

Variace na šoulet
Suroviny
- 400 g fazole
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- olej
- mletá paprika
- 1 malá plechovka rajského protlaku
- 2-3 bobkové listy
- trochu pepře
- 5 kuliček jalovce
- 100 g krup
- 200 ml červené víno
- voda
- 500 g uzená krkovička
- vejce na tvrdo
Postup přípravy receptu
Večer namočíme prebratú fazuľu.
Na masti, oleji osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme posekaný cesnak, necháme zavoňať, zasypeme paprikou, vlejeme víno, pretlak, pridáme namočenú fazuľu, umyté krúpy, bobkový list, jalovec. Premiešame, osolíme, dáme do pekáča, zalejeme vodou - aby bolo všetko prikryté, na vrch dáme krkovičku.
Prikryjeme alobalom alebo použijeme rímsky hrniec, pečieme 2-3 hod. pri 180 stupňov, alebo kým všetko nezmäkne, tekutina sa má skoro všetka vsiaknuť - kontrolujeme , príp. dolejeme. Pri servírovaní na fazuľu ukladáme plátky údeného a varené vajcia. Príloha - čerstvý chlieb.
Poznámka od kuchařky
Šoulet je židovské jedlo, pripravované obyčajne s husacím mäsom, samozrejme úplne inak. Preto hovorím o mojej variácii...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Variace na šoulet
-
Jaromira18:
-
Šoulet miluji, uvařím ho musí být vynikající.
-
Hanka, úžasne krásna fotka, ako obyčajne z tvojho foťáku (a tvojej kuchyne).
-
Eli, díky
Magdalenko, zapomněla jsem napsat, že jsem použila bílé fazole, strakaté jsem neměla, ale myslím, že to vůbec nevadilo -
Krásné fotky
, až budeme moct papat "nadýmavá" jídla, ráda připravím...
-
Magdalenko, díky za recept
šoulet dělám trochu jinak, tak jsem vyzkoušela ten tvůj a byl vynikající, moc nám chutnal
posílám zasloužený bodík
+
-
Také dělám šoulet klasicky (spíš staročesky, než po židovsku) - hrách, kroupy, uzené, majoránka a spoustu česneku...
Ale "variace" vypadá také dobře, ukládám.
-
Já mám šoulet moc ráda, dělávám ho z hrachu, krup, sádla, slaniny a koření, ale tento recept pro mne také chuťově zajímavý a už ukládám.
+2.
-
Špagi, sú rôzne obmeny, hlavne u nežidov. Klasický šoulet, pokiaľ viem, sa varil na šábes, po východe hviezd v piatok večer sa nič nesmelo robiť. Bolo to jedlo z fazule alebo hrachu, krúp a mäsa. Miesto bravčového mäsa Židia konzumovali husacie.
-
Magdi, já mám šoulet zafixovaný jako - fazole a kroupy (nebo luštěniny a kroupy), ale bez masa.
Jinak ale ta tvoje varianta nemusí být špatná, název jsi zvolila svůj a rozhodně tam jsou výborné věci