Plněné lichořeřišnicové závitky s pikantní omáčkou

radiator Kuchařka: radiator

Ostatní 8 názorů

Suroviny

Závitky:
8-10 ks lichořeřišnicových listů
250 g mletého ​​masa (vepřové, kuřecí)
100 g strouhaného sýra (eidam)
1 vejce
1/4 ČL mleté ​​skořice
1/4 ČL mletého koriandru
citronová kůra
nasekaná pažitka nebo petrželka
2 stroužky česneku
pepř z mlýnku
sůl
Omáčka:
50 g másla
2 PL hladké mouky
100 ml zeleninového vývaru (může být kostka)
1 kelímek smetany ke šlehání
sůl
ocet
cukr
větší množství listů a semen lichořeřišnice (čím více, tím je omáčka pikantnější)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Závitky:
    Listy opláchneme a osušíme.
    Do mletého masa přidáme uvedené suroviny a vše dobře propracujeme.
    Na každý list dáme váleček mletého masa a srolujeme jako závitky (foto).
    Ve větší pánvi rozpálíme olej a závitky krátce z obou stran opečeme.
    Závitky do půlky podlijeme vodou, teplotu snížíme a pod pokličkou dusíme cca 8 minut.

  2. Omáčka:
    Listy a semena lichořeřišnice nadrobno posekáme.
    V hrnci, ve kterém budeme omáčku vařit, rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme zeleninový vývar, smetanu a metličkou dobře prošleháme. Pokud je omáčka hustá, rozředíme ji mlékem.
    Omáčku dochutíme octem, cukrem a solí. Nakonec vmícháme posekané listy a semena lichořeřišnice.

  3. Podáváme s rýží, bramborem nebo těstovinami.

Poznámka

Lichořeřišnicové listy chutí připomínají křen a pokud tuto květinu (bylinku) na své zaharadě nemáte, můžete jí nahradit např. listy křenovými nebo vinnými.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plněné lichořeřišnicové závitky s pikantní omáčkou

  • magdalenka magdalenka

    radiator: ďakujem za info, človek sa stále učí niečo nové. :-K

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    magdalenka: Měla jsem na mysli zralá semena rozdrcená na prášek. Používám tříštivý elektrický kafemlýnek.

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    Děkuji všem a těší mě, že se vám recept líbí.

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    magdalenka: Semena jsem dala zelená a omáčku jen provařila. Dala by se jistě použít i rozdrcená zralá semena, což chci také vyzkoušet. Lichořeřišnicová tinktura je už ve skleničkách;-) a teď se chystám nasušit ještě listy, ze kterých se dělá čaj.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Radiator- semená nezrelé? V omáčke listy a semená variť len chvíľu? Dík.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mám kapucínku aj ja, zatial len ochutnávam listy (má málo kvetov), keď idem okolo. Recept je krásny!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Magdalenka - šruchu a ty - lichořeřišnici?:-8 Paráda! Tahle ozdobná, léčivá i jedlá kytka si větší populaitu určitě zaslouží!:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    krásná fotka...krásný recept....:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: tinktura šrucha,recept pikantní závitky závitky top recepty zeleninovy zavin s omackou krkovice s křenovým listem