Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem

Čeká vás vzácná návštěva a vy přemýšlíte, co na takovou slávu uvařit? Vyzkoušejte tento recept na dušenou hovězí pečeni, která má údajně tradici v německém Kolíně. Zeleninová omáčka a knedlík se k pečeni do party skvěle hodí.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 771 kJ /
1 140 kcal
Bílkoviny135,10 g
Tuky37,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 309 mg
Sodík 293 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy10,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do uzavíratelné misky připravíme z uvedených surovin marinádu. Krok 2: Do misky s marinádou pak vložíme očištěné, osušené maso a ze všech stran osolené, opepřené maso. Necháme marinovat do druhého dne v chladu. Maso pak vytáhneme asi 30 minut před jeho přípravou a lehce jej osušíme papírovou utěrkou. Krok 3: Do rozpálené pánve dáme sádlo, necháme rozpustit, vložíme maso a opečeme jej ze všech stran. Vyndáme z pánve do pekáčku. Zapneme troubu na 180 °C. Krok 4: Do výpeku na pánvi vložíme nakrájenou cibuli a necháme ji restovat do zlaté barvy. Poté přidáme směs kořenové zeleniny a ještě asi minutu restujeme. Poté vše přelijeme do pekáčku k masu. Krok 5: Vše v pekáčku zalijeme zbylou marinádou, mírně osolíme a zakryté dusíme do změknutí masa, cca 90 minut, i déle. Dle potřeby podléváme horkým vývarem. Krok 6: Měkké maso a koření vyndáme po dušení stranou a omáčku propasírujeme. Pokud chceme mít omáčku hustší, zahustíme ji nastrouhaným perníkem. Krok 7: Dosolíme nebo dochutíme dle vlastní chuti cukrem. Maso nakrájíme na plátky, necháme prohřát a podáváme s kulatými bramborovými knedlíky, posypanými cibulkou a dušeným červeným zelím. Byť se zdá kombinace omáčky a zelí neobvyklá, výsledek je velmi chutný.

TIP: Oblíbené recepty na bramborové knedlíky

Zveřejněno 9. 6. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept mi dovezla kamarádka asi před 15 roky z návštěvy u sestřenice v Kolíně nad Rýnem, že prý se jedná o tamní krajový recept.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6LYv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6LYv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hovězí zadní, sůl, pepř mletý, víno červené, pepř černý, jalovec, koření hřebíček, bobkový list mletý, sádlo, zelenina kořenová, vývar masový, perník, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu