Suroviny pro 16 porcí
16porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 649 kJ / 4 457 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,02 g |
Tuky | 176,07 g |
Vláknina | 47,05 g |
Cholesterol | 343 mg |
Sodík | 308 mg |
Sůl | 0,56 g |
Sacharidy | 561,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smícháme suroviny na rozkvas, vložíme do sklenice a necháme v teple ztrojnásobit objem.
Krok 2: Celý rozkvas vložíme do robota a zalijeme vlažným mlékem (mléko nesmí být horké, stačí pokojová teplota).
Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut. Krok 3: Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme hladké, nelepivé těsto. Krok 4: Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin, podle okolní teploty.
Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany. Krok 5: Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout. Krok 6: Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou.
Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.
Rohlíky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabudou, tm více budou rohlíky nadýchanější. Krok 7: Nakynuté rohlíky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou.
Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.
Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut. Krok 3: Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme hladké, nelepivé těsto. Krok 4: Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin, podle okolní teploty.
Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany. Krok 5: Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout. Krok 6: Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou.
Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.
Rohlíky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabudou, tm více budou rohlíky nadýchanější. Krok 7: Nakynuté rohlíky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou.
Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.
Zveřejněno 13. 2. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makové rohlíčky kynuté LM kváskem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP8Vg
Moje poznámka
Makové rohlíčky kynuté LM kváskem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP8Vg
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 15 minutami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 11 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 15 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 19 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 20 minutami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 22 minutami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 9 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 9 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 13 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 13 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 15 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 15 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 16 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 16 hodinami
Suroviny:
kvásek,
mouka hladká,
voda,
mléko,
mouka hladká,
cukr,
sádlo,
sůl,
mák mletý,
mléko,
med,
džem rybízová,
rum,
koření do perníku,
vejce,
mák bíly
Komentáře (1)