Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

18. 7. 2009 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 648 kJ / 1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

pipre pipre

26. 7. 2009 09:38

Iljuso, já tyto bramboráky miluji:-) Dělala jsem dva ze dvou větších brambor ale někdy stačí jen sůl a hl. mouka. Tak je dělávala maminka a dělám je tak i já. Mají pravou bramborovou chuť. Zkoušela jsem je i s česnekem, ale mám pocit, že česnek pečením trochu zhořkne, tak ho vypouštím. Nakonec placky pomastím máslem (maminka i cukrovala). Je to rychlovka a k tomu zapíjím buď mléko (zvyk z dětství) nebo jím se zeleninovým salátem :-)

Iljusa Iljusa

26. 7. 2009 09:29

Pipre - teď má recept své kouzlo :-!:-!

pipre pipre

26. 7. 2009 09:25

Dovolila jsem si přidat fotečky, jak já dělám placičky na železném kolečku na plynovém sporáku :-)

spagetka spagetka

20. 7. 2009 12:02

magdalenka - asi taky pocházel z oblasti Chuchelny, Semil, Bozkova - to je z jedné větší rodiny místní název - víš, co bylo za problémy, když jsme se s ostatními hádali, co myslíme těmi "haluškami",když je jdem dělat na plotně,? A témuž těstu ale do pekáče do pece se říkal bramborák - tak jsme už věděli, jestli to bude v peci nebo na peci :-D:-D:-D

magdalenka magdalenka

20. 7. 2009 08:09

Špagetka a teraz som si spomenula, kamarátkin starý otec- niekde od Liberca- tomuto tiež hovoril"halušky"! Čo mne, Slovenke, odchovanej na klasických slovenských haluškách, išlo ťažko do hlavy...

džango

20. 7. 2009 06:44

tak obracečka vypadá hezky, ale k jídlu asi nebude:-( Co tam místo nádobí dát jídlo na fotce - nebo že by si někdo rezervoval bodíky:-?

magdalenka magdalenka

19. 7. 2009 19:28

V rodisku môjho otca - Kysuce - sa toto pieklo tiež, ale bez cesnaku a rasce (iba zemiaky a múka). Po upečení plávalo v úžasnom domácom masle...už nič nie je ako bývalo, ani sporák, ani maslo...

pipre pipre

18. 7. 2009 22:50

Jejda, toto je také moje vzpomínka z dětství a to jsem z Valašska:-) Podobné si dělám i na železném kolečku pod hrnec - na plynu. Dělám si to občas, když jsem sama a nechce se mi vyvařovat..a také to po upečení potírám máslem:-) po rozmazání na kolečko se to pak hůř odlepuje, tak to jen větším nožem "podsekávám", ale druhá strana už je vysušenější a nelepí se:-)Bodík:yes:

Bibinka Bibinka

18. 7. 2009 22:30

Já chci plotnuuuuu:-!:-! To bych si teda pošmákla a najela jsem do minulosti, protože to dělávala moje babička;-)a proto dávám boda, je to skvělý:yes:

spagetka spagetka

18. 7. 2009 22:14

Nechci hanit recept v Pošli recept, ale to opravdu není to, co myslím já ;-), je to prostě jiná varianta....a hlavně - není na plotně ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

18. 7. 2009 22:01

Tak, zrovna teď je něco podobného v Pošli recept, myslím, že nějak "sejkorky mojí babičky", už jsem myslela, že je to ono:-p

spagetka spagetka

18. 7. 2009 21:31

Kdo máte třeba na chalupě možnost tohle udělat přímo na peci, vřele doporučuju. Nádherně voní a ještě líp chutná. U nás to kilo brambor bylo vždycky málo...;-);-)

1 6 7 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla bramborové sejkory recept sejkory recept na sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky bramborák na plotně babiččiny bramboráky krkonošsky gulaš kaborky

Suroviny: brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7