Suroviny
Porce: cca 9 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 560 kJ / 2 763 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,43 g |
Tuky | 23,39 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 282 mg |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 537,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z prísad vypracujeme hladké cesto a necháme ho 30 min kysnúť.
Krok 2: Potom cesto vyvaľkáme na tenko (max 5 mm) na obdĺžnik široký približne 30 cm. Cesto potrieme lekvárom, posypeme 2 balíčkami škoricového cukru a narežeme na pásy asi 5x30 cm.
Každý pás prehneme tak, že najprv prehneme 1/3 pásu cez lekvár a potom z opačnej strany prehneme zase 1/3 (dostaneme 3 vrstvy cesta, medzi ktorými sú 2 vrstvy lekváru).
Druhá možnosť je najprv narezať cesto na pásy a až potom ich natrieť lekvárom (asi 5 mm do kraja) a posypať škoricovým cukrom. Po odskúšaní sa mi vidí táto možnosť lepšia. Krok 3: Zložené koláče prenesieme opatrne na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme zvyšnými 2 balíčkami škoricového cukru. Krok 4: Pečieme na 180°C dohneda. Necháme úplne vychladnúť, až potom konzumujeme ako z obchodu kúpené plnené šatôčky, lúpačky a pod.
Každý pás prehneme tak, že najprv prehneme 1/3 pásu cez lekvár a potom z opačnej strany prehneme zase 1/3 (dostaneme 3 vrstvy cesta, medzi ktorými sú 2 vrstvy lekváru).
Druhá možnosť je najprv narezať cesto na pásy a až potom ich natrieť lekvárom (asi 5 mm do kraja) a posypať škoricovým cukrom. Po odskúšaní sa mi vidí táto možnosť lepšia. Krok 3: Zložené koláče prenesieme opatrne na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme zvyšnými 2 balíčkami škoricového cukru. Krok 4: Pečieme na 180°C dohneda. Necháme úplne vychladnúť, až potom konzumujeme ako z obchodu kúpené plnené šatôčky, lúpačky a pod.
Zveřejněno 3. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gápeľský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lly1
Moje poznámka
Gápeľský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lly1
Nejnovější recepty
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 1 hodinou
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 1 hodinou
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 2 hodinami
Steaky z kapra
Přidáno před 2 hodinami
Domácí brusinková granola
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný perník
Bea před 39 minutami
Slunečnicové sušenky
Janicee před 1 hodinou
Hokkaido s kuřecím, chilli a kurkumou
Radka61 před 1 hodinou
Jednoduché vepřo-knedlo-zelo
Kajkajak před 13 hodinami
Švestkové buchty z kynutého těsta
mrazule před 14 hodinami
Škvarečky z bedel
lukadu před 15 hodinami
Honzovy buchty (jemné a vláčné)
xlindadivis před 16 hodinami
Vepřové na kmíně
Zbynek Hladik před 17 hodinami
Bramborový koláč s meruňkami
Alamatej před 17 hodinami
Tématické fráze:
gapelske so slivkovým lekvárom,
koláče staré recepty,
pluska dobré - jedlo gapelsky koláče,
leskly povrch na zavin,
zakusok s lekvarom,
domaci gapelsky kolac,
gápelský koláč s tvarohem,
top kolac,
staré koláče,
koláčky 50 let staré recepty,
pluska dobré - jedlo mucniky,
top recepty
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr,
olej,
mléko,
droždí,
sůl,
povidla švestková,
cukr skořice,
vejce
Komentáře (21)
Možná to chtělo maličko víc pevnější těsto (?), aby drželo tvar tak, jako mají ty originální "skládačky" http://www.zivotpo.sk/datap/image/12509/G%C3%A1pe%... ale výborné budou určitě i tyhle tvoje
Nasla jsem tento : www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost