Gápeľský koláč
Suroviny
Porce: cca 9 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 11 560 kJ / 2 763 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,43 g |
Tuky | 23,39 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 282 mg |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 537,88 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tieto gápeľské koláče pečie u nás jedna súkromná pekáreň a bežne ich dostať v obchodoch. Napadlo ma, že na tom nie je nič zložité a vyskúšala som to doma s domácim slivkovým lekvárom. Sú výborné, nesmiete šetriť škoricovým cukrom, radšej viac ako menej. Prvá chuť, ktorú musí človek cítiť, je práve ten škoricový cukor.
Ešte vysvetlenie k slovu gápeľ. Gápeľ je ťažné zariadenie, napr. u nás v Solivare bolo používané na ťahanie soľanky. Poháňali ho kone.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 3. 2018 19:13
verka8: Nie, žiadne vajíčko, do kysnutého cesta nie je nutné. Cesto má mať hustotu ako na klasický závin.
19. 3. 2018 16:02
Zeptam se zadny vajicko do testa?A jaka konzistance testa ma byt?Prijde mi,ze to mam moc ridky
19. 2. 2018 18:02
kefír je super do cesta,a potieram aj tvarohom s hrozienkami a vanilkovým cukrom, ale aj slivkovým lekvárom s makom,orechové, či len domácim džemom do ktorého nastrúham muškátový orech,nutela s lieskovými orieškami,
8. 2. 2018 19:13
Jana Dorazinová-Remková: Janka, upeč si, skutočne to nie je problém a je to aj rýchle.
8. 2. 2018 15:48
tejaja: škoda, že u nás jsem to neviděla, určitě bych koupila. Jednu dobu jsem dlouho sháněla tzv recept na skládanky. Matka mého manžela už byla hodně stará, měla kolem 90 let a vzpomínala, jak se dělaly. Já jsem tady myslím i něco takového nakonec přidávala, ale tohle se jim hodně podobá
8. 2. 2018 13:08
Tak ako som sľúbila, pridávam foto gápeľského koláča z obchodu. Balený aj na voľno predávaný.
7. 2. 2018 19:47
SilviaD: /Dakujem. Som rada, že to chutilo rodinke.
7. 2. 2018 11:06
Piekla som ich včera. Rodinná rada schválila , že dobré -môže byť . Cestíčko mi vypracovala pekárnička. Pridala som doňho lyžicu kyslej smotany. Dobre sa s ním robilo. Ja som ho vyvaľkala, natrela, celé najprv preložila a potom nakrájala krájačom na pizzu na pásy. Išlo to rýchlo a dobre. Mala som domáci slivkový lekvár tak trošku tiekol ale žiadna katastrofa - papier na pečenie to istí. Pre decká na desiatu super.
5. 2. 2018 16:50
Pěkné
4. 2. 2018 08:35
bofinka: Nemyslím, že obalom, u nás sa predáva aj na voľno, aj balený a ten tiež nie je lesklý. Postup, ktorý si našla je rýchly, dobrý, ale po vyskúšaní prvý raz by som zvolila to, že najprv narezať, potom natrieť lekvárom. Bolo by to krajšie. Chutné to je, jedna z mála sladkých vecí, ktoré mi chutia.
4. 2. 2018 08:28
tejaja: Leskly povrch je zpusobeny urcite obalem.
Nasla jsem tento : www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost
Nasla jsem tento : www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost
4. 2. 2018 07:31
Ďakujem za milé komentáre.
cathleen: Pozrela som tvoj link a keď pôjdem do obchodu, a kúpim z obchodu, tak odfotím ten náš. Je prehnutý len 2x a zdá sa mi prirodzenejší. Ten na obrázku mi pripomína lupačky (aj tým lesklým povrchom), to, čo sa predáva u nás, je skôr také domáckejšie. Nemyslím si, že cesto by malo byť pevnejšie, z čisto hladkej múky by bolo príliš mäkké, ale zase len z polohrubej tvrdšie ako ho poznám z obchodu. Preto som múku namixovala, myslím, že sa veľmi približuje tomu z obchodu, čo sa predáva u nás. Díky za názor.
cathleen: Pozrela som tvoj link a keď pôjdem do obchodu, a kúpim z obchodu, tak odfotím ten náš. Je prehnutý len 2x a zdá sa mi prirodzenejší. Ten na obrázku mi pripomína lupačky (aj tým lesklým povrchom), to, čo sa predáva u nás, je skôr také domáckejšie. Nemyslím si, že cesto by malo byť pevnejšie, z čisto hladkej múky by bolo príliš mäkké, ale zase len z polohrubej tvrdšie ako ho poznám z obchodu. Preto som múku namixovala, myslím, že sa veľmi približuje tomu z obchodu, čo sa predáva u nás. Díky za názor.
3. 2. 2018 21:53
Nádhera
3. 2. 2018 12:51
Znám z domu, stařenka i mamka je dělávaly z " hladového" těsta, málo tuku. Když jsem byla malá, chutnala mi povidla připečená na plech. Sama jsem je ale nikdy nepekla.
3. 2. 2018 11:30
cathleen:
Pevnější těsto?
No, nemyslím si to
Pevnější těsto?
No, nemyslím si to
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 3 minutami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 39 minutami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 57 minutami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 2 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 3 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 3 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 4 hodinami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Barvení velikonočních vajíček může být zábava i umění: Použití slupek z česneku, červeného zelí a silonek dokáže zázraky
7 nejlepších receptů na oblíbená jídla s gnocchi. Co se k nim nejvíce hodí a jak je připravit
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Další recepty
Tématické fráze: gapelske so slivkovým lekvárom koláče staré recepty pluska dobré - jedlo gapelsky koláče leskly povrch na zavin zakusok s lekvarom domaci gapelsky kolac gápelský koláč s tvarohem top kolac staré koláče koláčky 50 let staré recepty pluska dobré - jedlo mucniky top recepty
Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, cukr, olej, mléko, droždí, sůl, povidla švestková, cukr skořice, vejce
Gápeľský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lly1
19 názorů