Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je typicky český sváteční pokrm, který je s oblibou podáván na svatbách a rodinných sešlostech. Tradičně se podává s kynutými nebo karlovarskými knedlíky, plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami. Zkuste ji připravit i vy, a oslníte celou rodinu.

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

krkovicka.x krkovicka.x

Náročný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 146 kJ /
3 142 kcal
Bílkoviny246,53 g
Tuky198,76 g
Vláknina36,19 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 2,84 g
Sůl6,79 g
Sacharidy77,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 2: Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem vyřízneme díry a do každé zasuneme kousek špeku. Aby se maso snadněji špikovalo, můžeme dát špek na chvíli do mrazáku. Zpevní se a bude se s ním lépe pracovat. Krok 3: Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Krok 4: V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na něm maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté ho vyjmeme z hrnce a odložíme bokem. Krok 5: K výpeku v hrnci přidáme divoké koření, kořenovou zeleninu a vše osmahneme dozlatova. Krok 6: Přidáme cibuli a pokračujeme v restování. Krok 7: Jakmile je všechna zelenina krásně zlatavá, vrátíme maso zpět do hrnce. Vše podlijeme vývarem tak, aby bylo maso zhruba z poloviny ponořené. Krok 8: Přikryjeme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme doměkka zhruba 1,5–2 hodiny. Maso během pečení podle potřeby podléváme, otáčíme a dochutíme hořčicí. Krok 9: Měkké maso vyndáme z hrnce a odložíme bokem. Ze zbylého zeleninového základu odstraníme všechno koření a omáčku rozmixujeme. Krok 10: Mouku rozmícháme ve smetaně a za stálého míchání pomalu vlijeme do omáčky. Dobře promícháme a necháme asi 20 minut povařit. Krok 11: Omáčku dochutíme solí, citronovou kůrou a šťávou. Na zjemnění přidáme kousek másla. Krok 12: Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a kynutými či karlovarskými knedlíky. Dozdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.

TIP: Jak uvařit karlovarský knedlík

Zveřejněno 31. 5. 2016

Poznámka autora krkovicka.x

Přidávám ještě 1 lžíci sójové omáčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ9O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJ9O

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Super, akorát bez hořčice 😇

Maxmillian: Díky, poslední dobou dělám pasírovanou. Ohledně sójové omáčky, mám ji prostě rád, vím že tam nepatří, taky proto jsem ji napsal do poznámek a ne do receptu.

Konečně recept, který je správný a má šanci na dobrý výsledek. Správný postup, správné pořadí, ale jako vše i toto lze vylepšit.
1. Jak někdo v komentářích píše, 33% smetana je lépe, spíše pak můžete říci, že je to na SMETANĚ ;-)
2. Zkuste si alespoň část omáčky rozmixovat i s kořením, jen bez bobkového listu, ten určitě vyjmout a po propasírování tzv. „do sucha“ (v cedníku skoro nic nezbude, kromě téměř vysušených zbytků koření a možná zeleniny, chce to trochu silou) porovnejte s omáčkou zbavenou koření.
3. Když na závěr zjemňujete a kyselíte, zkuste si těsně před ukončením varu přidejte cca 2dcl bílého vína a jen pár vteřin převařte - hotovo.

Jinak jak správnost surovin, hlavně masa (je pro Boha né pravou svíčkovou!!) tak ostatní mi včetně obrázku a barvy omáčky (žádná utrápená "šedivka") napovídá, že si autor skutečně pochutná. :yes:
:-)

PS: k poznámce od "kuchařky" - Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky. Sojová omáčka patří do české kuchyně asi tak, jako do vietnamské kynutý houskový knedlík, ledaže se jedná o hanojskou verzi. Ve svíčkové na smetaně jsou výhradně místní ingredience a to již několik set let zhruba stejné či obdobné, jak se místně liší zdroje, ale SOJA? 8-(

Akorát bych dal smetanu na šlehání 33%. Ta na vaření je jak mléko a sráží se.

Já se rád napapám, protože sem řádnej dělník.

Tématické fráze:
hovězí svíčková na smetaně, hovězí svíčková, hovězí svíčková recepty, hovězí svičkova- recepty, hovězí svíčková na smetaně recepty, hovezi svickova recept, svickova hovězí, svíčková z hoveziho, svíčkova na smetaně z hověziho, recepty hovězí svičkova, hovězí svíčková omáčka, hovězí na smetaně, svíčkova na smetaně top recepty, recept na hovezi svickovou, recept hovězí svíčková, svíčkova s hovezího, hovězí svíčková na smetaně recept, svíčková na smetaně, hovězí svíčková na na smetane, recept na svíčkovou

Suroviny:
hovězí zadní, špek, sádlo, mrkev, celer, petržel, cibule, hořčice plnotučná, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, vývar hovězí, mouka hladká, smetana na vaření, citron, máslo, sůl, pepř mletý, citron, šlehačka, brusinky zavařené

Přidat fotografie receptu