Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veganská vánočka s mandlemi

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

veganotic veganotic

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 818 kJ /
3 303 kcal
Bílkoviny77,01 g
Tuky77,97 g
Vláknina35,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 212 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy555,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!). Krok 2: Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut). Krok 3: Mezitím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Krok 4: Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka. Krok 5: Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto "srazit" rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout. Krok 6: Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a mandle. Krok 7: Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu. Krok 8: Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout. Krok 9: Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 - 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 28. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veganská vánočka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoM8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veganská vánočka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoM8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Zkusila jsem ji, byla vynikající :yes:

Aničko, to je vánočka jako na výstavu, opravdu krásná a 2.bod:yes: a mělo by jich tu být víc;-)

Krásná vánočka :yes:

Tématické fráze:
raw vánočka, veganvanočka, vegánska vianočka, vegánska vianočka recept, vianočka veganska, vegan vanocjka, bezlepkova vánočka recept, bezlepková veganská vánočka, vegamslá vánočka recept, vegamská vánočka recept, vánočka raw, vánočka s mandlemi, veganska va, veganskavanocka

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka sojová, máslo rostlinné, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko rostlinné, droždí čerstvé, citron, ořech muškátový, rozinky, rum, mandle sekané

Přidat fotografie receptu