Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Výborný kynutý táč, s křupavou skořicovou drobenkou navrchu a krásně jemným, vláčným těstem díky smetaně. Náplň z jablek a rebarbory dodá moučníku zajímavou sladkokyselou chuť a bude tak tvořit perfektní sladkou tečku za nedělním obědem.
Suroviny pro 4 plechy
4plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 40 168 kJ / 9 600 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 182,62 g |
| Tuky | 352,39 g |
| Vláknina | 47,30 g |
| Cholesterol | 1,39 g |
| Sodík | 3,48 g |
| Sůl | 8,60 g |
| Sacharidy | 1 380,14 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část vlažného mléka z odměřeného množství promícháme se lžičkou cukru. Přidáme rozdrobené droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek (zhruba 10 minut).
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vše promícháme. Do části mouky dáme lžičku soli, aby nepřišla do styku s droždím.
Krok 3: Jakmile droždí zvětší svůj objem, uprostřed mísy uděláme důlek a vylijeme ho i s mlékem dovnitř. Jemně poprášíme moukou a necháme ho dále pracovat.
Krok 4: Žloutky rozšleháme. Ve zbývajícím mléku rozpustíme máslo, sádlo, přidáme olej, rum smetanu a žloutky. Vše by mělo být jen mírně teplé.
Krok 5: Směs mléka začneme opatrně přilévat do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí od mísy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.
Krok 6: Během kynutí ho asi 3x ještě propracujeme, až se na těstě dělají puchýřky.
Krok 7: Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na slabé plátky, jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, vyndáme jadřince a nastrouháme nahrubo.
Krok 8: Drobenku zpracujeme tak, že vše dáme do vyšší nádoby nebo misky a rozmícháme ji metlami elektrického mixéru, dokud není pěkně sypká.
Krok 9: Plechy vymastíme slabou vrstvou dobrého sádla.
Krok 10: Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 4 díly. Přímo na plechu malým válečkem na něm těsto slabě rozválíme.
Krok 11: Po rozválení vždy každý plech dáme ještě nakynout do mírně vyhřáté trouby.
Krok 12: Na nakynuté těsto navrstvíme rebarboru, promíchanou s jablky, ale vždy jen na ten plech, který budeme péci.
Krok 13: Osladíme cukrem krupicí, posypeme drobenkou a do vyhřáté trouby na 180 °C dáme péci do zezlátnutí okrajů (zhruba 25-30 minut).
Zveřejněno 19. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Z5g
Moje poznámka
Šlehačkový táč s rebarborou a jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Z5g
Nejnovější recepty
Likérové kávy
Přidáno před 2 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 3 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 4 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 13 hodinami
Medové trubičky
Přidáno před 17 hodinami
Kapr na křenu
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
brtna před 39 minutami
Sušenky z ovesných vloček
káťa před 1 hodinou
Povidlové slepovánky
Janina2410 před 1 hodinou
Likérové špičky
Klanic před 1 hodinou
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
barypb před 1 hodinou
Posvícenské ořechy
Hannca před 1 hodinou
Kuřecí nudličky v jogurtové omáčce s křupavými gnocchi
barypb před 1 hodinou
Rohlíčky z tatranek
jaroko před 1 hodinou
Kuře pečené s batáty, mrkví a sušeným ovocem
Wikki před 2 hodinami
Zdravé celozrnné sušenky
káťa před 2 hodinami
Tématické fráze:
tác s rebarborou,
tác s s rebarborou,
šlehačkovy tač,
táč s jablky,
tac z rebarbory,
kynuty tač s s rebarborou,
tac s rebarbory,
tač s lebarborou,
kynutý táč s s jablky,
kynutý táč ze ze šlehačky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
smetana ke šlehání,
máslo,
sádlo,
olej,
droždí,
mléko,
rum,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
máslo,
sádlo,
cukr vanilkový,
skořice,
sádlo
Komentáře (7)
Drobenka křupe i následujícího dne
No, asi ji zařadím do svého repertoáru...
Jj, drobenka pěkně křupe
Ale avšak "Není na světě člověk ten... "
"Jedna"
To musím zkusit!
No a na půlku zkusím zde tuto odcamcať: https://www.toprecepty.cz/recept/63377-slehackovy-...