trochu mátového jogurtu a kešu dresingu, hrozinky, pistácie a sezam či cokoli dalšího vás napadne.

  11. Zarolujte a konzumujte.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 70 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Letní zelený falafel s ořechy a čerstvými bylinkami

Tématické fráze: co s cervyvymi ořechy falafel na zelených listech recepty s bylinkama salát falafelu několikaminutovým dresing na falaffed omáčka k falafelu salát z cirzny