Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípková omáčka podle Petra Hajného

Šípková omáčka neodmyslitelně patří ke zvěřině. Ať už se srnčím nebo kančím masem, v tomto díle extrakurzu s Petrem Hajným se naučíme, jak šípkovou omáčku správně vychutit a připravit k ní vynikající přílohu - opečené brambory s majoránkou a máslem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na větší kusy, osolíme a opepříme. Krok 2: V kastrolu, který je vhodný i do trouby, rozpálíme sádlo a na něm ze všech stran osmahneme nakrájené maso. Krok 3: Perník na strouhání nakrájíme na drobné kostky. Krok 4: Jakmile je maso dostatečně opečené, vyjmeme jej a odložíme stranou. Do kastrolu vložíme základ na omáčku, nakrájený perník a promícháme. Plamen stáhneme, aby se nic nepřipálilo. Zároveň zapneme troubu na 160 °C. Krok 5: Následně přidáme koření (5 kuliček jalovce, 1 celou skořici, 4 celé hřebíčky, celý pepř a nové koření) a žlutou část z citronové kůry. Do hrnce také přidáme šípkové pyré a zarestujeme. Krok 6: Zeleninovou směs podlijeme červeným vínem, promícháme a necháme chvíli provařit. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Po promíchání vrátíme maso zpět do hrnce a podlijeme vývarem. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby. Při 160 °C pečeme přibližně 1,5 hodiny. Krok 7: Než se maso a omáčka v troubě upeče, připravíme přílohu z brambor. Brambory překrájíme na poloviny a naskládáme je na pánev s rozpáleným sádlem. Osolíme, opepříme a za občasného promíchání restujeme. Krok 8: Z čerstvé majoránky otrháme lístky, které drobně nasekáme. Lístky přidáme k bramborám až na úplný závěr přípravy, aby se nespálily. Krok 9: Po 1,5 hodině vytáhneme kastrol z trouby a maso vyjmeme z omáčky stranou. Připravíme si další hrnec s cedníkem. Do něj vlijeme omáčku a pomocí naběračky ji přepasírujeme do hrnce. Krok 10: Přepasírovanou omáčku dáme na sporák a zapneme na nejvyšší stupeň. Brambory naopak stáhneme na nižší stupeň tepla a vmícháme k nim lístky čerstvé majoránky. Krok 11: Jakmile omáčka dosáhne varu, vmícháme do ní studené máslo. Podle potřeby dochutíme. Krok 12: Na talíři servírujeme maso přelité omáčkou a opečené brambory dozdobené čerstvou majoránkou.

Zveřejněno 5. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Šípková omáčka podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2XAk

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Šípková omáčka podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2XAk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zeleninový základ, plec srnčí, perník, skořice celá, koření hřebíček, citron, jalovec, koření divoké, víno červené, máslo, vývar masový, sádlo, cukr krystal, sůl, pepř mletý, brambory, sádlo, majoránka čerstvá, máslo

Přidat fotografie receptu