Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Ideální způsob jak zpracovat větší množství dýně je zavařit ji s ananasem jako kompot. Dýňový kompot s ananasem je skvělou přílohou k pečeným masům. Využijete jak větší druhy dýní, tak klasické máslové či hokaido.
Suroviny pro 1 dávka
hrnec o objemu 10 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 729 kJ / 5 672 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,41 g |
Tuky | 9,23 g |
Vláknina | 139,11 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 69 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 286,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dýni očistíme, vydlabeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Zalijeme octem a vodou. Zatížíme talířem, aby byla dýně potopená. Zakryjeme utěrkou a dáme do chladna do druhého dne.
Krok 3: Druhý den dýni scedíme a nálev z octa a vody vylijeme. Z citrusů okrájíme kůru a nakrájíme je na plátky.
Krok 4: Dáme do hrnce a přidáme skořici, hřebíček, plátky citrusů a ananas z plechovky i s nálevem. Vše vaříme asi 2-5 minut, dokud dýně nezesklovatí. Vyndáme koření.
Krok 5: Ještě horké plníme do čistých, dobře umytých sklenic. Otřeme hrdla a zavíčkujeme.
Krok 6: Do prázdné myčky naskládáme sklenice (velké dolů, menší možno i nahoru) tak, aby se nedotýkaly. Zapneme intenzivní program na 70-80 °C a necháme projít celý cyklus. Vyndáme a otočíme dnem vzhůru.
Zveřejněno 17. 11. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9B9
Moje poznámka
Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9B9
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 22 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 23 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 20 minutami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 1 hodinou
Výborné lasagne
Hansenka před 1 hodinou
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 2 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 2 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 2 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 3 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 4 hodinami
Jahodové poháry
Nickusek před 4 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 5 hodinami
Tématické fráze:
dýňový kompot s octem,
zavařování dýně jako ananas,
jak nalozit dyni,
dýnový kompot,
kompot z dýně jako ananas,
dynovy kompot zavarovani,
recept na zavareni dyne,
dýnový kompot recepty,
dýňový kompot bez zavařování,
zavařovaní dýně v myčce,
recept na dýňový kompot,
dynovy kompot recept,
zavařujeme v myčce,
zavarovani dynovy kompot,
dýňový kompot -příprava,
zavařujeme ananas,
dýnový kompot s ananasovým kompotem,
dynovy kompot s ananasom,
zavařování dýnového kompotu,
zavařujeme dyni
Suroviny:
dýně,
cukr,
skořice,
koření hřebíček,
limetka,
kompot ananasový,
ocet,
voda
Komentáře (8)
"Proč se klepou řízky."
helusa27:
Před časem jsem pořídil tenderizér a hledal jsem, v čem je lepší než klasické naklepávání masa...
Zkoušel jsem to několikrát s různým masem a vždy mi přišlo naklepané maso lepší...
No, pak jsem s pokusničením skončil, protože jsem si přečetl toto: https://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-nauc...
Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.
V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory a mnoho dalších potravin, jako třeba dýně, zůstávají tvrdé.