Slaný koláč á la France

Předkrmy Doba přípravy: 30 minut + pečení 11 názorů

Předkrmy Doba přípravy: 30 minut + pečení 11 názorů

Suroviny Koláč je na celý plech, 4 porce a více

1 listové těsto - máslové nebo celozrnné
0,5 kg tvarohu
1 žervé
1 smetanový sýr Cottage (hrudky ve smetaně)
1/2 brokolice-růžičky (zbytek do polévky)
1/2 velkého lilku na půlkolečka, vypotit se solí
1 pórek na kroužky tenčí
1 stroužek česneku oloupaný, na půl překrojený
1 Romadúr česnekovo-bylinkový, na plátky
1 kuřecí stehno
olivový olej
plátek másla
koření: čerstvě mletý pepř vrchem 1 lžička - do tvarohu
sůl, tymián - 2 špetky
2 lžičky směsi do bylinkového másla - do tvarohu
1,5 lžičky koření na grilovanou zeleninu
1,5 lžičky grilovacího koření na kuře
hrnek na vaření stehna
pánev na zeleninu
váleček
plech s nízkým okrajem
papírové utěrky či ubrousky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme vařit stehno bez soli, neboť se nakonec osolí grilovacím kořením. Připravíme si všechny ingredience, lilek posolíme a necháme potit (aby se vyplavila hořkost).
    Do misky vyklopíme tvaroh, žervé a Cottagge. Přidáme pepř, rozemnutý tymián, koření na bylinkové máslo a zamícháme. Tvaroh není třeba solit, neboť sůl je v koření, i ostatní ingredience jsou dostatečně slané.

  2. Stehno bez kůže obereme, větší kousky rozdělíme na menší a obalíme v grilovacím koření, pokapeme olivovým olejem a odložíme. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a vložíme otřené od soli a výpotků plátky lilků, rychle z obou stran opečeme a položíme na papírové utěrky a ještě přes ně další utěrky. Přidáme kapku oleje a orestujeme ostatní zeleninu na malém ohni, česnek na chvilku, aby nezhnědl. Po chvilce míchání zakápneme vodou a necháme ji vydusit. Přidáme koření na grilovanou zeleninu, promícháme a necháme ještě minutku. Vypneme a promícháme s plátkem másla na ovonění a zjemnění.

  3. Listové těsto rozválíme přímo na plechu válečkem, pomocí stěrky přendáme tvaroh na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Další ingredience klademe rovnoměrně jednu po druhé. Nakonec položíme plátky romadúru.
    Zkontrolujeme, zda nezůstala některá ingredience na stole. Málem se mi to také stalo.
    Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C, dokud nezrůžoví a nerozteče se Romadúr.

  4. Podáváme s kompotem či zeleninovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Teplé, studené, druhý den, stále bašta.

Komentáře k receptu Slaný koláč á la France

  • casino casino

    janky3: "... ostatní jsem dala všechno, co dům dal a bylo třeba spotřebovat,..."
    No, konečně jsem tento "recept" pochopil... :-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    1974andrea: Taky jsem na to myslela, když už je dobrá náplň, určitě bych udělala křehké těsto na quiche, které je na přípravu jednoduché;-)z listového těsta jsem slaný koláč nedělala, proto neříkám, že nemůže být dobry:-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    ... á la France se mi zkrátka líbilo pro právě vzniklý recept, ale neznamená to, že jde o francouzskou kuchyni. Kuchyně je česká, neboť recept vznikl v mé české kuchyni. A jenom já věděla, čemu za pár dní končí doba spotřeby, a co tedy musím použít. A použila. Tak snad jsem všem odpověděla.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    bofinka: Asi jak kde, protože jsem ochutnala obojí, a ten druhý mi připadal, alespoň na okrajích, moc tvrdý. Ale jinak dobrý, voňavý.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    janky3: Flammkuchen neni listove testo, je to neco dost podobneho testu na pizzu s minimalnim obsahem tuku a vetsinou i bez kvasnic, nebo jen s minimem.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    chocolate: Dobrý nápad.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    1974andrea: Zdravím, právě jsem odpovídala na komentář výše. Chtěla jsem tenoučké těsto, aby vynikla chuť toho nad ním. Já byla spokojená, vyšlo to přesně, jak jsem chtěla. Listové jsem měla v lednici, ostatní jsem dala všechno, co dům dal a bylo třeba spotřebovat, aby to neprošlo. Dům dal dobře, neboť to byla fakt bašta. Ale právě tak, jak jsem psala výše, lze udělat obě těsta a vyzkoušet, které Vám víc chutná. Mě inspiroval Flammkuchen, tam je právě listové tenké, jedli jsme ho v Německu a chutnal nám. Já jsem chtěla, aby to nebylo tak tučné, byla to samá smetana, ale jsem diabetik, takže pokud možno upravuji recepty, abych je mohla i já, což znamená, že bílou mouku, tuk a cukr nesmím, nyní ani ovoce, které jediné mi chybí. Tento koláč je na hranici, ale jednou za dlouhý čas si zobnu.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    janky3: Myslim, ze jde spis o to, ze listove testo se pod vlhkou naplni tzv. uvari. Proto je dobre ho nechat trochu predpect (propichane vidlickou) a az pote dat napln a dopeci.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    casino: Asi myslíte papundekl, ale to se mýlíte, neboť papundekl bych nikdy nevložila do receptů, naopak můj záměr byl, aby těstíčko bylo měkounké a tenoučké, aby vynikla chuť toho nad ním. A to si pište, že to maximálně vyniklo, těstíčko, bylo tenoučké, jen na doplnění. Křehké těsto by se k mému receptu nehodilo. Ještě tak kynuté máslové, ale hodně tence rozválené. Ale proč si to dělat složitější, když koupené listové je k mání. Ono to chce safra organizaci, aby to netrvalo hodiny, neboť ingrediencí je hodně. Ale klidně vyzkoušejte obě těsta, a pak se rozhodněte, s kterým to bylo chutnější.

    Odpovědět

  • casino casino

    "Slaný koláč á la France"
    No, nevím zda nějaký "Frantík":-) stele na plech místo křehkého těsta těsto listové, ale když vidím recept kde autor dělá z listového těsta popundekl, tak mám zimomriavky 8-( :-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ten by mi chutnal. Jenom bych asi zvolila křehké těsto, ne listové. I když je to s ním vždycky rychlejší ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: slaný koláč flammkuchen flammkuchen recept křehké těsto na slaný koláč slaný tvarohový koláč slaný koláč z křehkého těsta slaný koláč flammkuchen recept křehký slaný koláč flamkuchen těsto na slaný koláč slaný křehký koláč slany kolac recept recept na slaný koláč flammkuchen recept na slaný koláč slaný koláč flammkuchen recepty křehký slaný koláče slany kolac z tvarohu slaný koláč z žerve slaný koláč z listového těsta slaný koláč pro diabetiky slaný koláč s cottage