Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listový špenát s volským okem

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

19. 6. 2018 12:53

Suroviny pro 2 porce

2 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 871 kJ / 447 kcal
Bílkoviny33,94 g
Tuky23,81 g
Vláknina11,66 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 380 mg
Sůl1,03 g
Sacharidy20,82 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

bofinka

2. 4. 2021 19:08

casino: Pak je jeste jedna moznost, rozklepnete vajicko, nejprve date na panev smazit bilek, chvilku pockate a pak na predsmazeny bilek posadite zloutek .

magdalenka magdalenka

2. 4. 2021 17:35

casino: čerstvé vajíčka a následne uvarené nejdú olúpať...nechajte ich pár dní v chladničke zostarnúť. (Neviem koľko dní, neoamätám si, v detstve som bývala na vidieku a chovali sme sliepky.) Je to normálny jav.

casino casino

2. 4. 2021 17:01

To volské oko na fotečce je podle mého gusta:
bílek jen tak tak sražený a žloutek spíše syrový, jen tak tak prohřátý :yes::yes::yes:
Včera, na Zelený čtvrtek, byl samozřejmě špenát:yes: s volským okem:no::-(;-(:-((:-//
***
Od Ježíška paní casinová vyfasovala kurníček a k němu jsme na jaře dostali každý 21/2 slepice, že na vajíčka:-)
Pipenky mě milujou ;-)
Vyjdu ven a ony se za mnou seřadí jak ty z harému za pašou:-D
Že za měsíc vyprodukují 150 vajec mi nevadí, je komu rozdávat a na pečení jsou taky OK (dnes na perníčky a akorát peču makronky) ale jíst se takřka nedají (vyjma vaječiny). Vařená NEJDOU oloupat:-// a volské oko na pánvičce je tak akorát ke vzteku: bílek se nerozteče a nerozteče, obalí žloutek..., a než se bílek shora trošku zakalí, tak je vespod udělaný až až ;-(
No, není nad vajíčka z klecového chovu... :-8

Tonja

6. 4. 2020 10:30

MajkaM: My jíme špenát přibližně jednou za 2 týdny - vlastní (čerstvý nebo zamražený). Úpravy různé, ale co se týče příloh, tak nejčastěji s bramborem, bramborovým knedlíkem, haluškami apod., vždy je tam aspoň trochu brambor. Špenát s klasickým kynutým knedlíkem nám nechutná, s rýží či těstovinami jsme to ani nezkoušeli.

Johanka128 Johanka128

22. 6. 2018 13:02

Já jsem do špenátu přidala mléko snad jen jednou...a jinak vždy zásadně bez mléka a nikdy jsem nepozorovala nějaký úbytek chuti:-K

MajkaM

22. 6. 2018 10:47

Špenát máme rádi, dělávám ho s volským okem nebo uvařeným vejcem na hniličku nebo na tvrdo. Jíme ho s knedlíkem - brambory mi k němu nějak nejdou - a ještě nikdy jsem ho nejedla s mlékem či smetanou. Budu to muset někdy vyzkoušet:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 6. 2018 10:29

Dajda: Právě, že kuchařská kniha není zákon, tak já dělám špenát sem tam i bez smetany. A jak se zmiňuje tejaja, nikdo nejíme špenát denně. Já ho měla možná po půl roce, tak snad mi ta porce nijak neublížila a problémy, které zde jsou zmiňovány nemám.

tejaja tejaja

22. 6. 2018 08:16

Kyselina listová je vitamín B9 a ten je potrebný. :-) Ak má budúca mamička málo kyseliny listovej, môže to dieťatku uškodiť (vývojové poruchy). Špenát a iné listové zeleniny obsahujú kyselinu šťaveľovú, ale tá je prakticky v každej zelenine a ovocí, len jej množstvo sa zvyšuje s obsahom chlorofylu v zelenine, preto jej najviac obsahuje listová zelenina. Lenže nie iba špenát, ale aj hlávkový šalát, kapusta, mangold... Jej problém je to, že blokuje vstrebávanie vápnika a železa. Jej organická forma nikomu neublíži (v surovej zelenine), anorganická (v uvarenej zelenine) spôsobí uvedené problémy. Lenže nikto neje denne varený špenát ani kapustu, takže nie je nutná panika. Vyhnúť by sa jej mali ľudia s poruchami vstrebávania vápnika a železa.
Mimochodom, ešte som nepočula, aby sa niekto pozastavoval nad konzumáciou kapusty bez mlieka, zato pri špenáte špekulujeme.
Inak kyselinu šťaveľovú obsahujú aj niektoré čaje, čokoláda, orechy. kakao, atd. ;-)

Dajda Dajda

22. 6. 2018 06:42

Jana Dorazinová-Remková: Pohlreich je sice kuchařské eso, to však neznamená, že mi musí chutnat všechno, co má rád on, a že musím dělat všechno, jak říká. ;-) Záleží přece jen a jen na nás kuchařích, na Vaší invenci. Vyzkouším, co radí, ale když mi více chutná špenát se smetanou nebo mlékem, tak ho tam dám. Kuchařská kniha přece není zákon, který musíme dodržovat do písmene! :-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 6. 2018 21:48

casino: No, já nevím, ale i Polhraich se svého času vyjádřil o smetaně ve špenátu, jako prznění špenátu. A já znám minimálně 10 lidí v okolí, kteří ze zásady smetanu do špenátu nikdy nepřidávají. Já někdy ano.

casino casino

21. 6. 2018 20:38

1974andrea:
Jeden občas kvůli kulinářskému požitku zapomene i na oxalátový kamenolom v ledvinách https://www.toprecepty.cz/recept/40179-spenat-list...
Není moc logické, proč tady místo mlíka byla použita kohoutková...8-(
No, čert se ale vyznej v ženské logice, že:-8

1974andrea 1974andrea

21. 6. 2018 16:54

MajaV: Jojo, pardon, já to popletla, omlouvám se ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 6. 2018 16:17

1974andrea: Někdy ano, ale ne do listového.

MajaV

21. 6. 2018 15:54

1974andrea: Spíš kyselině šťavelové, že;-)

1974andrea 1974andrea

21. 6. 2018 15:40

Tak třeba tady ;-) https://www.toprecepty.cz/recept/10461-spenat-ii/.
Jano, ty nedáváš do špenátu žádné mléko ani smetanu? Mělo by tam být kvůli kyselině listové ;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: listový špenát se smetanou listový špenát mražený recept na listový špenát mražený recept na listový špenát se smetanou mražený listový špenát mražený listový špenát recept listový špenát se smetanou recept listový špenát recept brambory se špenátem a volským okem recepty na listový špenát mražený špenát se smetanou recept špenát brambory volské oko recept špenát listovy mrazeny listovy špenát mražený recept recept na mražený listový špenát listový špenát recepty volské oko se špenátem recepty na listový špenát se smetanou recept na špenát od porleicha špenát listovy

Suroviny: špenát listový, cibule, mouka hladká, česnek, olej, vejce, vejce, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Listový špenát s volským okem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rxzp