Vepřový guláš (nejen) se žampiony

Vepřové maso Doba přípravy: 60 minut 2 názory

Vepřové maso Doba přípravy: 60 minut 2 názory

Suroviny 3-4 porce

700 g vepřové plece nebo krkovice
50 g uzeného špeku
3-4 lžičky mleté sladké papriky
200 g očištěných slovenských paprik (3 kusy)
70 g rajského protlaku
3 stroužky nasekaného česneku
160 g čerstvých žampionů (bílé nebo krémové)
cca 600 ml vývaru
jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na kostičky pokrájené cibule, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso a osmažíme.

  2. Po osmažení masa přidáme protlak a sladkou papriku a česnek, vše krátce osmažíme, přisypeme očištěnou a pokrájenou papriku, očištěné žampiony (pokud možno co nejmenší kloboučky), přilijeme cca dvě lžíce vody a za častého míchání necháme papriku a žampionky trochu povadnout.

  3. Vše poté zalijeme vývarem a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání. Nakonec omáčku zahustíme dle potřeby jíškou (nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem dle chuti a můžeme podávat.

  4. Podáváme s těstovinami, knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem...

  5. Pokud máme rádi ostřejší jídla, přidáme s paprikami i kousek chilli papričky nebo feferonky.

Poznámka od kuchařky

Maso můžeme použít pochopitelně dle vlastní chuti i hovězí, krůtí, králičí...

Komentáře k receptu Vepřový guláš (nejen) se žampiony

Tématické fráze: vepřovy gulaš na žampionech guláš na žampionech vepřovy gulas guláš s žampionama gulas z kýty se žampiony guláš se žampionama guláš ze žampionů vepřový guláš se na žampionech vepřový guláš na na žampionech pansky gulas se zampiony vepřovi guláš na žampionech žampiony recepty vepřový guláš se zampionama vepřový guláš s zampionech vepřový guláš s na žampionech veřový guláš se se žampiony vepřový guláš z žampiony s jatry žampiony recept žampiony do vepřového guláše vepřovy gulaš-recept