Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
V cukrárně mají dobré věnečky, nicméně ty domácí jsou nesrovnatelně chuťově lepší. Vyzkoušejte tento žloutkový krém, který je hustý, nedělá hrudky a nadbytek můžeme dát zamrazit. Můžeme jej použít i jako základ dalších krémů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 373 kJ / 3 435 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 102,82 g |
Tuky | 176,99 g |
Vláknina | 6,03 g |
Cholesterol | 2,89 g |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 3,06 g |
Sacharidy | 354,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu se solí a máslem uvedeme do varu. Vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.
Krok 2: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe. Lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 3: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme na 170 °C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.
Krok 4: Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.
Zveřejněno 13. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xr5q
Moje poznámka
Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xr5q
Nejnovější recepty
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety à la carbonara
Alenas23 před 1 hodinou
Ředkvičky na smetaně
Carlosss40 před 2 hodinami
Bramboračka č. 3
vakl1 před 2 hodinami
Nejlepší špenát
Danavoldrichova před 3 hodinami
Přílohový salát z opečených brambor
RadkaD. před 3 hodinami
Nakládané vepřové řízky
RadkaD. před 3 hodinami
Květákové bramboráčky
RadkaD. před 3 hodinami
Kedlubny v sýrovém těstíčku
daniela1262 před 5 hodinami
Linecký koláč s jahodami
zuzi777a před 16 hodinami
Tématické fráze:
věnečky se žloutkovým krémem,
žloutkové věnečky na plech jako řezy,
krém do žloutkových věnečků,
jak zahustit řídký krém,
žloutkově venecky,
zloutkovy krém do věnečku,
rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem,
žloutkový krém s máslem,
žloutkový krém,
krém ze žloutků,
žloutkove věnečky recept,
řidky krém,
žloutkové věnečky top recepty,
pravý žloutkový krém,
jak na řidky krem,
větrníky jako z cukrárny recept,
vanilkovy krem do venecku,
zloutkovy krem se slehackou,
vanilkovy žloutkový krem,
žloutkový krémem
Suroviny:
voda,
sůl,
máslo,
mouka polohrubá,
vejce,
tuk,
mouka hrubá,
žloutek,
mléko,
smetana,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
lusk vanilkový
Komentáře (14)
Příště se určitě povede
Amyláza se podle wikipedie inaktivuje při 75-80°C, takže dostatečné prohřátí na minimálně 85°C by mělo stačit.
Děkuji všem, kterým se recept líbí
radiator: Zkus, není příliš složitý a je moc dobrý