Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 209 kJ / 1 723 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,29 g |
Tuky | 69,03 g |
Vláknina | 23,89 g |
Cholesterol | 96 mg |
Sodík | 7,27 g |
Sůl | 19,38 g |
Sacharidy | 201,57 g |
Postup přípravy
Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem. Krok 2: Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).
Zveřejněno 13. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Moje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí roláda v srnčím hřbetu
Popelka888 před 5 minutami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 53 minutami
Ztracená vejce
mk.n@centrum.cz před 59 minutami
Kynutý makový závin
Lenka1980 před 1 hodinou
Krémové těstoviny s kuřecím masem
stanik před 2 hodinami
Bábovka s rybízem
Kateka před 3 hodinami
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 12 hodinami
Kure pecene
raelggg před 14 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 14 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 15 hodinami
Tématické fráze:
gratinované brambory,
gratinované brambory recept,
gratinované brambory se smetanou,
gratinované,
brambory gratinovane,
gratinovací misky,
recept gratinované brambory,
recepty gratinované brambory,
recept na gratinovane brambory,
výborné gratinované brambory,
gratinované smetanové brambory,
gratinované brambory příloha,
mandolína na brambory,
brambory se smetanou,
jak se dělají gratinované brambory,
klasické gratinovane brambory,
zapečené brambory dauphinois,
francouzske gratinovane brambory,
gratinovaný brambor,
francouzské brambory z ranných brambor
Suroviny:
brambory,
smetana,
bujón,
česnek,
máslo,
pepř černý,
sůl,
sýr strouhaný
Komentáře (20)
Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní.