Šumavská živáň

HankaPu Kuchařka: HankaPu

Vepřové maso 12 názorů

Suroviny

1,5 kg vepřové plece
uzený bok
klobása
6 velkých cibulí
mrkev
celer
petržel
ředkvičky
1,5 dcl oleje
5 paliček česneku
petrželová nať
celerová nať
20 dkg slaniny
sůl
pepř
Bylinky:
majoránka nebo zázvor
šalvěj
meduňka vonná nebo jiné podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 6 velkých cibulí nakrájíme na plátky, stejně nakrájíme kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev a ředkvičky. Na kostky nakrájíme vepřovou plec, uzený bok, klobásu a slaninu. Přidáme petrželovou a celerovou nať, česnek nakrájený na plátky, zalijeme olejem a to všechno promícháme tak, aby se maso obalilo vším, proložíme větvičkami jehličí a necháme nejméně 8 hodin odležet a každou hodinu promícháme. Pečeme na ohni nebo v troubě s dostatečným dodáním těchto možných ingrediencí: majoránka nebo zázvor,nebo šalvěj, nebo meduňka. Pojídá se, až je maso měkké a krásně upečené za stálého polévání. Tato poznámka není zbytečná, protože to tak voní, že mnozí se na živáňskou vrhají dříve. Když pečeme na ohni, tak zeleninu cibuli, špek, česnek a nať rozsekáme a podáváme syrovou jako salát.

Poznámka

Toto je recept pana Jiřího Císlera z knihy "Přijďte k nám na večeři".

V receptu je uváděno - 5 palic česneku -, ale každý si může dát přiměřeně, podle své chuti.

Já jsem tu odvahu neměla, abych maso prokládala větvičkami jehličí, tak jsem aspoň natáhla ruku a s balkonu utrhla pravou šumavskou větvičku borovice i s šiškami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Šumavská živáň

  • HankaPu HankaPu(autorka receptu)

    Jahůdko, díky za překrásné fotky a jsem ráda, že vám chutnalo. A s tím česnekem, ať si dá každý podle své chuti:-))já to v popisu opravím. Fakt neznám jiné jídlo, které už při přípravé takhle nádherně voní, natož při pečení:-))

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Mooc se mě to líbí, teď zrovna plecko doma nemám, tak až ho koupím hned to udělám.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Ne ty jsem si dovolila vydělat:-))

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Je to vskutku věc dráždící chuťové buňky;-)Zeptám se trochu natvrdle, na pečení se tam nechají i větvičky?Každopádně bod už letí:yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Právě nám chutná a to tak, že velmi:-p. Příprava pro mně poněkud náročná (cestu do lesa nepočítaje-tam chodím ráda), protože jsem to dělala na noc a každou hodinu jsem to musela obracet:-D a co teprve, když rodina viděla, jak pořád něco tajně dělám s větvičkami:-O Trochu jsem se "zasekla" u množství česneku (v receptu je 5 palic a v popisu 5 česneků, já mám palice skoro jak pěst:-)), tak jsem dala přiměřeně). Krásně to vonělo už v ledničce a při pečení teprve. Fakt bezva recept i pro víkendové posezeníčko, úplně stačí čerstvý chléb, nebo určitě by byl výborný knedlík. Výborné a doporučuji:-K:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu(autorka receptu)

    Jahůdko, doufám, že bude chutnat:-)) a už se těším na tvoje krásné fotky:yes::-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Tento recept mě už dráží delší dobu a zase skočil do "náhodných", tak já skočím do lesa a musím to zkusit:-p:-D Není odkladu

    Odpovědět

  • Jaruna18 Jaruna18

    Ta živáň vypadá opravdu skvěle.Hančo,máš jedničku :yes::yes:a bodík:-))

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    :yes: vaříš složité věci,je to :-p, mě se teď v létě tak nechce:-8

    Odpovědět

  • Marta Marta

    no paráda:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Hani, moc pěkný a všechno i fotičky:-!tóóólik masíka, mňam, to ale muselo být dobrý:-p:-p:-pa já ti dávám dobrý bod:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jejda, to vypadá chuťově prima..:yes:+

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: živáň zivan recept vepřový bok recept vepřovy bok pečený vepřový bok recept na živán živáň na grilu vepřový bok recepty uzený bok recept recept živán vepřový živáň maso na živáň zivan na ohni vepřová živán uzeny veprovy bok co je to živáň šumavská vepřová plec recepty vepřový bok recepty živán jak udelat zivan

Zapomněl/a jsem heslo