

Roštěná podle Vinaře:
Suroviny 4 porce
- 4 plátky vepřové roštěné cca 150 g
- 1 lahvička cikánské omáčky nebo její alternativa
- 250 g žampiónů
- 250 g hroznového vína (bílé nebo červené je to jedno)
- sádlo nebo olej
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- několik kapek worcesteru
- cca 1 cm sardelové pasty
- brambory
- česnek
Postup přípravy receptu
Roštěnky dej na folii, přikryj druhou polovinou a lehce naklepej, Ty to umíš, tak folii můžeš vynechat a na vlhkém prkénku proveď to samé. Kraje nasekni, aby se maso nekroutilo. Tobě to neříkám, jistě to víš, to jen pro začátečníky.
Osol to maso a opepři z jedné strany a druhou potři tou sardelovou pastou, je slaná a hodně, tak opatrně i se solí na první straně. To se rozumí, že to ještě musíš obalit v té mouce .
Teď vezmi pánev a dej na ni sádlo a jak se rozpustí a začne trošku pěnit, tak tam nasyp žampiony na půlky nebo čtvrtky nakrájené a zprudka je opeč. Vyndej na síto a nech okapat tuk.
Opeč ty roštěnky jako steaky. Máš rád růžové masíčko nebo to chceš na doraz? Takže opeč podle sebe. Opečené roštěnky vlož do kastrůlku nebo ohnivzdorné misky, přiklop a dej do trouby aby nevychladly.
Cikánskou omáčku nebo čertovskou dej do kastrolku a prohřej, do horké omáčky dej ty žampiony. Oper a ober hroznové víno a přidej do té omáčky a dej do tepla. Nech přikryté, už nevař, to by praskly ty hrozny.
Roštěnky dej na talíře, do šťávy, co pustily, přidej pár kapek worcesteru a dej do té omáčky a zamíchej, pozor na hrozny. Roštěnku přelij tou omáčkou a je hotovo.
Na talíř můžeš přidat lžičku hořčice i francouzské, třeba Amore a na kolečka nakrájenou cibuli.
Poznámka od kuchařky
Jako přílohu udělej česnekové brambory na plechu pečené u nás zvané : Slepé myši.
Můžeš dát kaši z brambor, hranoly , vařené brambory a nezapomeň na zeleninový salát, červenou řepou nic nezkazíš. Je to lahůdka, kterou vařím pro vzácné a milé hosty.
Ještě něco mě osla napadlo, třeba vepř. kotletka nebo kuří prs by taky byl jistě dobrotou. Nemám ale vyzkoušené. To musím také dodat.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Roštěná podle Vinaře:
-
Jsem rád ,že za mně děvčata fotíte . Já si na to vzpomenu až když to sežeru
.
-
eva hubova: Opět super foto.
-
foto a
7
-
Honzo, moc se mi líbí tvůj napsaný postup.
Jak píšeš, opravdu i začátečník by podle toho uvařil. Ode mne rozhodně plus za recept, ale i hezky napsaný postup
-
Mnamka
Posilam bodik