Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Ideální způsob, jak zpracovat větší množství dýně, je zavařit ji s ananasem jako kompot. Dýňový kompot s ananasem je skvělou přílohou k pečeným masům. Využijete jak větší druhy dýní, tak klasické máslové či hokaido.

Hodnocení receptu je 3,8 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sarkap sarkap

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 45 min + odležení přes noc

105 min (60 min příprava + 45 min tepelná úprava, + odležení přes noc)

Suroviny pro 1 dávka

hrnec o objemu 10 l

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 729 kJ /
5 672 kcal
Bílkoviny50,41 g
Tuky9,23 g
Vláknina139,11 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 69 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 286,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni očistíme, vydlabeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kostičky. Krok 2: Zalijeme octem a vodou. Zatížíme talířem, aby byla dýně potopená. Zakryjeme utěrkou a dáme do chladna do druhého dne. Krok 3: Druhý den dýni scedíme a nálev z octa a vody vylijeme. Krok 4: Z citrusů okrájíme kůru a nakrájíme je na plátky. Dáme je do hrnce, přidáme skořici a hřebíček. Dále ananas z plechovky i s nálevem a vodu. Krok 5: Vše vaříme asi 2-5 minut, dokud dýně nezesklovatí. Pak vytáhneme koření. Krok 6: Ještě horké plníme do čistých, dobře umytých sklenic. Otřeme hrdla a zavíčkujeme. Krok 7: Do prázdné myčky naskládáme sklenice (velké dolů, menší možno i nahoru) tak, aby se nedotýkaly. Zapneme intenzivní program na 70-80 °C a necháme projít celý cyklus. Vyndáme a otočíme dnem vzhůru.

TIP: Jak zavařovat v myčce nádobí

Zveřejněno 17. 11. 2016

Poznámka autorky sarkap

Dávka vychází na hrnec o objemu 10 l.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9B9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9B9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

OT
"Proč se klepou řízky."
helusa27: :-)
Před časem jsem pořídil tenderizér a hledal jsem, v čem je lepší než klasické naklepávání masa...
Zkoušel jsem to několikrát s různým masem a vždy mi přišlo naklepané maso lepší...
No, pak jsem s pokusničením skončil, protože jsem si přečetl toto: https://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-nauc...

helusa27 : děkuji za tip ,hned jsem si ji objednala v knihovně ,bohuźel , otázka je ,kdy si ji vyzvednu :-//

rozmarynaH: To je konečně inteligentní přístup k vaření :-!:yes: - vědět proč :-) Díky moc! Doporučuji knihu Vladimíra Mikeše - Proč se klepou řízky. Tam jsou kuchařské postupy také vysvětleny tímto způsobem, malinko víc populárním.:-K

Používat myčku na zavařování je :no:, zkuste si přečíst, co dá zavaření v myčce :-?

Jana Pá: Jani, a co by to mělo dělat v myčce? Já jsem sem dala před více než 4 roky recept na zavařování v myčce https://www.toprecepty.cz/recept/28254-zavarovani-... a nikdy jsem s tím neměla problém, nic se nekazilo. Co jsi měla konkrétně na mysli?

Hella: Heli, já to nezkoušela nikdy. Nedávno byl o zavařování pořad v TV a tam bylo řečeno, že v myčce je teplota maximálně 70 stupňů a něž ta voda dopadne na sklenice už má méně stupňů a že to nestačí. Každopádně, hodně lidí to dělá a jsou spokojení, takže to asi funguje :-)

Dělám identicky, jen bez ananasu. Postup je správný:yes:. Dýně se musí naložit do octové vody. Kdyby se to neudělalo, při zavařování by absolutně změkla a rozpadala se. Nebyla by jako kompot moc chutná. Naložení do octové vody způsobí, že se dýně nerozvaří. :yes:
Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.
V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory a mnoho dalších potravin, jako třeba dýně, zůstávají tvrdé.

Tématické fráze:
dýňový kompot s octem, zavařování dýně jako ananas, jak nalozit dyni, dýnový kompot, kompot z dýně jako ananas, dynovy kompot zavarovani, recept na zavareni dyne, dýnový kompot recepty, dýňový kompot bez zavařování, zavařovaní dýně v myčce, recept na dýňový kompot, dynovy kompot recept, zavařujeme v myčce, zavarovani dynovy kompot, dýňový kompot -příprava, zavařujeme ananas, dýnový kompot s ananasovým kompotem, dynovy kompot s ananasom, zavařování dýnového kompotu, zavařujeme dyni

Suroviny:
dýně, cukr, skořice, koření hřebíček, limetka, kompot ananasový, voda, ocet, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu