Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Domácí šunku můžete připravit i bez šunkovaru. Odměnou za trpělivost při zdlouhavější přípravě vám bude zavařená vepřová šunka, která vydrží delší dobu a využijete ji do spousty pokrmů. Přípravte třeba šunkofleky, francouzské brambory, nebo si ji vychutnejte jen tak s octem a cibulí.
Suroviny pro 1 dávka
5 sklenic o objemu 330 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 156 kJ / 1 471 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 252,10 g |
Tuky | 38,40 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 480 mg |
Sodík | 8,63 g |
Sůl | 16,20 g |
Sacharidy | 29,31 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YrY
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YrY
Nejnovější recepty
Toasty s anglickou slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Jednohubky s dírou
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová směs na topinky
Přidáno před 8 hodinami
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 17:10:14
Rajčatový salát
Přidáno 18. 7. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaná bublanina s meruňkami
Dana89 před 38 minutami
Veselé muffinky
Natkaaa před 1 hodinou
Mořský Rumcajs
zdenda53 před 2 hodinami
Jadel ve slanině
majka.k před 2 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MichalP před 3 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Lela5774 před 3 hodinami
Tvarohovo-meruňková zmrzlina
kremik před 6 hodinami
Tvarohová buchta s meruňkami
EvaSte před 6 hodinami
Levná a rychlá buchta z remosky
Evajira před 6 hodinami
Tématické fráze:
domácí šunka do sklenice,
domácí medová šunka recept,
šunka ve sklenici,
domaci veprova sunka,
šunka do sklenic,
jak uchovávat maso ve skle,
recept na domácí šunku ve sklenici,
veprova sunka,
domácí šunka ve ve sklenici,
do. aci šunka,
domaci sunka ve sklenici,
šunka do sklenice,
recept na šunku ve ve sklenici,
sulc se šunkou,
vepřová šunka do sklenice,
šunka konzerva,
domaci sulc do skla,
domácí šunka bez soli,
domácí šunka recept,
domácí šunka recepty dosklenic
Suroviny:
maso vepřové,
sůl,
praganda,
med tekutý,
voda
Komentáře (24)
Na upěchování jsem si udělal "tlouk" z teflonového válečku o průměru cca 40mm výšky cca 20mm s otvorem průměr 8mm do hloubky cca 15mm a narazil jsem jej na dřevěnou tyčku o něco málo silnější než 8mm. Na teflon se masová směs nelepí a perfektně se s ním maso upěchuje.
A jinak houby dělávám taky tak https://www.toprecepty.cz/recept/2514-houby-ve-vla..., skladuji ve sklepě a vydrží dlouho. Ale tento způsob konzervace hub se nedá srovnávat se šunkou. Na dlouhodobé skladování masa bych nedělala šunku, ale maso zavařila. Vařím taktéž jako houby dva dny po sobě, po hodině při 100°C.
Dříve jsem vařila v šunku v šunkovaru, a aby se to vyplatilo, tak rovnou z kila až kila a půl masa jen se soli (bez Pragandy), medem a nějakým kořeníčkem a mohu říci, že se to muselo velmi rychle sníst. Což se někdy nepovedlo
Od psaní odskakuji do kuchyně, abych hlídala teplotu v zavařovacím hrnci... pro jistotu jsem do hrnce vložila zapichovací teploměr podobný tomu Vašemu. Např.: Hrnec ukazoval 74°C, (teplota byla nastavena na 77°C) a zapichovací teploměr ukazoval 78°C. Ale ta moje "zkouška" teplot se zapichovacím teploměrem je tak trochu směšná... musela bych mít po ruce nějaký laboratorní kalibrovaný teploměr. Samozřejmě hrnec vodu dohříval.
Výsledek mého "bádání" je ten, že teplota vody neklesá tak rychle, i když displej ukazuje nižší teplotu. Takže se snad ukáže, že je automatický hrnec na vaření většího množství šunky (12 kusů 350ml masových sklenic) vhodný.
Ozvu se Vám později, až budeme šunku degustovat