Něžné řezy
Připravte podle našeho receptu jemné, lehké, vpravdě sváteční a lahodné řezy s želatinou ztuženými a barevně odlišnými vrstvami. Moučník jako dech, který je sice trochu pracnější, ale svou výslednou podobou ohromí a chuťově potěší.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 552 kJ / 3 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,36 g |
Tuky | 190,80 g |
Vláknina | 2,40 g |
Cholesterol | 930 mg |
Sodík | 730 mg |
Sůl | 1,31 g |
Sacharidy | 221,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Včas předehřejeme troubu na 170 °C.
Krok 2: Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak přidáme sníh z bílků a jemně vmícháme mouku. Vlijeme do tukem a moukou vysypané formy. Upečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.
Necháme vychladnout. Krok 3: Uvaříme cukerný rozvar ze dvou dl vody a 3 lžic cukru krystal. Jak vychladne vmícháme do něj želatinu a necháme asi hodinu nabobtnat. Pak tuto vzniklou „kaši” rozdělíme na polovinu (nejlépe ji rozvážíme) a v horké vodní lázni ji zvolna rozpustíme. Krok 4: Vrstva ostružinová: Zvlášť ušleháme polovinu smetany (250 g), vešleháme do ní tvaroh. Asi 50 g ostružinové dřeně dáme do misky, vlijeme rozpuštěnou želatinu, smícháme. Zamícháme vše do tvarohové směsi. Pracujeme rychle, aby se v této růžové vrstvě nenadělaly chuchvalce. Nalijeme na piškot ve formě a dáme ztuhnout do lednice. Krok 5: Bíla vrstva: Opět rozpustíme zbylou nabobtnalou želatinu, kterou jsme odložili. Ušleháme zbylou šlehačku s mascarpone (vanilkové mascarpone je už sladké a ochucené, není třeba přidávat cukr)a vmícháme rozpuštěnou vlažnou želatinu. Nalijeme na ztuhlou první růžovou vrstvu. Krok 6: Před úplným zatuhnutím bílé vrstvy, můžeme povrch ozdobit tahy zubatou stěrkou. Pak necháme, nejlépe do druhého dne, úplně zatuhnout.
Necháme vychladnout. Krok 3: Uvaříme cukerný rozvar ze dvou dl vody a 3 lžic cukru krystal. Jak vychladne vmícháme do něj želatinu a necháme asi hodinu nabobtnat. Pak tuto vzniklou „kaši” rozdělíme na polovinu (nejlépe ji rozvážíme) a v horké vodní lázni ji zvolna rozpustíme. Krok 4: Vrstva ostružinová: Zvlášť ušleháme polovinu smetany (250 g), vešleháme do ní tvaroh. Asi 50 g ostružinové dřeně dáme do misky, vlijeme rozpuštěnou želatinu, smícháme. Zamícháme vše do tvarohové směsi. Pracujeme rychle, aby se v této růžové vrstvě nenadělaly chuchvalce. Nalijeme na piškot ve formě a dáme ztuhnout do lednice. Krok 5: Bíla vrstva: Opět rozpustíme zbylou nabobtnalou želatinu, kterou jsme odložili. Ušleháme zbylou šlehačku s mascarpone (vanilkové mascarpone je už sladké a ochucené, není třeba přidávat cukr)a vmícháme rozpuštěnou vlažnou želatinu. Nalijeme na ztuhlou první růžovou vrstvu. Krok 6: Před úplným zatuhnutím bílé vrstvy, můžeme povrch ozdobit tahy zubatou stěrkou. Pak necháme, nejlépe do druhého dne, úplně zatuhnout.
Zveřejněno 3. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Něžné řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LDz
Moje poznámka
Něžné řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LDz
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 6 hodinami
Divoká kachna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 18 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 20 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno 16. 10. 2025 11:02:02
Mrkvový krém
Přidáno 16. 10. 2025 10:02:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Uzená žebra pomalu pečená
Monika28 před 18 minutami
Cibulová polévka
drutek73 před 59 minutami
Jemná banánová bábovka
Borinka před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Romecka7 před 1 hodinou
Řecká musaka
verahromadkova@seznam.cz před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 3 hodinami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Alzbetina Prk. před 3 hodinami
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 7 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 15 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka polohrubá,
voda,
tuk,
mouka hrubá,
tvaroh,
mascarpone,
smetana,
voda,
cukr krystal,
želatina
Komentáře (8)