Pečená voňavá jehnečí kýta
Jako pokrm na slavnostní příležitosti se skvěle hodí šťavnatá a křehká pečená jehněčí kýta. Připravíme ji v osvědčené kombinaci s česnekem a rozmarýnem. Kýtu podáváme v celku na podnose obloženou pečenými bramborami, cibulí, rajčaty a okurkou.
Suroviny pro 5 porcí
5-6 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 909 kJ / 456 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,14 g |
| Tuky | 4,84 g |
| Vláknina | 22,73 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 56 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 48,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Česnek oloupeme a pokrájíme na klínky.
Krok 2: Jehněčí kýtu hustě prošpikujeme česnekem, osolíme a potřeme směsí oleje s drceným kmínem a citronovou šťávou.
Krok 3: Černý pepř nahrubo rozdrtíme pomocí válečku. Poté v něm obalíme jehněčí kýtu.
Krok 4: Obalenou kýtu vložíme do pekáče a odložíme na 24 hodin do ledničky.
Krok 5: Druhý den troubu rozpálíme na 230 °C. Marinovanou kýtu vyjmeme na podnos, v pekáči rozpálíme olej a vrátíme ji do něj. Podlijeme horkým vývarem a vložíme na 15 minut do trouby na spodní rošt.
Krok 6: Potom snížíme teplotu na 170-180 °C, přidáme bobkové listy, větvičky rozmarýnu a pečeme za častého přelévání vypečenou šťávou a podlévání vývarem a vínem.
Krok 7: Asi 30 minut před koncem přidáme cibuli překrojenou na polovinu, nakrájené brambory a dopečeme.
Krok 8: Troubu vypneme a kýtu v ní necháme odpočinout ještě 20 minut, aby jehněčí nevychladlo a mohli jsme ho nakrájet.
Krok 9: Kýtu položíme na podnos, obložíme ji pečenou cibulí a bramborami.
Krok 10: Ozdobíme ji plátky rajčat a salátové okurky. Podáváme horké.
Zveřejněno 21. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená voňavá jehnečí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z0lJ
Moje poznámka
Pečená voňavá jehnečí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z0lJ
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 1 hodinou
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Klar98 před 14 minutami
Putimské vepřové nudličky
Topmoni před 37 minutami
Maminčin vajíčkový salát
[email protected] před 1 hodinou
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
ZandaPanda před 1 hodinou
Rybí polévka
tomas.stoklasa před 1 hodinou
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 3 hodinami
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 3 hodinami
Sýrové karbanátky
Slaninova.L. před 4 hodinami
Jahodový likér
Jirka55221 před 5 hodinami
Domácí chleba
Samjda před 5 hodinami
Tématické fráze:
pečené jehněčí na česneku,
jehněčí nejlepší recept,
pomalu pečené jehněčí,
jehnečí,
kluci v akci jehněčí,
jehněčí kýta,cena bez kosti,
pečené skopové maso,
pečené jehněčí se špenátem,
jehněčí kluci v akci,
pomalu pečené skopové,
jehneči kyta na česneku,
jehněčí recepty kluci v akci,
pečené jehněčí maso,
pomalu pečená husokachna,
kluci v akci jehněčí maso,
recepty jehněčí kluci v akci,
kluci v akci recepty jehněčí,
pečená kýta,
pečená kyta na medu,
telecí kýta kluci v akci
Suroviny:
kýta jehněčí,
rozmarýn čerstvý,
česnek,
bobkový list,
sůl,
šťáva citronová,
pepř černý,
kmín drcený,
vývar masový,
víno bílé suché,
olej,
cibule,
brambory,
rajče,
okurka salátová
Komentáře (3)